• 瀏覽: 32,761
  • 回覆: 150
+13
中國常駐聯合國代表團9月30日公布,中國常駐聯合國副代表耿爽在聯合國安理會審議「北溪」天然氣管道(Nord Stream)泄漏事件時的發言內容。他稱中

耿爽表示,若此次泄漏不是意外,這將構成對跨國民用設施和海底管道的襲擊,違反國際法。

他指各攸關方均認為,對泄漏事件展開客觀、公正、專業的調查十分必要。他說此次泄漏事件凸顯跨境基建設施的脆弱性,中方願與各方共同努力、維護跨境基建設施安全。

耿爽稱,中方對「北溪」近日發生多處泄漏並伴隨強烈水下爆炸表示嚴重關切,「北溪」是歐洲能源運輸大動脈,這項目向23個歐洲國家提供重要天然氣供應,而泄漏事件導致管道物理中斷,使歐洲能源供應短缺問題更加突出。

他說全球各地包括發展中國家的消費者,恐怕要承受由此引發的能源市場動蕩和能源價格上漲。他指目前泄漏仍在繼續,事件對相關海域航運線路和生態環境的影響仍在顯現,當歐洲和世界正面臨層出不窮的棘手挑戰之時,這實在是一件中方不願意看到的、令人痛心的巨大災難。

同騎劫客機唔同引爆深海輸汽管嘅人一定擁有能夠潛入海底嘅特種部隊! 但又能夠順理成章咁進入呢個海域又無人會阻攔嘅國家又有邊個?

相信中國, 俄羅斯同各歐洲國家都心中有數! 但對呢個疑兇歐洲必定係敢怒但不敢言!

不過樓主相信歐洲同美國一定唔會容許中國參與調查! 就是害怕中國查出兇手?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/821000/北溪爆炸-中國-目前訊息表明-北溪-天然氣管道泄漏不是意外

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-1 17:01 發表
中國常駐聯合國代表團9月30日公布,中國常駐聯合國副代表耿爽在聯合國安理會審議「北溪」天然氣管道(Nord Stream)泄漏事件時的發言內容。他稱中

...
不查也知是美國。炸北溪,無先進深潛科技係做唔到。

德國都未出聲
幾時輪到你 up ?

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-10-1 17:10 發表
德國都未出聲
幾時輪到你 up ?
敢出聲指證兇手咩?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-1 17:10 發表

敢出聲指證兇手咩?
綠黨外長
竟然無反應

歐洲唔團結自主,一世被美國愚弄!

美國指明係俄做,但歐洲多國無作出強硬態度及手段去對付俄羅斯,反而用其他方法拖時間,證明歐洲國家心裡有數,誰是兇手

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-1 17:01 發表

...
巳被控制的西媒,找到証據又如何?佢地可以唔報導!跟住癲倒黑白!唔介意無恥冇佢地辨法!

引用:
原帖由 川村泉z 於 2022-10-1 17:22 發表
美國指明係俄做,但歐洲多國無作出強硬態度及手段去對付俄羅斯,反而用其他方法拖時間,證明歐洲國家心裡有數,誰是兇手
對於俄國黎國, 未必要整死歐洲. 鄰國唔使整到咁僵. 正所謂凡事留一線, 日後好相見.
而家擺明係老尾想歐俄完全對立, 唔想令關係降溫.
好似2戰咁, 老尾就想隔住太平洋/大西洋, 隔"洋"觀火. 坐修漁人之利.

好多人話喺英國人做的

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-10-1 17:10 發表
德國都未出聲
幾時輪到你 up ?
開緊聯合國大會,德國是五常嗎?

中國隔左成日先出黎對全世界講呀媽係女人

引用:
原帖由 淀湖觀園 於 2022-10-1 17:40 發表
好多人話喺英國人做的
英國佬邊有本事

引用:
原帖由 高達怪異理想 於 2022-10-1 17:45 發表

開緊聯合國大會,德國是五常嗎?
五常先有發言權 ?

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]