• 瀏覽: 4,193
  • 回覆: 23
本港唯一紙包飲品盒回收商「喵坊Mil Mill」早前不獲科技園公司續租,科技園昨日發聲明,指額外再提供上限為6個月的寬限期,至明年6...

本港唯一紙包飲品盒回收商「喵坊Mil Mill」早前不獲科技園公司續租,科技園昨日發聲明,指額外再提供上限為6個月的寬限期,至明年6月30日。環境及生態局局長謝展寰於電台節目表示,會按「喵坊」要求,另覓其他合適土地。

謝展寰指,自己親自與科技園行政總裁溝通,了解他們實際困難及考慮,基於發展限制,故科技園只能向「喵坊」提供6個月遷出寬限期,當局亦一直與科技園商討,向「喵坊」提供幫助,早前提供3幅土地選擇,惟對方認為有關土地位置太遠或面積太少,強調會按「喵坊」要求,再尋找其他合適土地。

謝展寰提到,環保署2年前已計畫在屯門環保園興建大型現代化紙漿生產設施,預計2025年運作,並指若「喵坊」未能繼續經運,環保署會尋找其他回收商包括紙漿廠,以維持有關服務。

「喵坊 Mil Mill」創辦人葉文琪在同一個節目表示,將堅持回收紙包飲盒至最後一刻,即使無法打漿,亦會繼續回收,或先將回收紙包飲品盒儲存,直至另一間廠房完成興建再作處理。他又指,環保署僅致電一次,通知他有3幅土地可用,強調其初心一直是在香港減廢回收,會繼續尋找合適的地方。

半年之後要搵地方搬,不如直接去新加坡

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2376270/即時-港聞-科技園延長半年寬限期-謝展寰-按-喵坊-要求另覓合適土地

香港土地又係少左D,回收工廠佔地多少?元朗新界又遠得濟?無可能搵市區吧,試下新發展地方看看?

早啲去星加坡冇人留你, 記住唔好返嚟。

嘈下又R到著數,鼓勵無理取鬧 

爛鬼黃店,快快過主!

聽講間mall謊係黃店

呢啲低端技術
唔明佢有乜 
bargain power ?

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 10:43 發表
嘈下又R到著數,鼓勵無理取鬧 
諗起鎅木廠

半年應該可以搬去新加玻啦!
香港人都唔注重環保,反而新加玻就唔同喇,國家規定要環保,回收真係有得做架,除非多人爭,又或者冇「再造業」,回收咗處理好都唔知賣得去邊,咁就冇得講喇!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-30 10:53 發表

諗起鎅木廠
政府帶頭'按鬧分配',人人唔嘈下都覺得自己蝕底左,搞到香港冇日安寧

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 11:11 發表

政府帶頭'按鬧分配',人人唔嘈下都覺得自己蝕底左,搞到香港冇日安寧
嘈下可能著數多 d ,唔嘈就笨啦

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 11:11 發表

菜園村賠錢賠地,發 L 過豬頭

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2022-9-30 09:58 發表
本港唯一紙包飲品盒回收商「喵坊Mil Mill」早前不獲科技園公司續租,科技園昨日發聲明,指額外再提供上限為6個月的寬限期,至明年6...

...
DKLM政府真係跪!
企硬D都唔敢!
又同人續約!

DKLM喵坊快D死去新加坡啦DLLM!

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-9-30 10:54 發表
半年應該可以搬去新加玻啦!
香港人都唔注重環保,反而新加玻就唔同喇,國家規定要環保,回收真係有得做架,除非多人爭,又或者冇「再造業」,回收咗處理好都唔知賣得去邊,咁就冇得講喇!
我飲左咁多年紙包飲品,都未試過拿過一個去回收!

因為我都唔知去邊度可以回收!

走啦!喵坊!走呀!而家叫你走呀!
識唔識聽廣東話呀!
香港無人鍾意你呀!
去新加坡啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]