• 瀏覽: 39,078
  • 回覆: 354
+11
香港越來越大陸化, 中美關係緊張, 如中美發生衝突, 香港有可能像俄羅斯被禁止使用SWIFT, 金融機構加大星加坡部署 縮小香港規模 屬明智選擇.

引用:
原帖由 cykwok 於 2022-10-1 22:08 發表
香港越來越大陸化, 中美關係緊張, 如中美發生衝突, 香港有可能像俄羅斯被禁止使用SWIFT, 金融機構加大星加坡部署 縮小香港規模 屬明智選擇.
大陸武統的話
香港會有戰爭風險
比不上星加坡安全

講乜都晒氣,只要1個地方有錢搵就自然會有人去,身體最X10

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-1 18:45 發表

第一個想整死香港要取代香港的, 就係深圳.
中國人的山頭主義, 自古至今都係咁.
同意,一國兩制下,香港是英國管治下的成功,是外人,所謂肥水不流外人田,一方面香港是英制,另一個是深圳是中國經濟特區,中央一定會扶植深圳,取代香港,以說明中國經濟特區比英國遺留的製度香港,更加優勝。中國制度完勝西方制度,因此一定要壓抑香港,扶植深圳,至少香港深圳很快平起平坐。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-1 18:45 發表

第一個想整死香港要取代香港的, 就係深圳.
中國人的山頭主義, 自古至今都係咁.
幼稚. 深圳的錢可以自由進出?

再係咁乜都慢慢嚟
乜都墨守成規唔識變通
香港嘅地位被取締時不遠了!

引用:
原帖由 帥氣小劉 於 2022-10-1 22:29 發表

同意,一國兩制下,香港是英國管治下的成功,是外人,所謂肥水不流外人田,一方面香港是英制,另一個是深圳是中國經濟特區,中央一定會扶植深圳,取代香港,以說明中國經濟特區比英國遺留的製度香港,更加優勝。中國制度完勝西方制度,因此一定要壓抑香港,扶植深圳,至少香港深圳很快平起平坐。
師兄所言甚是,深圳基本上已經取代中國香港,中國香港只有積極融入國家發展大局,才能發揮在大灣區的優勢。

3年都黎緊,仲要帶住個濕9口罩唔見得人,連北韓都一早取消左唔駛再帶口罩

香港根本大把優勢,比新加坡搶咗少少就咁緊張

沒辦法!港人治港 死路一條 

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-10-1 18:45 發表
香港同新加坡嘅唯一共通點同埋優勢就係用普通法,等啲歐美嘅企業可以用佢哋慣用嘅規矩做生意。
新加坡係英聯邦國家,又有美軍基地,有戇殺人做靠山。
香港本來有中國做靠山,點知你班仆街嘅垃圾商家二世祖,一味喺度做蠶蟲師爺,搞到香港政府死都唔肯落決心清零同大陸通關。
香港而家只係一個普通法嘅孤島。

你同新加坡鬥放寬,根本冇得鬥,皆因人哋不問情由,首選就係新加坡。
我們唯有繼續爭取中央介入中國香港防疫政策,堅決落實執行動態清零措施,立即封城兩個月,禁止所有飛機升降,全民隔日進行強制檢測,直到病毒清零為止,必要時更可執行全國性法律,掃除反中亂港人士藉法律干擾動態清零措施所帶來的障礙

外資來香港的目的是進入大陸巿場, 根本係兩個巿場, 除非中資改去新加坡上巿, 否則根本冇關係

香港10大富豪,9個是靠地產.
新加坡10大富豪,9個不是靠地產.

新加坡是值得的.......

呢條友收皮啦

引用:
原帖由 abcde2008 於 2022-10-1 20:39 發表
對外開關就可以搶回金融地位,唔好咁儍啦。私先生講,賣樓使乜嚟香港,一個電話攪掂,有網線有電腦就可以攪掂股市買賣。
以前嚟香港可以上大陸找商機,宜家嚟香港乜地方去唔到,嚟香港有乜用。
香港無科技,無人材。攪個安心出行乜都做唔到,發展科技,正一天荒夜談。
過往黑暴,攪到投資者走哂,上唔到大陸攪到尋找商機者無埋。
宜家對外通關,攪到稍為有錢者都唔留港消費。亞爺見你道不同,更加唔會咁早放內地人嚟香港消費。 ...
所以一定要爭取暫停所有飛機升降,才有望阻止中國香港同胞們離開中國香港,迫使他們留在中國香港消費

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]