• 瀏覽: 39,063
  • 回覆: 9
+11
新加坡無靠山,唯有自己開創一條血路,他們所付出的代價也是巨大的,只是執著勝利的心太大,給他先勝一局,也未嘗不可。

而香港背靠中國,有中國這塊肥豬肉,作為沿海城市,優勢在於承上啟下,上承中國大陸,下啟東南亞海路,這地理優勢仍在,只是國際形勢漸見惡劣,全球經濟放緩,下行壓力大,在危機之中是隱守突擊?尋找出路,還是先攻後守,漁翁撒網,最壞的結果是,香港守不住原來優勢,又衝不出經濟困局,被困死香港。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-1 18:45 發表

第一個想整死香港要取代香港的, 就係深圳.
中國人的山頭主義, 自古至今都係咁.
那同行競爭也無可口非,所以香港要做的是合作、共贏,而不是搞山頭主義。

時機未到,唯有韜光養晦先啦~~~只要有命,就總有翻身之日嘛~~

引用:
原帖由 okla3 於 2022-10-1 23:52 發表

說好香港就可以,其他不重要
香港有各地美食,各種先進醫療設備,營商條件又與內地不同,是自由經濟體,集綜藝娛樂於一身,絕對體現現代化城市的優點,同時又有特色懷舊景點,好似我條村咁,都時不時有外國人來拍照,只要尋找就必尋見,你想要的香港都有,大家一起建設香港啦~~

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-2 00:17 發表

美國會製裁香港
但不會製裁星加坡
這點已經無法比較
即係話香港得番個殼?裡面既野已經唔同了?

引用:
原帖由 ingredient 於 2022-10-2 00:25 發表

香港個名已經被整臭左,根基已動搖,你講幾次都改變不了。
盡下綿薄之力姐,我是中國香港人~~~

引用:
原帖由 LWCW 於 2022-10-2 00:41 發表

你話合作就合作呀。深圳早就想香港卜直。
所以要說好香港故事,感動人才、遊客、商家歸來~~~

引用:
原帖由 skinbanana 於 2022-10-2 12:05 發表

你講李光耀年代?
新加坡奶美奶到傻
美國fatca搞有錢佬逃離 去左新加坡果堆金融大鱷一個都冇事。。。
跟住同倫敦追住香港嚟打 香港搞人民幣果啲倫敦新加坡都搶
真心唔覺得佢地金融勁 成個大馬俾佢搞伊斯蘭基金佢都煲唔起 但啲坡佬吹水叻 基本上銀行公司亞洲hq一定係佢地 佢地度屎橋 然後踢俾香港做 邊有得玩
我只觀察到疫情以來,新加坡都披荊斬棘,求勝心強,寧可學西方共存策略,也不要困死在一個地方,努力衝出一條血路,反觀香港,因不敢得罪大陸,疫策呆滯,畏首畏尾,也正正新舊特首交接時期,又加上剛剛由亂及治,所以管理手段放緩,就不知現屆特首站穩住腳後,會不會大刀闊斧,大搞翻新,令香港迎來一個4年春天?4年任期,實事求事,會有甚麼果效?還是留待時間證明吧,現在只是李特首剛剛執政的開始罷了,應該還沒見真章哦~~就看他底子有多厚~~

引用:
原帖由 馬路小薯仔 於 2022-10-2 13:58 發表

exatrally
不知師兄又有何高見,不妨說出來大家參詳參詳一下。

引用:
原帖由 馬路小薯仔 於 2022-10-2 15:59 發表

陳智思作為新加坡人,佢無可能唔知新嘅弱點,所以除非你相相信中國爆破論,否則香港一復常,d大行一定返回香港向大陸發展,超哥都講到明拉
哦~即係果句老話,做生不如做熟?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]