• 瀏覽: 8,717
  • 回覆: 57
俄羅斯總統普京今日稍後簽署條約,讓四個以公投通過入俄的烏克蘭地區,正式加入俄羅斯,普京屆時亦會在儀式上發表講話。

聯合國秘書長古特雷斯說,任何吞併烏克蘭頓涅茨克、盧甘斯克、赫爾松和扎波羅熱地區的決定,都是沒有法律價值,應該受到譴責,亦絕對不能夠接受。

他說,任何以武力吞併國家領土的行為,都是違反聯合國憲章和國際法,公投是在有關地區被俄羅斯武裝佔領的情況下舉行,超出烏克蘭憲法框架,不能夠被視為民意的真正表達,作為安理會五個常任理事國之一,俄羅斯負有尊重聯合國憲章的特殊責任,俄方的決定將會進一步危及和平前景。

聯合國秘書長的說話代表全世界, 不分東西南北, 代表國際共識, 所以他的批評是全球公認正確無誤的, 誰反對他或與他對著幹, 即代表破壞世界和平及秩序的人類公敵, 應受國際譴責和適當的制裁。 👍

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1669038-20220930.htm

英聯邦 同 美國聯邦政府 係點黎
依家幾個州 自己申請加入 俄羅斯聯邦 就唔得  

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-9-30 15:22 發表
英聯邦 同 美國聯邦政府 係點黎
依家幾個州 自己申請加入 俄羅斯聯邦 就唔得  
乜乜聯邦都唔夠國際認受性, 最高的國際認受性只有聯合國。

好可惜雅片戰爭時代冇聯合國

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-9-30 14:31 發表
俄羅斯總統普京今日稍後簽署條約,讓四個以公投通過入俄的烏克蘭地區,正式加入俄羅斯,普京屆時亦會在儀式上發表講話。

聯合國秘書長古特雷斯說,任何吞併烏克蘭頓涅茨克、盧甘斯克、赫爾松和扎波羅熱地區的決定,都是沒有法律價值,應該受到譴責,亦絕對不能夠接受。

他說,任何以武力吞併國家領土的行為,都是違反聯合國憲章和國際法,公投是在有關地區被俄羅斯武裝佔領的情況下舉行,超出烏克蘭憲法框架,不能夠被視為民 ...
但有冇理會西方的行徑呢

這些玩公投加入另一個國家的聯邦政府,早就有美國吞拼墨西哥德洲這個先例,現在這些地區都係行返美墨戰爭條舊路吧...

以武力吞併國家領土的行為當然要譴責, 像大陰蒂國, 勒綷德國, 倭國那樣...
但俄羅斯無武力, 也沒有吞併, 是四烏地區公投結果和平地申請入俄, 既然是(和平)入俄就是「合併」而不是有侵略意味的「吞併」.

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-30 15:34 發表

你老美咪又係當你聯合國無到……
時代是進步的, 聯合國今時唔同往日了!五常的否決權是要向聯合國大會提供證明否決的理據是成立的, 試問老俄如何反駁入侵烏不是違反聯合國憲章和國際法呢?以為靠拳頭硬和大聲就得?

以色列日日吞併巴納斯坦土地,聯合國係咪盲左

毛里求斯都有個島聯合國承認屬於毛里求斯,不過被英美非法佔領,秘書長搞掂呢筆先啦

沖繩(琉球)
連公投的機會都無
美帝就將沖繩
送左俾日本

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2022-9-30 16:33 發表
以色列日日吞併巴納斯坦土地,聯合國係咪盲左
猶太人原居於以色列, 此地就是聖經的迦南, 只是他們被羅馬人趕出國土, 只能到處流浪做人二等公民, 他們失去自己國家, 二戰時又被希特拉大屠殺, 基於人道容許他們歸國的確是美善之事, 可惜在遷徙巴人的安排上做得不夠好, 巴人又衰, 比佢移民其它阿拉伯國家又搞事, 到處被趕, 又搞恐怖主義, 有d野係巴人自己衰不願妥協啫!或者聯合國再繼續幫佢地揾阿拉伯國家移民囉!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-9-30 17:12 發表

猶太人原居於以色列, 只是被羅馬人趕出國土, 只能到處流浪做人二等公民, 他們失去自己國家, 二戰時又被希特拉大屠殺, 基於人道容許他們歸國的確是美善之事, 可惜在遷徙巴人的安排上做得不夠好, 巴人又衰, 比佢移民其它阿拉伯國家又搞事, 到處被趕, 有d野係巴人自己衰不妥協啫!
哈!乜你咁睇架
你個邏輯都幾撚奇特
我之前住你屋企同一個單位,而家我想返嚟住,你又係衰嘅同你安排咗露宿者中心,你仲要反抗搞搞震,肯定係你個仆街唔啱啦

引用:
原帖由 神之手raymond 於 2022-9-30 17:16 發表

哈!乜你咁睇架
你個邏輯都幾撚奇特
我之前住你屋企同一個單位,而家我想返嚟住,你又係衰嘅同你安排咗露宿者中心,你仲要反抗搞搞震,肯定係你個仆街唔啱啦
咁猶太人的確是以色列原居民喎!依家當然係巴人搬出啦!最多賠錢和幫你安排移民去外國, 聯合國係講道理嘅!應該係最合理的安排, 唔掂傾到掂, 但你不應經常恐怖襲擊人地架!人地會還擊家嗎!老聯想幫你都幫唔到啦!班阿拉伯國家又係衰, 又唔係無地, 自己友都當人係人球推來推去, 仲支持巴人攻擊以色列, 你來教老聯點做吖!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]