• 瀏覽: 2,166
  • 回覆: 7
聯合國安理會9月30日舉行會議,表決譴責俄羅斯在烏克蘭舉行非法「公投」議案,但遭俄羅斯運用否決權而無法通過。美聯社報道,該議案原本是譴責俄羅

不出所料, 安理會決議被老俄一票否決不獲通過, 下一步將由聯合國大會跟進, 要求老俄證明否決理由是否成立, 若不成立, 大會將投票通過決議譴責老俄的假公投侵吞老烏領土違反聯合國憲章和國際法, 但決議沒有約束力, 各會員國可自行決定對老俄的罪行採取適當行動, 例如加強對老俄普京政權及其支持者的制裁, 增強對老烏反攻和驅逐老俄出境收復所有失地的軍器和技術援助。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/820893/俄烏局勢-安理會表決譴責俄羅斯非法-公投-議案-遭俄羅斯否決

四個地方用美畜嘅民主方式公投入俄竟然話唔承認結果,咁所謂嘅民主即係點啊?我好亂呀~~

引用:
原帖由 Ray-Cyrus 於 2022-10-1 10:22 發表
四個地方用美畜嘅民主方式公投入俄竟然話唔承認結果,咁所謂嘅民主即係點啊?我好亂呀~~
一切以聯合國的決議或聲明為準。

嘥膠氣,譴責喎,唔好話五大流氓喇,就連以色列北韓都搞唔掂。。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-10-1 10:16 發表
聯合國安理會9月30日舉行會議,表決譴責俄羅斯在烏克蘭舉行非法「公投」議案,但遭俄羅斯運用否決權而無法通過。美聯社報道,該議案原本是譴責俄羅

...
西班牙加泰 公投 都比人拉去坐監啦! 乜鬼西方民主丫…呃9人!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-10-1 10:16 發表

...
本帖認為老烏不要受普京的虛張聲勢影響, 專心一致依原計劃繼續反攻烏東和克里米亞逐步收回失地, 最好能令俄軍棄械投降或逃回俄境內, 不要趕盡殺絕, 從寬不從嚴, 咁普京就沒有藉口出核彈了, 而老美北約就要配合老烏的反攻, 加重對普京政權及其支持者的制裁令佢無啖好食, 提供充足的軍器和技術給老烏以作支援, 宜智取而不宜力取。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-10-1 16:42 發表

本帖認為老烏不要受普京的虛張聲勢影響, 專心一致依原計劃繼續反攻烏東和克里米亞逐步收回失地, 最好能令俄軍棄械投降或逃回俄境內, 不要趕盡殺絕, 從寬不從嚴, 咁普京就沒有藉口出核彈了, 而老美北約就要配合老烏的反攻, 加重對普京政權及其支持者的制裁令佢無啖好食, 提供充足的軍器和技術給老烏以作支援, 宜智取而不宜力取。
若老烏維持這戰略漸漸追迫, 配合國際的持續經濟制裁, 普魔受此雙重打擊將會一棟都無只有轍出老烏, 烏軍點到即止又無進犯俄境, 若普魔此時發爛詐出核彈, 即表示他只是蠻牛一隻。

真正戰鬥民族以色列:i am watching you,唔好玩野
俄佬滕滕震

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]