• 瀏覽: 24,334
  • 回覆: 196
+18
引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:37 發表

是比較當初的廣闊,可惜沒軍力支援…你踩去人家地頭靠齊吹嗎?
真係好笑喎, 中國搞一帶一路, 由此至終都冇講軍事用途, 而且係在各國的主權領土內搞基建, 美軍幾時咁威猛出兵去炸一帶一路的基建???
如果中國的一帶一路要用軍隊做後盾, 邊個國家夠膽畀中國在自己國家搞???

引用:
原帖由 ufo2018 於 2022-9-30 19:27 發表
美國政府9月28日至29日在白宮與太平洋島國領袖舉行峰會。華府承諾在未來10年內向太平洋島國額外提供8.1億美元的援助,當中1.3億美元援助會用來減輕

因為尾國口頭承諾,但不知會否比錢?
因為十年唔短,人生有幾個十年,前蘇聯(俄羅斯)就因為尾國解體也是經濟(錢)的問題!

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:45 發表

咁就要睇老美想「武」玩,定「文」玩了,「武」玩的話,鬥駐軍多少,隨時擦槍走火,如果「文」玩,那就看誰給的利益較大吧,還有誰的威懾力較大了?
尚文還是返歸自娛吧…
人家一個師的軍力就可收割你十年的經營成果。好似炸北溪點玩……?

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:37 發表

是比較當初的廣闊,可惜沒軍力支援…你踩去人家地頭靠齊吹嗎?
不怕啊,美西在東亞有大量利益

萬一美西在海外碰瓷,我們就找這邊的反碰瓷
例如英國支持黑暴,我們就搞搞匯豐太古怡和等在港英商

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-30 20:48 發表

真係好笑喎, 中國搞一帶一路, 由此至終都冇講軍事用途, 而且係在各國的主權領土內搞基建, 美軍幾時咁威猛出兵去炸一帶一路的基建???
如果中國的一帶一路要用軍隊做後盾, 邊個國家夠膽畀中國在自己國家搞???

都要花時間,投資去經營。。。算吧, 敵進我退。。

一句到尾,
美國只係好驚中國的一帶一路成功, 美國就那那淋搞翻版一帶一路去對抗中國, 美國幾時出兵去炸中國的一帶一路???

你估唔驚洗衣粉

所羅門唔收左錢先簽
引比美國擺佢一幢

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 20:46 發表

「駐軍」係美西以已度人

就算要駐留人員,都只會係救援部隊,為中國--南美洲航線提供多一點保障
嗯,中國一直公開和平發展和共贏策略,是老美杯弓蛇影,以中國作假想敵罷了,中國對老美來說還差些火候吧,他們就是想將中國扼殺於搖籃之中,或者等中國羽翼一豐,到時候老美想力挽狂瀾也晚了吧。

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:50 發表

瞓醒未, 一帶一路係在主權國家土地上的基建, 北溪係在公海上的輸氣管.
俄羅斯都可以去公海炸海底通訊電纜, 大家玩盡佢.

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:49 發表

尚文還是返歸自娛吧…
人家一個師的軍力就可收割你十年的經營成果。好似炸北溪點玩……?
總有出路的,天無絕人之路呀~

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:12 發表

咁就要問,點解老美軍事駐留其他細國就得,中國就唔得了吧。
係囉,美國可以,點解一定要中國跟住做?

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 20:50 發表

不怕啊,美西在東亞有大量利益

萬一美西在海外碰瓷,我們就找這邊的反碰瓷
例如英國支持黑暴,我們就搞搞匯豐太古怡和等在港英商
我不反對一帶一路,實在上是對外擴展謀略。但也要貼近現實吧…既然要走去,何不先下手為強?

香港賣塊地都4百幾億港元,差唔多50億美元,美國佬10年,咁多個國家先分8億?乞e 價黎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]