• 瀏覽: 38,963
  • 回覆: 354
+11
【星島日報報道】行政會議前召集人陳智思歡迎港府將入境措施放寬至「0+3」,希望能盡快放寬至「0+0」,並取消抵港後需接受...

香港優勢多不勝數。

唯有堅持動態清零, 才可保障人民健康!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/陳智思指新加坡是贏家-本港亞太國際金融中心地位已被取代-065052592.html

新加坡無靠山,唯有自己開創一條血路,他們所付出的代價也是巨大的,只是執著勝利的心太大,給他先勝一局,也未嘗不可。

而香港背靠中國,有中國這塊肥豬肉,作為沿海城市,優勢在於承上啟下,上承中國大陸,下啟東南亞海路,這地理優勢仍在,只是國際形勢漸見惡劣,全球經濟放緩,下行壓力大,在危機之中是隱守突擊?尋找出路,還是先攻後守,漁翁撒網,最壞的結果是,香港守不住原來優勢,又衝不出經濟困局,被困死香港。

引用:
原帖由 323236281 於 2022-10-1 18:29 發表
【星島日報報道】行政會議前召集人陳智思歡迎港府將入境措施放寬至「0+3」,希望能盡快放寬至「0+0」,並取消抵港後需接受...

香港優勢多不勝數。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/陳智思指新加坡是贏家-本港亞太國際金融中心地位已被取代-065052592.html
you so frank

引用:
原帖由 剎華 於 2022-10-1 18:41 發表
新加坡無靠山,唯有自己開創一條血路,他們所付出的代價也是巨大的,只是執著勝利的心太大,給他先勝一局,也未嘗不可。

而香港背靠中國,有中國這塊肥豬肉,作為沿海城市,優勢在於承上啟下,上承中國大陸,下啟東南亞海路,這地理優勢仍在,只是國際形勢漸見惡劣,全球經濟放緩,下行壓力大,在危機之中是隱守突擊?尋找出路,還是先攻後守,漁翁撒網,最壞的結果是,香港守不住原來優勢,又衝不出經濟困局,被困死香 ...
第一個想整死香港要取代香港的, 就係深圳.
中國人的山頭主義, 自古至今都係咁.

香港同新加坡嘅唯一共通點同埋優勢就係用普通法,等啲歐美嘅企業可以用佢哋慣用嘅規矩做生意。
新加坡係英聯邦國家,又有美軍基地,有戇殺人做靠山。
香港本來有中國做靠山,點知你班仆街嘅垃圾商家二世祖,一味喺度做蠶蟲師爺,搞到香港政府死都唔肯落決心清零同大陸通關。
香港而家只係一個普通法嘅孤島。

你同新加坡鬥放寬,根本冇得鬥,皆因人哋不問情由,首選就係新加坡。

一老一幼要狂谷針, 唔打針就唔開放, 香港想唔瓜都唔得.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-1 18:45 發表

第一個想整死香港要取代香港的, 就係深圳.
中國人的山頭主義, 自古至今都係咁.
那同行競爭也無可口非,所以香港要做的是合作、共贏,而不是搞山頭主義。

新加坡實施唔打針中招食自己, 香港要保護唔打針的老人, 卒之大家就攬住死.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-1 18:49 發表
一老一幼要狂谷針, 唔打針就唔開放, 香港想唔瓜都唔得.
BA.7 is coming.
仲打廢針?

時機未到,唯有韜光養晦先啦~~~只要有命,就總有翻身之日嘛~~

陳茂波當財爺,都預左香港total lost

引用:
原帖由 323236281 於 2022-10-1 18:29 發表

香港優勢多不勝數。

新聞來源連結:
香港既事你少擔心,你關心下首相幾時又落台好過

東京本來第四,而家第十六!

香港淨係有春夏秋冬四季呢樣野已經完勝新加坡

多謝治港ge愛國者一手造成

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]