• 瀏覽: 19,077
  • 回覆: 204
+8
英國何來10個鐘冇人道工作

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-10-1 09:12 發表
在過去的一年裏,成千上萬的香港人移居到英國。有許多人說移居英國是為了逃避香港在中國管治下的壓力,亦有人說他們是被英國較慢的生活節奏所吸引。

柒上加柒!個女將來埋怨父母點解噉柒

...
BBC中文網,算吧啦

這位母親最擔心的是,她認為將女兒留在香港會被 「洗腦」。莫女士認為香港的教育體系已經發生了巨大變化,因為學童們現在正在學習中國官方批准的課程。她還擔心學校會逐步停止講粵語,而海莉將接受普通話漢語教學。「這也是我不想留在香港的原因之一。」

乜係英國讀書,課程係唔洗經官方審視架咩?
乜係英國,係用粵語授課架咩?即係學普通話就洗腦,學英文個腦就自由放飛?

2019政府有做得唔好,但有必要演變成暴動咩?
政府唔聽定係你地唔收手?政府一早停左唔立逃犯引導條例,點解仲要演變成暴動,仲要繼續惡化件事至想推翻政權呢?

在香港工時長,你依家英國做10個鐘好短?

香港政府好多不是,但黑暴人亦唔見得幾有思想,一日整天以為自己好獨立思考,其實只係被媒體帶方向,有晒刻板立場。

引用:
原帖由 nicekate 於 2022-10-2 12:12 發表

BBC中文網,算吧啦
幾好,反映班垃圾嘅事實。

在香港就向上爬,在英國就地面行

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-10-1 09:12 發表
在過去的一年裏,成千上萬的香港人移居到英國。有許多人說移居英國是為了逃避香港在中國管治下的壓力,亦有人說他們是被英國較慢的生活節奏所吸引。

...
冇話唔得嘅,只係睇你甘唔甘心啫?
把口就講到要乜嘢生活質素,又話要生活唔係要生存,咁你依家一個收銀,一個送貨,又究竟係為咗生活定生存呢?
本身已經係二等公民,仲要永遠係社會最低下層,我又唔信作為一個人,你會覺得好開心……
唔通真係住喺閒四野無人,荒郊野嶺嘅大屋,就係有生活質素?
只有硬件而無軟件嘅生活,永遠不可能有生活質素。

引用:
原帖由 希夷 於 2022-10-1 13:14 發表

當然要學自衛,
英美成日攞鎗殺人,
冇一技防身掂算
咁要練金鐘罩先得喇

放心,好快有核蛋吃,到時就可解脫

唔弱智都唔係黃畜,移去蠅蟈向下流,真係精彩人生

香港還有很多黑暴曱甴黃畜在暗角處, 伺機破壞香港穩定🤣🤪🤫

引用:

...
用哂D錢咪返嚟呀!去盧旺達繼續移民!

引用:

...
最慘就孓女。父母有選擇但小朋友沒選擇

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-1 12:20 發表

香港做管理,英國做收銀
仲要上英文,都係低級管理之流

路係自己行出嚟,最緊要唔好咁無骨氣行返轉頭,香港市民會多謝你嘅選擇。

我的志願做貨車司機😂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]