• 瀏覽: 49,342
  • 回覆: 359
+4
條路自己揀,on9要付出代價

清掃曱甴

引用:
原帖由 假如真空的榴槤 於 2022-9-30 15:30 發表

最好查埋另外550張係邊度發出黎,相關醫生有冇濫發情況
其實僱主多關心員工身體健康,是好事

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-30 14:06 發表
點解冇傳到周圍都係呢 佢哋抵抗力特強 成2萬幾人喎~好過做實驗
事情越嚟越復雜肯定~
呢300幾人,有冇確診?冇咁佢害到咩人?比有針人傳播害就有。

引用:
原帖由 1000day 於 2022-9-30 13:47 發表
7名西醫涉嫌合共濫發約2萬張「免針紙」被捕,消息指,850名持有「免針紙」公務員當中,約300張由上述7名西醫發出。公務

看來又一班黃 ...
最好又支持嘅。。。清零👍👍👍👍👍

引用:
原帖由 -man 於 2022-9-30 15:07 發表
病人吾舒服去睇E生,E生係有牌的,免針紙係E生專業意見,點証明合謀 ?  藍屍五毛真係白痴仔
個醫生真係有診症過,認為病人不合適打針,當然無問題,但呢D一定要記錄在病人病歷內,如果病歷無寫點解吾打得針,咁當局就會有人跟進。

抵死!罪加一等

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-9-30 16:59 發表

個醫生真係有診症過,認為病人不合適打針,當然無問題,但呢D一定要記錄在病人病歷內,如果病歷無寫點解吾打得針,咁當局就會有人跟進。
如果佢明白你講嘅嘢, 就唔會係度硬拗 (仲要話病人唔知醫生濫發, 但又願意比3000蚊攞免針紙).

我公司都有同事有免針紙.
佢睇開嘅西醫除咗簽發免針紙外, 仲有埋附件證明佢身體狀況係唔適宜打針, 而有關西醫醫務所亦有佢嘅病歷記錄.

唔駛同佢認真.

一個人行入一間診所第一次睇醫生, 然後比三千蚊攞一張免針紙.
醫生只係簡短十分八分鐘, 單憑「病人」口述資料, 就有足夠資料去為「病人」簽發免針紙?

引用:
原帖由 1000day 於 2022-9-30 16:38 發表
曱甴真正弱智 醫生發張假針紙就話專業不可挑剔你去看醫生開錯藥比你食到白狗痴 你未來家人和你食錯藥醫療失誤唔好去投訴啦on79 你唔知醫生開錯藥你凹家富 ...
如果有些長期病患者,打左針會危及生命,呢D病人無乜可能之前無醫療紀錄,如果有個病人走入診所話自己有長期病患,初次診症的醫生大概吾會毋須證明文件就寫免針紙。

如果病人當時有感冒,打針限期又到,醫生最多批2星期免針。

如果病人明知自己無長期病患,欺騙醫生寫免針紙,之後又向公司出示免針紙(即係行使假文書),好難吾入罪。

恭喜

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-9-30 13:57 發表
趁此機會一次過清走曬潛藏的仆街曱甴...炒你班老母個魷魚
非常同意!同發假誓效忠港府一樣大罪!

引用:
原帖由 樓上中心的山羊 於 2022-9-30 14:04 發表
仲有黃屍廢畜賴死喺中國香港唔走,為糧支出賣「良知」
一路話驚個極權政府,但係就甘願係個極權政府打工,所以話黃甴有唔少係精神分裂

大公司會否一樣咁做?

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2022-9-30 17:07 發表

如果佢明白你講嘅嘢, 就唔會係度硬拗 (仲要話病人唔知醫生濫發, 但又願意比3000蚊攞免針紙).

我公司都有同事有免針紙.
佢睇開嘅西醫除咗簽發免針紙外, 仲有埋附件證明佢身體狀況係唔適宜打針, 而有關西醫醫務所亦有佢嘅病歷記錄.

唔駛同佢認真.

一個人行入一間診所第一次睇醫生, 然後比三千蚊攞一張免針紙.
醫生只係簡短十分八分鐘, 單憑 ...
其實醫生又蠢,病人又蠢,呢D事好容易穿煲,而且法律後果嚴重。

嚴肅追究

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]