• 瀏覽: 14,531
  • 回覆: 128
+7
瑪亞民族就係因為西班牙人帶左天花入去. 滅X左成個族, 你條PK咪係西班牙人. 

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-10-1 01:47 發表

衛健委有舉例,其中禁止進出場如超市等已經係唔可以。其實就算外國有疫苗通行證時都無禁止去超市/圖書館等場所。
老實講戴晒口罩去超市/圖書館/街市等你真係覺得要求疫苗通行證係正常?但無禁去便利店等。除咗為咗刁難市民我諗唔到同防疫嘅關系。
而家開多咗好多街舖嘅菜肉檔就知有幾多人唔會入街市啦。
根本係逼打針啦
推出時我都鬧架
唔係對林鄭有意見,係禁入超市商場呢件事上我唔buy
但唔等於有得打官司

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-1 02:20 發表

根本係逼打針啦
推出時我都鬧架
但唔等於有得打官司
行政措施要合乎比例。
而家呢啲針唔撚防感染,而且未正式註冊,打針又要簽免責條款,政府仲強制市民接種係不符比例嘅措施。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-1 01:20 發表

根本係逼打針啦
推出時我都鬧架
但唔等於有得打官司
同政府打官司
自己先破產先
自己錢打官司
笨人先肯夾錢打官司

不入堂食場所理得你有無安心出行
無不比人流長頭法不剪法
自己剪仲好潮比人讚

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-10-1 00:57 發表

講豁免仲好笑,有豁免嘅人就無健康風險咁,究竟政府要做防疫定只係想谷針,明眼人都睇得出啦。
最好健康碼
香港政府見無打針比紅碼
未做強檢又紅碼
不理你現在無得入場所堂食
政府疫苗醫生體檢或病歴
等幾個星期審批才比綠碼
無得比你時間你嘈
行政一定要時間
一層一層人員審批
只怪自己打不到針是咁麻煩

大廈強檢48小時核酸未做又紅碼
理得你有無打針
有無傳染
安本子辨事
機器得是和否

引用:
原帖由 沙填入臀門. 於 2022-9-30 23:13 發表
黃大仙居民力陳「寧願打官司、也不願打針」,年初入稟司法覆核,認為政府規定須打針才可進入指定公共場所的決定屬制度上歧視及違法侵權,限制...

覺得咁委屈應該離開香港,投奔自由國度。

新聞來源 ...
x2 支持離開香港取消香港身分證

引用:
原帖由 beegeejk 於 2022-10-1 02:26 發表

x2 支持離開香港取消香港身分證
支持用自己錢打官司
人太多錢比律師洗
一定同人洗$只剩條腳毛

有錢不如屋企叫靚到會
叫朋友屋企人屋企食好過

出街食看不到叫乾淨
見到以後不出街食

去日本旅遊都要打針,只係要世界衞生組織承認嘅,至於世衛唔承認嘅台灣高端你打咗,日本仔都唔俾你入境,各國政府都有衛生政策,港英政府時期,做飲食業嘅要打防霍亂針,唔打冇人請你,呢啲唔係人權問題,而係公共政策必須遵守,正如交通條例,你想快亂過馬路就得咩?係唔係阻住你嘅行動自由?係呢個政府先咁儍,接受嗰個亂過馬路印度差婆司法覆核,濫用幾千萬公帑。

提示: 違規內容已被屏蔽
在香港可唔可以用驗核酸代替打針先?可以的話就冇問題。如果唔可以的話,咁係政府立法失當。事實上政府係唔可以迫人打針的,打咗有事邊個負責?如果人都死埋就仲大件事。

個官打斷上訴人發言,已經知咩結果。
要迫人簽免責聲明最唔合理

如果一直好多人唔打佢根本迫唔到,但係d人又要為堂食去打,先搞到而家迫細路打

外國仲嚴,咪撚去旅行呀

呢啲刁民最好快啲移民離開香港,唔好浪費法庭的寶貴時間

唔係政府想決定你條命,係你中招後,會影響其他人條命。政府唔想你影響其他人嘅生命,免得政府比其他人告,話政府點解放任疫情擴散,令佢地冇命。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]