• 瀏覽: 7,591
  • 回覆: 53
【本報訊】兩名分別28歲及52歲女子涉違反防疫規例遭法院嚴懲。其中一名52歲女子確診後獲當局發出隔離令,須在家中強制隔離14日,但該被告卻於8月16日及17日離開隔離處所,並於8月17日自行移除電子手環。遭檢控違反3項控罪,即違反《預防及控制疾病規例》(第599A章)不同條文的3項規定,昨於觀塘裁判法院分別被判處監禁14日,緩刑12個月,同期執行。

罰得咁輕, 一個緩刑, 另一個罰款, 毫無阻嚇作用。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20220930-0930_00176_026/違隔離令照出街--兩女判罰

告意圖謀殺罪
帶殺傷力細菌病毒上街

毫無阻嚇作用

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-30 05:12 發表
【本報訊】兩名分別28歲及52歲女子涉違反防疫規例遭法院嚴懲。其中一名52歲女子確診後獲當局發出隔離令,須在家中強制隔離14日,但該被告卻於8月16日及17日離開隔離處所,並於8月17日自行移除電子手環。遭檢控違反3項控罪,即違反《預防及控制疾病規例》(第599A章)不同條文的3項規定,昨於觀塘裁判法院分別被判處監禁14日,緩刑12個月,同期執行。

罰得咁輕, 一個緩刑, 另一個罰款, 毫無阻嚇 ...
依D罰則果然是笑話.

判刑太輕就無阻嚇力。唔通就係想無阻嚇力?

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-30 05:12 發表

罰得咁輕, 一個緩刑, 另一個罰款, 毫無阻嚇 ...
咁打死佢哋好冇?🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2022-9-30 08:03 發表

咁打死佢哋好冇?🤷🏼‍♂️
呢的共存西, 如果香港仲有死刑, 根本就應該咁判。照你咁講, 係咪應該當無事發生?

咁輕大把人違隔離啦

引用:
原帖由 Retired2019 於 2022-9-30 06:55 發表
判刑太輕就無阻嚇力。唔通就係想無阻嚇力?
根本而家政府都係搞緊共存, 呢個已經係好明顯, 加埋呢的判刑, 真係更加明顯不過。

應該個手環出咗屋企就會即刻好似火警鐘咁響唔停, 睇吓班柒人點樣出街

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-30 08:19 發表

呢的共存西, 如果香港仲有死刑, 根本就應該咁判。照你咁講, 係咪應該當無事發生?
咁梗係要罰啦🤷🏼‍♂️法官咪判咗囉🤷🏼‍♂️控方對判刑有意見可以上訴吖🤷🏼‍♂️你有意見可以司法覆核佢喎🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-30 08:21 發表

根本而家政府都係搞緊共存, 呢個已經係好明顯, 加埋呢的判刑, 真係更加明顯不過。
你唔支持政府?🤷🏼‍♂️

香港啲濕9法官, 最叻係放生人.

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2022-9-30 08:37 發表

咁梗係要罰啦🤷🏼‍♂️法官咪判咗囉🤷🏼‍♂️控方對判刑有意見可以上訴吖🤷🏼‍♂️你有意見可以司法覆核佢喎🤷🏼‍♂️
係判左, 不過係判得太輕, 正如先前的曱甴客, 個個都係判守行為, 咁有乜阻嚇作用? 呢的共存西, 帶住病毒周街走, 唔通你認為佢地做得啱?

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2022-9-30 08:38 發表

你唔支持政府?🤷🏼‍♂️
我不嬲都反對政府搞病毒共存。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]