• 瀏覽: 125,156
  • 回覆: 601
  • 追帖: 3
+19
引用:
原帖由 s336990 於 2022-9-30 13:10 發表

知唔知點樣作惡可以將報應減至最小、推至最遲?
就係喺一堆壞人之中壞事做盡

我對小黃人害小黃人嘅睇法係:即係黑吃黑,唔洗理
警察對黑吃黑都係hea架
林過雲殺妓女邊有事?一殺到女學生就即被捕

所以做好人、做好事,福雖未至,禍必遠之(呢個解釋好科學,唔玄架)

美國係壞事做盡,其他國家都唔係小白兔,邊個唔係你有張良計我有過牆梯?多數都衰喺大石壓死蟹
美國不公不義就梗,天收緊佢都係梗嘅
唔好期望睇 ...
這思想很危險。
不應將正常的事與不合理的事混為一談。

如果你留意吓,過去很多心理有問題的變態連環殺人犯或強姦犯,都是混淆了是非對錯,才變成「以為做緊啱既事」的心理變態罪犯。

你的言論危險在,進一步就以為自己「替天行道」,或以為自己「為大家做緊好事」,實際係被不正確的觀念逐步灌輸,令自己作惡做壞事而不自知。

做任何事,都應該清楚界線。

妓女都係人,你的言論容易令意識不清醒的人士誤以為只要「唔係好人」就可以越界對付,但點判斷係唔係好人?唔係自己身邊信任的人所講的好人就一定唔係好人?
做一件嚴重性不大的錯事,對方就可以以嚴重性極大的錯事對待佢?
請小心言論!

大家應該建立好個社會制度,從正途阻止不公義事件發生,唔係用錯的方法做以為正確的錯事。
手段可有,但不能越界。大部份地方法律都廢除死刑,無人可以剝奪任何人的生存權利,殺人點都係大錯特錯。幫兇或煽動犯罪者殺人的人同樣大錯特錯。

如果你認同有天收,咁其他事一樣,有社會制度,有法律,最後有個天把關。

引用:
原帖由 bb318 於 2022-9-30 14:18 發表
鍾小妹妹的遺言字條似乎唔係講得好白。

憑小妺妹留字俾寺的工作人員:「對不起,麻煩你們了,要清理很麻煩」,可見鍾小妹妹心地好好,又識為人設想好👍🏻🙏

遺字:「請原諒我,不要隨便跟靈界的人溝通」。
會唔會係誤識左d自稱識靈界嘅壞人而招致金錢上的損失或其他損失呢?
反過來説,同意人是不要隨便跟靈界溝通..

鍾小妺妹:RIP🙏
想得再深入:
「對不起,麻煩你們了,要清理很麻煩」,顯出事主會為人設想。事主選擇在一家知名廟宇廁所內,顯出事主所做的行為與思想出現極大矛盾,思想極度混亂。

「不要與靈界的人溝通」,為何在事主死前的思維上會出現這一句?是什麼人帶給事主這思維?帶給事主這思維的人借事主在廟宇死去的消息,有什麼用意?
要警告什麼人?恐嚇什麼人?
除了這一句,其他字句都顯示事主是個很好的人,又有什麼作用?
帶給事主這思維訊息的人想令什麼人信服?想令什麼人不敢再想神靈或鬼的事?相信自己是很好的人及所的事都是好事而思想混亂的人?
為什麼有這動機?
因為那些人相信神靈或鬼,會對背後的人有什麼不利?

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2022-10-5 00:35 發表

因為家人極不合理迷信,為免助長歪風令家人以為做乜事都可以賴鬼神推卸責任,好多年都無去拜神。
反而信心中存有正念,天自會看顧。

咁多年都出現好多未解釋到的事,都唔知之後使唔使去拜吓。
不過唔敢跟家人去,成家拜咁多年都思想有問題,問極啲神婆都解決唔到個問題。我一直知發生咩事,我講又唔聽,睇住都唔知好嬲定好笑。拜都只敢跟啲正常人去拜。

個人意見,既然困擾多年,不放去的名門正派地方問過究竟,試下無妨。

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2022-10-5 00:20 發表

同啲乜Q都賴鬼神的人長期對住,都真係好煩。
自己做錯事都可以推得一乾二淨,無敵!都唔知邊個先有情緒病。
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2022-10-5 01:14 發表

這思想很危險。
不應將正常的事與不合理的事混為一談。

如果你留意吓,過去很多心理有問題的變態連環殺人犯或強姦犯,都是混淆了是非對錯,才變成「以為做緊啱既事」的心理變態罪犯。

你的言論危險在,進一步就以為自己「替天行道」,或以為自己「為大家做緊好事」,實際係被不正確的觀念逐步灌輸,令自己作惡做壞事而不自知。

做任何事,都應該清楚界線。

妓女都係人,你的言論容易令意識不清 ...
首先,我係好認同你所講,唔能夠因為該人作惡,所以對佢做乜都得

但你諗多咗喇
林過雲殺妓女一直無事,直至殺女學生即好快被捕係事實
論述時,我無支持過林殺妓女,只係指出,黑吃黑係無人理,無人可憐
點解你解讀唔出:
做人要光明正大,要活喺太陽底下,唔好做陰溝老鼠
而反而諗成我要替天行道???

以下係我猜想:
因為殺鬼力人實際係功德?
暫時我無殺過,最多佢地嚟挑機受傷,我有排未夠力殺
反而鬼力人嘅毛教主挑戰法則,法則招招攞命,而且施予萬劍穿身嘅痛
毛教主以“只要多人一齊去share,咁法則嘅詛咒就會被平分,減至最弱,大家都會無事”呃咗唔少鬼力人俾條命佢去鎮痛+替死
如果真有鬼力人死,都係佢地自願替毛教主做替死鬼+鎮痛劑

毛教主有兩招,一抽鬼力人鬼力;二用鬼力人做替死鬼/鎮痛劑
兩招都需要對方自願
咁死去嗰班都係“與天鬥其樂無窮”嘅一派
毛教主犯咗逆天之罪,佢地卻想全體合作,協助毛教主逃避處罰,以為咁可與天比高
自己攞嚟唔抵可憐

你同我講嘅道理,應留嚟同鬼力人講
佢地欺男霸女姦劫殺都包裝自己替天行道,因為會安個罪名俾受害人
咁佢地做乜都係正義
我只係將佢地鬼力弱點同對應方法爆嚮口啫
我同呢班人敵對,點可能認同佢地做法及思維?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-4 21:45 發表

大陸做出來的全能大神叫--「共產」

當年大陸達到了「共產」的理想美好世界,做又36,唔做又36,多美好,多美妙,人人無資產多平等,

不知為何這樣的理想美好世界後來維持不了,你知道嗎?!
係呀,所以嗎改革了,不再信【共產】不再做又36.唔做又36 o羅。
但西人,包括你呢D黃屍,仍盲信【民主】神播。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-4 21:31 發表

我不是說西人的神很好,我是說中共都有神,

分別是西方的神不在凡間、且永恆不變,

中共的神是活生生,會吃飯屙屎,而且中共的神會死,死一個又可以創造另一個中國神,不要問是否真神,只要信。
環保少女、爆眼女、基哥、帝國都係一種信仰黎

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2022-10-4 22:18 發表

請問你有見到佢嗎?

有次發夢見到一個古裝老伯伯在我窗外附近睇住,但唔識係咩神仙。
好似得一次係古裝人,平時夢見幫我都唔係古裝人。
咁又冇,因本身都唔會睇到靈異嘢,只係覺得明明差少少真係死硬,而且當時冇咗痛覺,我都唔知點解

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-4 23:11 發表

唔會
正所謂政治同宗教使人瘋狂嘛
無神論起碼少咗50%機會
除非政治狂熱啫
指受正途宗教理念薰陶的人,係癲極有限。至少會有底線,有啲事永遠唔會做。
你講會令人瘋狂的宗教,其實都係借宗教之名,令聽者相信所灌輸的一套觀念係正確,好易操控聽者思想,變咗邪教咁。
無神論唔會覺得做損人利益的事及傷害他人身體係錯,甚至激動起會殺人,都唔覺得有錯。
被人利用宗教名義呃支持者的人都一樣,因為背後理念錯,只為操控一班人幫手做壞事達到目的,唔係真正為整體世界好,所以都會似無神論者被洗腦情況一樣恐怖。

唔需要政治狂熱者,只需要知道對方過去經歷有咩傷痛,心態,就可以針對嗰啲事,製造假象,再煽動,逐步令被操控者相信嗰一套觀念,然後慢慢引被操控者落坑,做的事可以越嚟越過份,違背良心,違背正途越嚟越遠,再不斷教佢哋自己呃自己。

所以大家都應該清楚有咩界線唔可以踩過,己所不欲 勿施於人,要保持多角道思考。

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2022-10-5 04:32 發表

個人意見,既然困擾多年,不放去的名門正派地方問過究竟,試下無妨。
可能要等件事完全解決再搵正派地方問,好多年前都感受到個天好似睇到我,每次我需要時好似有些巧合幫到我,巧合多到數不盡。感覺個天真係愛我🥲
有次有發夢睡房窗外有個古裝長髮男人從古裝樓梯走落嚟,在我窗外睇住,嘆咗口氣,好似放鬆少少的感覺,然後走返上去。
有次係夢到朋友同我一齊去咗一個金色神象的地方,見朋友拜緊。
另外重有似新派的天使,後生新潮,都幫緊我。
有時生活好苦,但又感覺個天看顧我幫我,又好感恩。

只係唔知過咗呢個大劫後,係唔係去拜一拜道謝會比較好,但唔知係邊間廟宇的神仙或佛,唔知去邊道謝。
新派天使我估無特別廟宇,可能我平時好似西方教派咁向天感謝就收到。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-5 08:44 發表

首先,我係好認同你所講,唔能夠因為該人作惡,所以對佢做乜都得

但你諗多咗喇
論述時,我無支持過林殺妓女,只係指出,黑吃黑係無人理,無人可憐
點解你解讀唔出:

以下係我猜想:
反而鬼力人嘅毛 ...
你認為「黑吃黑係無人理,無人可憐」,已經係大錯特錯。
如果人人都咁諗,世界大亂,個個入黑幫做壞事,只要黑幫大佬講對方係黑,唔理是非黑白,都聽指令做壞事。對方黑幫又係咁,只會世界大亂,由小鬥爭演變到殺人,再演變到身份對立的戰爭,再演變到國家的戰爭,世界大戰,就係世界滅亡的時候。
社會有政府,有社會制度去維持秩序。憑咩覺得自己一方可以殺人?

做人係要光明正大,但你之前的言論的確容易令思維不清晰者混亂。就算我睇得出你意思,呢個討論區睇到你留言的人可以有好多,只要有一部份人理解咗另一面,社會就好易出現多一部份計時炸彈。
我哋都係想個世界更加和平,更加好,就諗多啲唔同嘅人睇到留言會有咩理解。
講清楚界線咩係好及唔好,好過講黑吃黑無問題造成混亂。
會傷害人,會損害人利益,插裝嫁禍,誣陷人的事,都係壞事。無論點都唔可以當藉口令自己做壞事。
大家都支持法律,一齊建立更完善的社會,一齊守好社會規則,從法律制度解決不公問題,好過做壞事。
嬲還嬲,但做事應該三思而行。
「己所不欲 勿施於人」

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-5 08:44 發表

但你諗多咗喇
點解你解讀唔出:

以下係我猜想:
反而鬼力人嘅毛 ...
你無支持林過雲殺妓女,但你的言論「黑吃黑無人理,無人可憐」,已經顯示你將妓女及女學生的性命睇到有分別。
點解你覺得妓女被殺就配合你句「黑吃黑無人理,無人可憐」的言論??
香港讀書經常都會學到人人生而平等,每個人都有基本的權利與義務。
「生存的權利」係每個人都一樣!
醫護人員救人,都係咁。
無論咩人,都唔應該被人剝奪生存權利。

一個講是非對錯的留言講到界線唔清唔楚,或講到只要點點點,就可以做壞事對付,唔同人睇有唔同解讀,咁唔係容易誤導思想唔清晰的人?
無論黑唔黑,都唔可以插裝嫁禍,更唔可以剝奪對方生存的權利,即係唔應該殺人。

而且當年科學技術無咁先進,破案須時,唔係妓女的性命唔重要,係未查到。
再講,以前社會觀念有問題,可能有人似你的思想,咁係唔係有問題都唔需要改進?
點樣對個社會更好?黑吃黑會越嚟越亂,咁點解仍然要支持?只有既得利益者至會支持黑吃黑。

引用:

但你諗多咗喇
點解你解讀唔出:

以下係我猜想:
反而鬼力人嘅毛 ...
無睇過毛主席的野,唔知你講乜。

乜係殺鬼力人?乜係鬼力人?

人就人,都係嗰句,人人生而平等。

毛主席係點我唔知,只知毛主席之下,文革洗腦批鬥搞到好多人死。
無論毛主席好或唔好,都應該查出真相,還過去無數被害者一個公道。
更加唔明點解長年掛佢畫象在天安門,毛主席曾經係國家主席,唔通之後的主席唔係國家主席咩?!
又傳頌龍的傳人,大家都知中國歷史由來,唔通之前中國的領袖/領導人/皇帝又無存在過咩?!
為咩點解只有毛主席的畫象可以掛到退位N年都重掛緊?!
唔反對故宮內展示中國歷代發展史的領導人及重要人物介紹中,有毛主席的畫象及介紹,佢始終係其中一人,但佢唔係神,唔係大晒,唔應該凌駕所有人之上。故宮唔係屬於佢,係屬於全國人民,唔應該掛佢張相在外咁多年。

唔知咩鬼力人,但好反感中國當年文革洗腦批鬥害慘好多人。
都毀咗中國文字的文化。
我哋呢代仍然有唔少長輩自己或身邊人係經歷過文革批鬥年代,唔難搵到身邊有人的家人朋友係當年共產黨管治下的受害者。

無論好唔好,都應該公平查出真相,寫出真實歷史,以警惕後人唔好重覆犯錯,學習做得好的地方。

咩鬼力人,一睇擺明奇怪嘢用詞。又係洗腦用語?
點都好,咩人都唔應該越界做唔可以做的事。大家應該好好監察社會上制度,以大家共同認同可以保障大家基本利益的規則保障自己,及用此互相約束,防止有人出於自私或貪念做出傷害他人或損害他人利益的事。

引用:
原帖由 dontellasoul 於 2022-10-5 18:15 發表

咁又冇,因本身都唔會睇到靈異嘢,只係覺得明明差少少真係死硬,而且當時冇咗痛覺,我都唔知點解
我本身都睇唔到靈異嘢,係發夢會見到特別嘢。
唔記得係唔係古裝伯伯,只記得係古裝男人,年紀偏大,長頭髮無紮起,長袍。
有在私人記錄寫低過,睇返可能會記得多少少。
嗰幾年好多怪夢,試過夢到我攬住的公仔不斷自己發力動,好似有力量加持咁,另外床邊的公仔就分工合作到床邊唔同位置睇住出面守住我。

冇咗痛覺?咁真係好特別。

有冇被人老強?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]