• 瀏覽: 4,634
  • 回覆: 18
+3
中國醫藥集團(國藥集團)與美國默克公司(Merck & Co.)昨日聯合宣布,雙方已簽合作框架協議,默克將其和Ridgeback公司合作研發的抗新冠病素口服藥物Molnupiravir在中國境內的經銷權和獨家進口權授予國藥集團;同時雙方將評估技術轉讓的可行性,若順利的話,國藥將積極推進該藥在內地生產、供應和商業化。市場估計,這代表Molnupiravir在內地獲批在望。

中國仿傚三十年前從俄羅斯引進蘇凱廿七戰機的經驗,先由美國藥廠引進新冠口服藥,再尋求技術轉讓,以便日後自行生產。今次在關係到十四億人民的健康的問題上,不再戰狼上身,反而身體誠實,這種務實精神,可媲美伸手向殺害自己三千萬同胞的仇敵國 - 日本借錢的鄧伯伯,值得一讚!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/產經/odn-20220930-0930_00202_034/默克授權國藥在華經銷新冠藥

你估而家仲係三十年前?
分分鐘國產西藥效果勁過佢多多聲,佢呢啲品牌入到嚟可能都係拍烏蠅。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-30 11:20 發表
你估而家仲係三十年前?
分分鐘國產西藥效果勁過佢多多聲,佢呢啲品牌入到嚟可能都係拍烏蠅。
身體最誠實,國產西藥有效的話,就不用外購吧!

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-9-30 11:27 發表

我就講抗體藥
中國抗體藥對付現在流行變種,中和效果超過曬外國藥廠同類產品。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-30 11:29 發表

我就講抗體藥
中國抗體藥對付現在流行變種,中和效果超過曬外國藥廠同類產品。
如果屬實,大可以取消入境隔離政策吧!

掂就唔使咁

引用:

又貴又廢

依隻藥殺新冠好掂,大陸訂得,即係準備開關!

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-30 11:57 發表
掂就唔使咁
呢 d 口服藥,好似好 L 貴

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-9-30 11:34 發表

如果屬實,大可以取消入境隔離政策吧!
萬三元一劑

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-30 12:00 發表

呢 d 口服藥,好似好 L 貴
平民嘅700美金一療程

係咪好崩潰呢

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-30 11:58 發表

又貴又廢
香腸

引用:

正如有國安法,曱甴都無可能自動消失

早期西方的 mrna 疫苗 防護功效棒到天上咁高 結果.....數字說明一切🤭

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]