• 瀏覽: 25,643
  • 回覆: 154
引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-30 09:43 發表

食嘢時可以豁免戴口罩。
幾時開始
冇人通知嘅
即係而家去吉魚蛋都得啊?

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-30 09:43 發表

點解唔去日本或新加坡?
又係喎,不過可以3個地方都去一去,唔使留係一個地方咁悶囉!

引用:
原帖由 touya08 於 2022-9-30 09:41 發表
外地象徵式鬆綁, 夠無港人去外地旅遊
新加坡酒店房價升至10年高位 疫後重振 訪客數字急升11倍

繼早前宣布最新移居計劃,欲搶全球人才後,新加坡再迎來好消息,據外電報導,該國的酒店客房價格目前已達到近10年來最高水平。這個東南亞國家早前再放寬旅客限制,現在正趁香港還在受疫情封控影響時,加緊把自己打造為亞洲的旅遊和商業的中心。

就算冇香港遊客,人哋好旺呀。

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2022-9-30 09:45 發表

幾時開始
冇人通知嘅
即係而家去吉魚蛋都得啊?
(e)該人不佩戴口罩以作出任何以下作為(但僅以該作為在有關情況下屬合法為限) ——
(i)飲食;
(ii)用藥;
(iii)保持個人衞生;

自由行多咗

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-30 09:23 發表
【本報訊】港府放寬入境檢疫措施至「0+3」後,訪港人數未見飆升,當中以內地訪客佔最多,其他海外訪客僅多了50人。旅遊業界坦言,至今沒有一個外地旅行團成團來港,「真係零」,相信只有取消3日醫學觀察、即入境「0+0」才能增加訪港的吸引力。

係啲旅行社唔識搞噱頭啫!

旅客最鐘意睇特色野或遺跡,旅行團可以去睇珍寶遺址、尖沙咀死城等等。

食物就可以品嚐香港名物兩餸飯,比旅客自己排隊揀餸同打卡, ...
0+3又話唔夠,要變0+0
呢D咪叫貪得無厭囉
0+0都唔得,就要變0-7?

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-9-30 09:47 發表

又係喎,不過可以3個地方都去一去,唔使留係一個地方咁悶囉!
咁點解唔去日本、新加坡、澳洲、紐西蘭、西班牙、意大利、希臘、冰島、泰國⋯⋯⋯⋯⋯

一早話左0+7, 0+3都唔會有人來香港旅行㗎啦,香港經濟同等死冇分別

鹵味旅遊警告中正香港要害,今次真係好撚難拆得掂😩😩😩

DKLM

之前共存L嘈到拆天,話放寬可以靠西人救經濟

原來呃9人

要直至唔使帶口罩至會有遊客嚟,一落機見到個個帶口罩,自己又要帶已經唔開胃

香港旅遊業不嬲都係做大陸客多,
海外客留香港通常係 1-2日, 
而且係連埋澳門內地一齊玩, 
只開放香港其實對本地旅遊業幫助有限... 
就算 0+0 都幫唔到幾多... 更何況係 0+3. 

今次放寬根本係香港人對幫海外旅遊業... 
刺激香港資金外流... 

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-9-30 09:31 發表
開始左幾日就有至奇怪
香港其實對外國遊客冇乜吸引力

引用:
原帖由 Boop-boop 於 2022-9-30 09:58 發表
要直至唔使帶口罩至會有遊客嚟,一落機見到個個帶口罩,自己又要帶已經唔開胃
來到見到街上,一半人形曱甴,點會開胃?

美食之都咼

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]