• 瀏覽: 121,463
  • 回覆: 22
  • 追帖: 3
+19
其實有時學下大陸都好。

人地共產黨,無神論者。唯物主義。講科學。

真系都無聽過話靈界搞死人個事

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-9-30 00:44 發表

唔只共產黨. 其實孔子都是無神論者. 墨子講科學.
係喔,子不語怪力亂神。
聖人早就知道呢d野唔科學。

引用:
原帖由 homer201314 於 2022-9-30 00:51 發表

孔子無神論?為何重祭祀及守孝的繁文禮節,是做給世人看還是做給鬼神看?墨子重科學,但主張(明鬼),孔子主張(敬鬼神而遠之),但又重祭祀及守孝喎
祭祖守孝係對人性。 又唔係對鬼神。懷念祖先,宣講祖先業績,同讀歷史書一樣嗻。
敬鬼神而遠之。你結合埋 子不語怪力亂神 呢句。即系鬼神你敬重就得啦,遠離呢d野。你地話有呢d野點樣離奇法,要搞,就你地搞啦。唔好預我啊。呢d野我唔研究。
同今日科學家接受採訪一樣咯:我尊重人地個宗教信仰。但係我唔會研究同講神。
都算科學態度啦。

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2022-9-30 00:39 發表

下班,晚上趕會朋友,匆忙“橫過”馬路。
因為當時距離斑馬線好遠,望左邊,突然右邊7人車殺到,擰轉面已經嚟到我面前,當時好清楚聽見女車主大嗌,
唔夠4分1秒....我整個人響佢車前漂移到車旁,避過一劫。
首先人類仲未進化到快過車速,加上當時我收工好攰....後屘去廟宇問廟祝,員某大神出手相助,但廟祝叫我不要張揚。
呃……其實我唔係打擊你個信仰。
不過如果按你講個情況。科學d講呢
你避得開係符合人類個能力……
因為人類個突然啟動速度,係非常快……快過獵豹。
而你上youtube搜下,你會發覺好多同你一樣驚險個情況,人都係避得到。
而點解你覺得自己無能力做到。
因為你唔瞭解一種野叫腎上腺素。
呢種激素可以係危機關頭,激發你潛能發揮。
你其實睇少左祖先遺傳落來呢個身體。
人類其實個反應力,爆發力,加速度係超一流架。

我地好多人,只不過無好好去運用佢。
而你能夠係今日人人都忽視鍛鍊個情況下做到。
你其實潛質相當唔錯。

引用:
原帖由 necro123 於 2022-9-30 09:40 發表

人需要有精神信仰/宗教 我個人覺得冇左寄託好多時都會迷失 全部講科學 係咪會解決到所有事情 如果可以唔會有禁多人信教同拜神
但相對來講。咁科學家點辦好?佢地日日面對就係無寄託 無宗教。
咁其實科學家你唔發覺。佢地反而無咁多人生問題?
你幾時見過科學家同朋友劈酒劈到通宵。講心事?
你同時好少會聽到科學家抑鬱跳樓自殺喔。

所以呢樣好奇怪係唔係? 其實科學講左個真相出來之後,如果你能夠接受。反而你會好放鬆

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2022-9-30 10:17 發表

但現實系唔少人壞事做盡一樣升官發財,反而好人就經常比壞人欺負,陷害,甚至殺害,另外新聞見到遇到嚴重意外傷亡果d大部分都唔系咩壞人,呢d又點解釋?
如果按科學解釋……根本無功德同輪迴呢樣野。
假設你同信耶穌個講功德?講輪迴?
你會發覺,佢地無呢個概念。
咁大家都信神。點解無呢樣?
而且佢地信個神得一個。
你呢邊就一堆。
如果咁對比,你信天主教之後再睇返佛教輪迴,功德,天網恢恢。
你會發覺理解唔到咯。

而科學來講:神佛會打救你係為咩?
你因為人好,就要救你?
咁你點定義自己係好人? 或者你覺得好,人地覺得你衰喔。
仲有 今日70億人口。 咁神佛係唔係有個好人救助熱線中心先可以應對得來?
同一秒鍾,地球發生幾多事啊。即系呢一秒需要救個人都可能幾千個。
咁試過打救助熱線,係唔係咁?

你雙手合十:菩薩你救救我啦。
然後你聽到:觀音救助熱線為你服務,廣東話請按1字……

引用:
原帖由 s336990 於 2022-9-30 13:39 發表

神打救係慈悲囉,但只限天魔入侵呢類,其他一概唔理

修行就係將自己壓向天道,離人性,甚至去除人性
越似一個人,離天道就越遠
念經拜神,就係增強自己同神嘅感應
好等有天魔侵害你前,神可以幫你避,侵害你後,可拖以援手

神唔會理人類因果孽力嘅事
即求財、求愛情、求升職、求讀書呢啲至common嘅嘢神一概唔會回應
因果孽力嘅事,耗功夫而無所獲,就算付出極大犧牲短暫改到,轉瞬就會回歸原路
人網之間互相交 ...
其實一切個神就係一種哲學思考。無非係你可以安慰到自己嗻。
你對神鬼開始有多少感悟。明白少少問題。但仲系以神有論為根基。

嗯,我俾段鬼佬有料個talk show你睇。希望你瞭解神有呢個根基個問題。
https://youtu.be/7PfXEk2rOwo

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2022-9-30 17:33 發表

所以信西方邪教嘅咪無惡不作囉。
西人個教的確好有問題。不過就算係東方佛教咪又係差唔多。

一句放下屠刀立地成佛 你話幾唔公平? 一生善良,善心善舉。居然比唔過殺人如麻,但最後良心發現個人?

如果法庭可以咁判就死咯。連環殺人凶案罪犯抓到啦。但佢係法庭度面對死者家屬,良心發現,大徹大悟。然後大家拍手掌賀佢?
跟住一道金光落來。佢仲成佛添。跟住大家拜佢?

呢份工其實都幾好打喔。邊度可以見工?

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 23:21 發表

立地成佛
呢啲係菩薩教詐騙技倆喔…
與佛無關,別攪錯對象
呢句佛祖講架……
可以講,為殺人放火金腰帶d人開綠色vip通道……嗱,你唔再殺人害人。俾個vip你。唔使修行。免試入職。即刻成佛。

哦,你係國王,一定指揮作戰殺左唔少敵人啦。嗱,俾個vip你……
仲唔多謝佛祖?

引用:
原帖由 s336990 於 2022-9-30 23:15 發表

我以睇咗一半嘅觀感講少少啦
呢個鬼佬嘅質疑咪中曬“魔”嘅計囉
(魔非一般定義嘅魔,我指嘅係非此世嘅力,與此世幾乎相反嘅力,一但進入此世,就會被此世嘅力消耗,所以不能見容於世,只能通過儀式讓人持有此力,並進行內部打擊及消耗戰。可理解為病毒入侵細胞/人體,侵佔細胞,改變其內核,讓其變成自己人,再對身體進行破壞,當大量細胞變異,該組織或器官就會壞死,魔係機械操作,幾近無意志)

被魔嘅力入侵嘅人提出一 ...
但係你睇全球所有宗教。有邊個唔收錢?
你講魔。咁魔具體做左咩事?
神。你講人要求佢做唔到個事係過分。
咁點證明佢存在。

神同宇宙萬物運行。如果係重疊。咁即系。神就係大自然規律嗻。
咁神有咩特別之處?
魔又係點樣一個存在? 如果講混亂同毀滅算係魔個話。
咁以佛 以神之名,殺個人數仲多過殲滅個邪教人數。

而你講個神業力。神力……即系有秩序,唔混亂,維持到萬物運行正常。

嗯,俾個科學詞過你,科學家稱呼呢種野叫做:熵
熵固有,宇宙中一直存在個規律。如果你講咁叫做神與魔個鬥爭。咁你可以維持你個睇法。
而科學家根據實驗同公式可以計算佢個值。
神力可以計算數值……你話係科學定系神學?

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 23:28 發表

出自那本經呢?
涅槃經·梵行品

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-10-20 08:26 發表

你都識話共產黨無神論者
就算有發生,你覺得會唔會報出黎?
香港地再係一無證據就話人隱瞞。 其實都代表一種固執思維。

你調轉頭思考件事。
如果有靈界。

作為一個無神論個社會會點認為呢樣野?
簡直當科學大發現啦。 因為係佢地眼中同發現外星人有咩區別?
研究 交流 同神鬼貿易 佢地都夠膽。
科學家來架。

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-10-20 11:03 發表

咁鬼神呢樣野我又唔夠膽講證據呢回事,因為無科學根據,
但你話"香港地再係一無證據就話人隱瞞"我就唔係好同意

打個例子,上海果埸人禍疫情,係網上爆左咁多大獲,片都拍埋出黎有哂證據,
點解新聞乜都無報封鎖消息?咪就係因為只要佢唔認既野佢打死都唔會報出黎
咁你都睇到某d人爆鑊嗻。究竟幾嚴重就無明確證據啦。
我系街扭親腳,唔通新聞紙就幫我報條街好危險咩。

或者你講有封鎖啦。但起碼係會有其他消息爆出。

靈界d事,大陸周不時都有爆下。然後佢地就有專家調查解釋出來。

大陸班朋友就有話我知,佢地有咩叫做 走進科學個電視節目頻道。
每次邊度話有鬼,就有專家組去調查。收視率聽講都幾好。

咁香港就無呢種節目咯。
有神論同無神論就係呢個區別。

我地幾時有一登新聞紙 就會有科學家調查報告跟尾嗻。 繼續傳,新聞都唔知幾收得。

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2022-10-20 23:10 發表

你無睇過以前曹博士解釋靈異事件?
佢次次都會搵嘢解釋😆嗰時都好似好多人睇。
香港有過呢類節目㗎😂唔係點解會識曹宏威博士呢個名(唔知有冇寫錯字,名係呢個音)
睇過,但唔同個係社會支持力度同人接受度咯。
其實科學解釋係一個好開始。
但你見到TVB會支持俾錢 組織科學儀器組去現場測數據咩
呢種就叫支持度。
如果唔係,阿曹係度一個人棟篤講咯。
睇多就悶。
我一聽就明大陸個種係咩節目
美國discovery個檯節目類型咯。
有科學家,有調查現場,有實驗還原。咁先精彩個嘛同令人信服。

你知道如果社會今日仲係所謂言論自由會出咩問題?
自從出現社交軟件後,咩人都可以發post。
連美國都出現一個意外情況。
佢地一開始以為言論自由,d人會討論政治。
結果言論形成意想不到個勢力出現,
例如:
1.地平言論(今日仲大把人信地球係平
2.疫苗有害論(導致美國居然4成人完全無打任何針,導致今日紐約出現已經消失個脊髓炎)
3.鳥類偽造論(前日美國先post,居然有社運,話全世界鳥類已經消失,係美國製造個機械鳥係度飛。地球已經出事

你知道嘛,有神論已經向現代社會反撲。
已經唔係信仰,已經走向反智。

言論唔可以影響教育架。 有咩理由會俾人討論 地球係平? 呢樣叫做無需討論,聽阿miss! 錯左要扣分!
如果咁叫做打壓言論自由。咁就應該打壓佢。 因為科學實驗結果都要質疑。咁個自由最後就係義和團同十字軍。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-20 23:36 發表

咁易被騎劫就係問題啦
點解無發生喺其他宗教上?

神愛世人,配合神全知全能+24/7望住每一個人
好易導向
【神愛我點解讓我過得咁苦唔幫我】
【因為神試練】
【點解要試我?即唔信我?又話愛我!?】
咁點能唔心生怨忿?
特別與別人比較後更易忿恨

如果如你所講神愛世人只係人編嘅雞湯
咁即係編嘅人真心實意承認無神
咁個宗教仲點維持
而且咁樣只會導人向魔、反神
【神愛我點解讓我過得咁苦唔幫我】
【因為神試練】

如果下一句,信徒唔係質疑,仲大鑊。
咁下一句,如果佢地問: 神啊,試煉係咩?

然後有個叫做教宗個神代言人講:
神個試煉係:去東方,殺死所有異教徒。搶回聖城耶路撒冷。
呢個試煉 完成你就會有救贖。

你覺得班信徒會點做?

十字軍啊!
當年 殺死耶路撒冷全城 男女老幼。包括未夠一歲個嬰兒。

佢地係笑住做架。 因為佢地覺得係清除緊惡魔。
而呢班人係參軍之前,只不過係善良個農民

呢樣就係神愛世人 如果無科學同哲學解釋個結果。

因為呢個言論,你根本無法證明佢係錯。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]