• 瀏覽: 13,650
  • 回覆: 63
南韓政府今(30日)宣布,從明日起(10月1日)凌晨零時起,海外入境者無需再於入境後24小時內進行新冠核酸檢測,意味南韓解除所有入境防疫措施。入境人士如果在3天內出現疑似症狀,可前往衛生站免費接受核酸檢測。

南韓:Omicron亞型BA.5致死率極低

另外,下周二(4日)起南韓再會解除禁止療養院、療養設施探

南韓政府今(30日)宣布,從明日起(10月1日)凌晨零時起,海外入境者無需再於入境後24小時內進行新冠核酸檢測,意味南韓解除所有入境防疫措施。入境人士如果在3天內出現疑似症狀,可前往衛生站免費接受核酸檢測。

南韓:Omicron亞型BA.5致死率極低
另外,下周二(4日)起南韓再會解除禁止療養院、療養設施探視措施,訪客若在探視前自我檢測結果為無確診,可隨時探視親友,但需佩戴口罩,期間不能進食。此外,在上述設施居住的長者,若已接種第4劑新冠疫苗,外出、外宿將不再受限。
中央災難安全對策本部第一控制官兼保健福祉部副部長李基日表示,由於入境者確診率由8月的1.3%,降至9月的0.9%,變種毒株Omicron亞型BA.5致死率極低,故作出上述決定。不過,李基日指出,今後南韓若出現高致死率變異株,或其他需要加強入境防疫力度的情況,將考慮重新恢復入境後檢測的要求。

南韓新增28,497宗新冠病毒確診個案,再多42名患者不治,累積超過2476萬人確診,28,406人死亡。重症患者352人,比前一天減少11人。

南韓解除所有入境防疫措施啦!

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/國際/南韓開關︱明日起全面解除入境防疫措施/340918?utm_source=home_banner_web&utm_medium=referral

香港仲0+3點夠人爭呀?

香港班高官明知大陸死都唔會通關 但又要扮抗疫驚大陸怪責 

中國又贏
中國可能成為最後贏家

解禁暫時都唔會去啦

全世界仲真係抗緊「疫」嘅係咪得返中國大陸同澳門?當感冒係絕症⋯⋯

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-30 15:29 發表
解禁暫時都唔會去啦
你吾去大把人去!睇機票就知(講日本)

引用:
原帖由 chun4321 於 2022-9-30 15:32 發表

你吾去大把人去!睇機票就知(講日本)
想去都未必有機票

引用:
原帖由 幫你地改個名 於 2022-9-30 15:26 發表
中國又贏
中國可能成為最後贏家
可以吳去的

引用:
原帖由 消失的香蕉 於 2022-9-30 15:37 發表

可以吳去的
中國公民想去都唔易
依家出國要審批

後知後覺的香港果班野還在足不出戶 新加坡酒店好景色房間僦衝過20000元1晚

韓國每天仲有三四萬人中獎

即係無打針都得

引用:
原帖由 Boop-boop 於 2022-9-30 15:30 發表
全世界仲真係抗緊「疫」嘅係咪得返中國大陸同澳門?當感冒係絕症⋯⋯
北韓

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-30 15:36 發表

想去都未必有機票
依家機票咁貴唔會去住

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]