• 瀏覽: 125,141
  • 回覆: 601
  • 追帖: 3
+19
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-9-30 00:22 發表

人既世界並唔係唯一;相信有其他世界, 衹不過人平時被「封印」啫!!
人的知識及認知是有限,但自以為是(不能做到海納百川),有時別人說出超出人的認知便被指邪魔外道妖言惑眾,不同頻度是難交流,何況女事主死因末明,小弟只是感慨人總是要踩紅線及觸碰不應該碰的東西

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-29 23:25 發表
其實有時學下大陸都好。

人地共產黨,無神論者。唯物主義。講科學。

真系都無聽過話靈界搞死人個事
唔只共產黨. 其實孔子都是無神論者. 墨子講科學.

史勿鬼?

引用:
原帖由 凌亂最後的冬瓜 於 2022-9-30 00:24 發表

願聞其詳。
😅😅😅

check 下有冇俾人性侵先。
可能兇手是旦整寫幾個字扮嘢

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-9-30 00:44 發表

孔子無神論?為何重祭祀及守孝的繁文禮節,是做給世人看還是做給鬼神看?墨子重科學,但主張(明鬼),孔子主張(敬鬼神而遠之),但又重祭祀及守孝喎

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-9-30 00:44 發表

係喔,子不語怪力亂神。
聖人早就知道呢d野唔科學。

引用:
原帖由 homer201314 於 2022-9-30 00:51 發表

孔子無神論?為何重祭祀及守孝的繁文禮節,是做給世人看還是做給鬼神看?墨子重科學,但主張(明鬼),孔子主張(敬鬼神而遠之),但又重祭祀及守孝喎
祭祖守孝係對人性。 又唔係對鬼神。懷念祖先,宣講祖先業績,同讀歷史書一樣嗻。
敬鬼神而遠之。你結合埋 子不語怪力亂神 呢句。即系鬼神你敬重就得啦,遠離呢d野。你地話有呢d野點樣離奇法,要搞,就你地搞啦。唔好預我啊。呢d野我唔研究。
同今日科學家接受採訪一樣咯:我尊重人地個宗教信仰。但係我唔會研究同講神。
都算科學態度啦。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-30 01:03 發表

祭祖守孝係對人性。 又唔係對鬼神。
敬鬼神而遠之。你結合埋 子不語怪力亂神 呢句。即系鬼神你敬重就得啦,遠離呢d野。你地話有呢d野點樣離奇法,要搞,就你地搞啦。唔好預我啊。呢d野我唔研究。

都算科學態度啦。
人已死,生不孝,死來孝?對鬼神有人性可言?那就不是敬鬼神而遠之及子不這怪力亂之神,祭天祭祖守孝,若不信鬼神為何祭之?

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2022-9-29 23:52 發表

説也奇怪,有部分人遇危難,有大仙出手相救,有些人遭遇危難,沒四方大神相救,
冥冥中好像有主宰,本人親身經歷過。
這個是看因果和功德的,前生種下善緣今生可能救你一命,平時行善積德孝順父母母予人和善,神佛也願意幫你一把,如果開口就罵人埋口就問候人老母,人地問路去旺角你就點人去咗沙頭角,神憎鬼厭瀨野冇人幫冇神救就係必然的事

其實睇下當年梁家輝套黑金就明嫁喇

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2022-9-30 00:39 發表

下班,晚上趕會朋友,匆忙“橫過”馬路。
因為當時距離斑馬線好遠,望左邊,突然右邊7人車殺到,擰轉面已經嚟到我面前,當時好清楚聽見女車主大嗌,
唔夠4分1秒....我整個人響佢車前漂移到車旁,避過一劫。
首先人類仲未進化到快過車速,加上當時我收工好攰....後屘去廟宇問廟祝,員某大神出手相助,但廟祝叫我不要張揚。
呃……其實我唔係打擊你個信仰。
不過如果按你講個情況。科學d講呢
你避得開係符合人類個能力……
因為人類個突然啟動速度,係非常快……快過獵豹。
而你上youtube搜下,你會發覺好多同你一樣驚險個情況,人都係避得到。
而點解你覺得自己無能力做到。
因為你唔瞭解一種野叫腎上腺素。
呢種激素可以係危機關頭,激發你潛能發揮。
你其實睇少左祖先遺傳落來呢個身體。
人類其實個反應力,爆發力,加速度係超一流架。

我地好多人,只不過無好好去運用佢。
而你能夠係今日人人都忽視鍛鍊個情況下做到。
你其實潛質相當唔錯。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-29 23:41 發表
龍山寺神靈也保護不到女孩?
神鬼妖佛都係同一樣嘢

引用:
原帖由 homer201314 於 2022-9-29 23:46 發表

由小到大東方西方都有踩過界而生悲劇,科學世界否定靈界,但東西方都有官方認證的靈異事件報告,靈體遇見之人信,末遇見的人否定,姑勿論相信與否,河水不犯井水無相安無事,何必觸犯,何必連繫?相信的人能接觸是天命,是血緣是修為,靈也分善惡遊靈,做人做事可幫則幫,故意犯之連之是為不智
特異功能, 迷信鬼神, 全部經不起科學驗證.

神棍騙子, 利用鬼神之說騙財騙色, 呃蝦條就永遠發生.

癌症有藥醫, 人蠢冇藥醫. 河水不犯人蠢.

警察查呢單野都咪話唔驚

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]