• 瀏覽: 4,510
  • 回覆: 17
日本自由行解禁在即,然而港人前往當地消費要注意,皆因受原材料價格上升和日圓貶值影響,當地超過6500項超市商品於下月將迎來加價潮。另外在日本創業約40載的連鎖壽司店「藏壽司」和「壽司郎」,也將由10月開始迎來創業來首次加價。

1984年創立的壽司郎和1977年起創立的藏壽司,過往均以每盤未連稅100日圓(約5.4港元)的壽司吸引顧客,多年未變。然而由於今年漁產價格及運輸成本不斷上漲,兩間公司早前先後於5月和9月初公布,會於明日(10月1日)開始加價。其中壽司郎將加至每碟連稅120至150日圓(約6.5至8.1港元)不等,而藏壽司則加至每碟連稅115日圓(約6.25港元)。

加價, 冇所謂, 我今年都唔會去,

日本咁做明顯收割你班精日曱甴.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1876428/即時-國際-日本自由行-藏壽司壽司郎明起加價-6500種商品下月同樣賣更貴

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-1 00:32 發表
日本自由行解禁在即,然而港人前往當地消費要注意,皆因受原材料價格上升和日圓貶值影響,當地超過6500項超市商品於下月將迎來加價潮。另外在日本創業約40載的連鎖壽司店「藏壽司」和「壽司郎」,也將由10月開始迎來創業來首次加價。

1984年創立的壽司郎和1977年起創立的藏壽司,過往均以每盤未連稅100日圓(約5.4港元)的壽司吸引顧客,多年未變。然而由於今年漁產價格及運輸成本不斷上漲,兩間公司 ...
即使日本自由行解禁,日本疫情仍嚴重,不敢去,如果在當地染疫,就不當香港輸入日本個案,而是日本本土個案

遊日無所謂 中招勿回港 醫療要自付

就係因為自由行  日本通脹

仲唔搶錢待何時 ? 

引用:
原帖由 pycicamn 於 2022-10-1 04:00 發表

即使日本自由行解禁,日本疫情仍嚴重,不敢去,如果在當地染疫,就不當香港輸入日本個案,而是日本本土個案
在日本中咗招係日本醫, 立刻促進日本經濟,
上次日本有單香港夫婦遊客, 老婆早產, 日本要收佢500多萬日元. 唔係這夫婦懂利用傳媒俾日本壓力, 佢兩公婆係日本洗碗還債都似!

我只考慮去泰國

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-1 08:18 發表

在日本中咗招係日本醫, 立刻促進日本經濟,
上次日本有單香港夫婦遊客, 老婆早產, 日本要收佢500多萬日元. 唔係這夫婦懂利用傳媒俾日本壓力, 佢兩公婆係日本洗碗還債都似!
大肚婆重去旅行?生咗件出嚟當係邊個國家嘅人?

引用:
原帖由 貴貴大世界 於 2022-10-1 11:41 發表
我只考慮去泰國
泰國都唔敢去,一個唔好彩畀人昆咗去柬埔寨就無謂

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2022-10-1 11:43 發表

泰國都唔敢去,一個唔好彩畀人昆咗去柬埔寨就無謂
去旅遊區例如 芭堤雅 布吉島 吃喝玩樂 都唔知有乜好驚

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-1 11:37 發表
匯水低,應該可以對沖吧
等於日紙低水也沒什麼著數而已。
即係日本百姓生活更苦了

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2022-10-1 11:42 發表

大肚婆重去旅行?生咗件出嚟當係邊個國家嘅人?
香港人囉!唔會自動入藉!

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-10-1 11:48 發表

即係日本百姓生活更苦了
叫做有生意做下 好過靜英英

引用:
原帖由 keung135 於 2022-10-1 12:05 發表

叫做有生意做下 好過靜英英
反旅客港人『野就搶貴晒,咪又係大財團得益』

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]