• 瀏覽: 24,370
  • 回覆: 17
+18
引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 19:38 發表
見錢開眼!
正常,那些是島嶼半農耕地方,大陸話去修橋搭路根本多鳩餘,人家是要實利物資。一帶一路若沒軍事力量並行,只是自欺欺人而已。

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:12 發表

咁就要問,點解老美軍事駐留其他細國就得,中國就唔得了吧。
所謂一帶一路,尾狗一早識玩,二十年由歐洲到東亞,菲律賓就係樣版…不如諗下大陸送錢幫人攪基建?可以得到什麼?沒安全保障誰信你?

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:25 發表

咁係咪即係話中國向老美……撩交打?
看台島就知蜀中無大將

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:30 發表

但有老美當契家佬?
大陸踩去呢啲地方,以為講幾句就可收割?王外長太天真了吧

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 20:33 發表

如果你了解一帶一路既背景,就知係一個中國自救計劃

當年美國兩手推動TPP及TTIP,唯一主題就係ABC(anyone but China),完全係圍堵中國、打壓中國既龐大行動
就係咁既背景,習主席才出台一帶一路,希望走出一條活路
人算不如天算,美國的TPP和TTIP都沒搞成,反而一帶一路愈走愈寬、愈走愈遠
就變成大家今日所見
是比較當初的廣闊,可惜沒軍力支援…你踩去人家地頭靠齊吹嗎?

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:36 發表

但一帶一路好似得喎,連老美都搞山寨版,或者真係可以衝出一條血路?
俄烏戰爭已打斷西行歐洲之路,而中亞地區要俄同意放行…唯一成功的是聯了東盟諸國,但中方避談安全保障,他日比尾狗攪也就前功盡廢。

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:45 發表

咁就要睇老美想「武」玩,定「文」玩了,「武」玩的話,鬥駐軍多少,隨時擦槍走火,如果「文」玩,那就看誰給的利益較大吧,還有誰的威懾力較大了?
尚文還是返歸自娛吧…
人家一個師的軍力就可收割你十年的經營成果。好似炸北溪點玩……?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-30 20:48 發表

真係好笑喎, 中國搞一帶一路, 由此至終都冇講軍事用途, 而且係在各國的主權領土內搞基建, 美軍幾時咁威猛出兵去炸一帶一路的基建???
如果中國的一帶一路要用軍隊做後盾, 邊個國家夠膽畀中國在自己國家搞???

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 20:50 發表

不怕啊,美西在東亞有大量利益

萬一美西在海外碰瓷,我們就找這邊的反碰瓷
例如英國支持黑暴,我們就搞搞匯豐太古怡和等在港英商
我不反對一帶一路,實在上是對外擴展謀略。但也要貼近現實吧…既然要走去,何不先下手為強?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-30 20:55 發表

瞓醒未, 一帶一路係在主權國家土地上的基建, 北溪係在公海上的輸氣管.
俄羅斯都可以去公海炸海底通訊電纜, 大家玩盡佢.
港燦仲未醒?諗住免檢通關

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 21:03 發表

現實就係中國反對殖民主義,軍隊駐外要有很強正當性,目前就只有打擊海盜的國際合作而建設一個海外基地

另一個現實就係駐外成本高,既然我們不怕美西在世界任何地方碰瓷,何必多此一舉?
多此一舉應是某人好大喜功罷了。老解戰艦出不了東亞,誰信你呀?

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 21:02 發表

其實中美雙方都仍有底牌,只是不動用罷了,沒必要走到那一步吧,大家都只是見好就收,留有一線餘地,老美用慢慢閹割的方式圍堵中國,中國就慢慢地建立地盤,雙方都在較勁,較的是暗勁?所以現在看來未到完全反面那一步,就看台島的事上如何處理了,老美和中國似乎都很執著台島,中國為甚麼執著還可預測,但老美為甚麼執著?就只是不想給中國而已?看來沒那麼簡單,背後一定有甚麼隱藏的原因,或推手?不得而知了。:smile ...
若老解拿下台島,中國海岸線將大幅擴大,之後必定全力建設海軍,挑戰尾狗海權,以現時二國生產力計十年內老解就可獨霸全球海權
不過中南海現在沒這氣魄的人

引用:
原帖由 kcmc 於 2022-9-30 21:17 發表

中亞地區俄佬放左手啦,俄佬阻止咗十幾年,貫穿中亞嘅中吉烏鐵路,俄佬咪啱啱放行比大陸起囉…
放手?咪玩啦…
那裡是俄佬心腹地帶,當然附有條件,若俄軍打勝仗再回頭計數

引用:
原帖由 kcmc 於 2022-9-30 21:34 發表

俄羅斯係因為驚住美國插隻手入去中亞,布林肯同哈薩克和吉爾吉斯要求希望建設美軍基地喺中亞,而俄佬又同中亞關係唔係幾好,兩害取其輕之下,所以咪放中國入去囉…你見習近平閉關三年,第一次出訪就去哈薩克同烏茲別克,仲受到超高規格接待,之後喺上合組織會議見到普京,普京都冇詐型你就知喇…條中吉烏鐵路就係因為好似你之前咁諗,怕中國插手入佢地盤,所以阻止咗十幾年,而家形勢唔同之下,只好放手。
我估普京話你習老大呢次非來不可!否則後果自負

引用:
原帖由 ufo2018 於 2022-9-30 21:39 發表

咁老美比到咩佢地?
呢的島食都冇得好食,著都冇得好著,
人哋幾百年不嬲咁過日子。你王外長多事走去攪串晒,而家尾狗插手落去,點算?呀王外長?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]