• 瀏覽: 16,328
  • 回覆: 105
+3
環球社會熱點16:38 2022/09/30

【烏克蘭戰爭】傳普京可接受50萬俄軍陣亡 早知前線訓練不足

俄羅斯總統普京早前徵召預備役入伍,加強對烏克蘭軍事行動。英媒引述消息人士指,普京早知這批新徵召兵力訓練不足上前線如同送死,但其目標是發動人海戰術。普京更認為如果俄羅斯能擊敗烏克蘭,他不在乎有多少士兵陣亡,更認為損失50萬名兵力是可接受情況

英國《鏡報》引述General SVR Telegram頻道消息指,普京(Vladimir Putin) 深信國內有多達2,500萬可動員軍力,因此曾考慮動員約200萬名預備役。但他最終接受幕僚建議,僅徵召30萬名預備役。

普京曾表示如果能瓦解烏克蘭,不在乎損失多少兵力,甚至覺得要犧牲50萬名士兵只是小事一樁,佔可調動軍力僅2%,絕對可以接受。

頻道消息指,普京及軍隊指揮官明知將未經訓練及裝備不足的後備役送上前線作戰,只有死路一條。不過普京動用大量未經訓練及準備的士兵,目的是採取「人海戰術」淹沒烏克蘭東部及南部,從而抓住戰略主動權。
據悉,首批徵召的預備役人員當中,僅約1萬人有接受軍事培訓,與莫斯科聲稱會向所有送往前線的新兵提供長達三個月訓練有所不同。

來自莫斯科的29歲的預備役軍人Sergey Surkov早前亦發布視頻,指自己將於周四(29日)派往赫爾松(Kherson)作戰。但第一坦克團指揮官卻告知他們,根本不會向他們提供任何軍事訓練

====================================================================================================================

甚至覺得要犧牲50萬名士兵只是小事一樁? 獨裁者痴咗線?

冇訓練都唔怕啦,有核彈開路,掩護嘛!

當初好似話8成俄羅斯人支持普京侵略烏古蘭,你哋自己,你哋啲仔,你哋啲孫係時候上戰場保家衛國喇,咪使旨意走呀!

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/3365853/【烏克蘭戰爭】傳普京可接受50萬俄軍陣亡 早知前線訓練不足

炮灰係唔需要訓練的

西方國家用導彈或無人機,人海戰術宜家係無用的。死50萬人佢點負責?

引用:
原帖由 Cloud1234 於 2022-9-30 18:33 發表
西方國家用導彈或無人機,人海戰術宜家係無用的。死50萬人佢點負責?
現代戰爭居然仲諗用人海戰術,笑Q死!

11月大大大鑊嘢
特朗譜肯做和事佬
睇吓歐洲班靠選票上位的文官幾渴求打仗,露出真面目

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-9-30 18:18 發表

俄羅斯總統普京早前徵召預備役入伍,加強對烏克蘭軍事行動。英媒引述消息人士指,普京早知這批新徵召 ...
美國都可以接受120萬人死於疫情,普京為何不能接受50萬俄軍為國捐軀?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-9-30 18:18 發表

俄羅斯總統普京早前徵召預備役入伍,加強對烏克蘭軍事行動。英媒引述消息人士指,普京早知這批新徵召 ...
我唸連普京肚裡面條蟲,都無鏡報記者咁清楚普京唸咩……
做記者都唔係一件易事

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-9-30 19:30 發表

我唸連普京肚裡面條蟲,都無鏡報記者咁清楚普京唸咩……
做記者都唔係一件易事
做中國記者最容易,基本上唔使挖新聞,唔使求證,官方新華社供稿照登就可以。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-9-30 19:42 發表

做中國記者最容易,基本上唔使挖新聞,唔使求證,官方新華社供稿照登就可以。
西方而家差不多

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-9-30 19:42 發表

吓?
做記者要求証架咩?
係蘋果日報做咗咁多年,依家先知道做記者要做埋求証囉~

睇呢啲所謂新聞第一件事就係數下有幾多個「傳」字

來個不是傳而是真的[我支持烏克蘭戰鬥到最後一個人]。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-9-30 18:35 發表

現代戰爭居然仲諗用人海戰術,笑Q死!
又係的所以鳥克蘭百萬雄獅無蹤無影。

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2022-9-30 20:02 發表

又係的所以鳥克蘭百萬雄獅無蹤無影。
幾台美制海馬斯
夠KO 30萬俄國集牌軍

引用:

香港的小朋友記者都去現場採訪啦好勤力,中國記者在美國記者證都吾肯簽發令記者們無法挖新聞或求證。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]