• 瀏覽: 38,961
  • 回覆: 354
+11

就算新加坡幾好又點, 始終香港有祖國支持, 絕對不會死的。當然自己都要爭氣要上進囉.. 如果我是商人我都會選擇香港作為入內地之門關, 14億人民點都吸引過對家啩。

對外開關就可以搶回金融地位,唔好咁儍啦。私先生講,賣樓使乜嚟香港,一個電話攪掂,有網線有電腦就可以攪掂股市買賣。
以前嚟香港可以上大陸找商機,宜家嚟香港乜地方去唔到,嚟香港有乜用。
香港無科技,無人材。攪個安心出行乜都做唔到,發展科技,正一天荒夜談。
過往黑暴,攪到投資者走哂,上唔到大陸攪到尋找商機者無埋。
宜家對外通關,攪到稍為有錢者都唔留港消費。亞爺見你道不同,更加唔會咁早放內地人嚟香港消費。
成日話聽民意,聽邊班民意。

引用:
原帖由 323236281 於 2022-10-1 18:29 發表
【星島日報報道】行政會議前召集人陳智思歡迎港府將入境措施放寬至「0+3」,希望能盡快放寬至「0+0」,並取消抵港後需接受...

香港優勢多不勝數。

唯有堅持動態清零, 才可保障人民健康!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/陳智思指新加坡是贏家-本港亞太國際金融中心地位已被取代-065052592.html
點取代呀?阿爺都冇話幫新加坡

引用:
原帖由 abcde2008 於 2022-10-1 20:39 發表
對外開關就可以搶回金融地位,唔好咁儍啦。私先生講,賣樓使乜嚟香港,一個電話攪掂,有網線有電腦就可以攪掂股市買賣。
以前嚟香港可以上大陸找商機,宜家嚟香港乜地方去唔到,嚟香港有乜用。
香港無科技,無人材。攪個安心出行乜都做唔到,發展科技,正一天荒夜談。
過往黑暴,攪到投資者走哂,上唔到大陸攪到尋找商機者無埋。
宜家對外通關,攪到稍為有錢者都唔留港消費。亞爺見你道不同,更加唔會咁早放內地人嚟香港消費。 ...
香港沒有回歸之前
已經是國際金融中心

引用:
原帖由 剎華 於 2022-10-1 18:49 發表

那同行競爭也無可口非,所以香港要做的是合作、共贏,而不是搞山頭主義。
這競爭是否公平呢?

前總理朱容基說
香港要是搞不好
不緊你們有責任
我們也有責任

香港要是真的搞不好
看來也需要追究責任問題

當然
呢班小粉紅
香港沒有回歸之前
可能沒出世

在任時又唔見佢咁講。

97年小粉紅沒有出世
香港回歸
美國時代集誌
封面就是 Death of Hong Kong 賀回歸
懂嗎?
西方一早睇死你搞不好香港
現在香港人就是哀比西方人睇

冇可能,新坡仲細過香港,而且我們仲有祖國支援,坡仔邊同香港鬥😚😚

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-10-1 20:51 發表
前總理朱容基說
香港要是搞不好
不緊你們有責任
我們也有責任

香港要是真的搞不好
看來也需要追究責任問題
做官講野都信得過?

引用:
原帖由 andysan4 於 2022-10-1 19:22 發表
...
多得依班pk 😡

新加坡咁好,你快d移民過去,好行吾送啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]