• 瀏覽: 25,645
  • 回覆: 154
【本報訊】港府放寬入境檢疫措施至「0+3」後,訪港人數未見飆升,當中以內地訪客佔最多,其他海外訪客僅多了50人。旅遊業界坦言,至今沒有一個外地旅行團成團來港,「真係零」,相信只有取消3日醫學觀察、即入境「0+0」才能增加訪港的吸引力。

係啲旅行社唔識搞噱頭啫!

旅客最鐘意睇特色野或遺跡,旅行團可以去睇珍寶遺址、尖沙咀死城等等。

食物就可以品嚐香港名物兩餸飯,比旅客自己排隊揀餸同打卡,然後車佢哋去海邊公園野餐。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/措施象徵式鬆綁-無外地旅行團來港-214500943.html

開始左幾日就有至奇怪

外國人點會來亂世,文宣話港共好恐佈喎.
就算日後同大陸通關,大陸人大部份都唔會再來香港.
去歐洲旅遊好過,香港旅遊業俾黑暴玩死左啦.

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-9-30 09:31 發表
開始左幾日就有至奇怪
下星期有未?

變性人先會嚟

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-9-30 09:31 發表
開始左幾日就有至奇怪
至今也沒有任何外國旅行社有意辦團來港,「真係零」,業界僅收到外國旅客或旅行社小量查詢,但多因3日醫學觀察期未能堂食或到主題樂園等處所,以及需隔日做核酸檢測而卻步。

開團收客既意欲都未有。

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-30 09:35 發表
變性人先會嚟
嚟工幹,不是旅遊。

引用:
原帖由 XEO 於 2022-9-30 09:32 發表
外國人點會來亂世,文宣話港共好恐佈喎.
就算日後同大陸通關,大陸人大部份都唔會再來香港.
去歐洲旅遊好過,香港旅遊業俾黑暴玩死左啦.
美國唱衰香港唱得仲嚴重:

美維持對港最高第4級「切勿前往」警示 與伊朗、北韓等極權國家並列
美國更新對香港的旅遊警示,不但維持最高的第4級「切勿前往」外,更首次將香港與多個極權國家齊名,還指明《港區國安法》的實施,嚴重威脅境內、外人士的言論自由,美國公民若公開批評中國面臨風險更高。

唔係掛=口=聖誕節都無人黎?

外地象徵式鬆綁, 夠無港人去外地旅遊

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-30 09:23 發表
【本報訊】港府放寬入境檢疫措施至「0+3」後,訪港人數未見飆升,當中以內地訪客佔最多,其他海外訪客僅多了50人。旅遊業界坦言,至今沒有一個外地旅行團成團來港,「真係零」,相信只有取消3日醫學觀察、即入境「0+0」才能增加訪港的吸引力。

係啲旅行社唔識搞噱頭啫!

旅客最鐘意睇特色野或遺跡,旅行團可以去睇珍寶遺址、尖沙咀死城等等。

食物就可以品嚐香港名物兩餸飯,比旅客自己排隊揀餸同打卡, ...
海邊公園野餐?

冇犯口罩令嗎?

唔使急,遲下應該好人歐洲人來港過冬架喇,佢哋慳到嘅電費已經夠旅遊渡假過埋冬呀!

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2022-9-30 09:41 發表

海邊公園野餐?

冇犯口罩令嗎?
食嘢時可以豁免戴口罩。

引用:
原帖由 touya08 於 2022-9-30 09:41 發表
外地象徵式鬆綁, 夠無港人去外地旅遊
對呀

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-9-30 09:42 發表
唔使急,遲下應該好人歐洲人來港過冬架喇,佢哋慳到嘅電費已經夠旅遊渡假過埋冬呀!
點解唔去日本或新加坡?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]