• 瀏覽: 25,021
  • 回覆: 196
+18
美國政府9月28日至29日在白宮與太平洋島國領袖舉行峰會。華府承諾在未來10年內向太平洋島國額外提供8.1億美元的援助,當中1.3億美元援助會用來減輕

點解美國可以到全世界建軍事基地,但中國去1個所羅門群島就要解釋唔係建基地?
呢8.1億幾時會匯到去?定欠住先
群島心諗上咗賊船,趕唔走,唯有見步行步,希望老美唔好姦淫擄掠

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/820673/太平洋島國峰會-美國加碼8-1億美元援助-所羅門群島點頭簽宣言

美狗比8億幾咁L多?
還要10年?

14個島國分8億美元, 起個足球場都唔夠錢.

今次大包圍
入晒房
唔簽唔准去厠所
層壓式迫宮

見錢開眼!

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 19:38 發表
見錢開眼!
正常,那些是島嶼半農耕地方,大陸話去修橋搭路根本多鳩餘,人家是要實利物資。一帶一路若沒軍事力量並行,只是自欺欺人而已。

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:07 發表

正常,那些是島嶼半農耕地方,大陸話去修橋搭路根本多鳩餘,人家是要實利物資。一帶一路若沒軍事力量並行,只是自欺欺人而已。
咁就要問,點解老美軍事駐留其他細國就得,中國就唔得了吧。

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:12 發表

咁就要問,點解老美軍事駐留其他細國就得,中國就唔得了吧。
所謂一帶一路,尾狗一早識玩,二十年由歐洲到東亞,菲律賓就係樣版…不如諗下大陸送錢幫人攪基建?可以得到什麼?沒安全保障誰信你?

美國2020初答應捐贈1億助中國抗疫,還沒到帳 

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:19 發表

所謂一帶一路,尾狗一早識玩,二十年由歐洲到東亞,菲律賓就係樣版…不如諗下大陸送錢幫人攪基建?可以得到什麼?沒安全保障誰信你?
咁係咪即係話中國向老美……撩交打?

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:25 發表

咁係咪即係話中國向老美……撩交打?
看台島就知蜀中無大將

美國專開空頭支票

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:26 發表

看台島就知蜀中無大將
但有老美當契家佬?

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2022-9-30 19:33 發表
美狗比8億幾咁L多?
還要10年?
你估老美好有錢,佢部影印機都印唔切吧了。仲有,兩年幾後個癲佬上台又一嘢推翻晒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]