• 瀏覽: 125,184
  • 回覆: 22
  • 追帖: 3
+19
引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-21 01:23 發表

所以神愛世人根本係曲解係導人入魔
所以其實華人群體更加應該遠離呢樣野。
本身華人唔好講共產。其實係咩思想下邊。華人本身個教育同認知。大部分人係唔會有真正個有神論信仰。
你話信耶穌,有幾多個真系信到十足?
信天師 信玉皇大帝 信佛。
我地又有幾多真系信到真?
有幾多人連佛經都無讀幾部。
我地對神鬼,本身就充滿利益心,西人真有神論者係好奇怪我地,點解我地講神鬼個陣同做生意咁款? 有事求觀音。無事就唔理,臨急抱佛腳。
點解對神係咁個態度?
因為華人文化自4000年前 商朝開始就已經將神權,有神論打低。 允許佢地存在。但唔會將佢作為主流思想。
我地係無國教。 無聖戰。無十字軍。
公務員任職唔使講天祐女王 或者手按聖經宣誓。

華人血脈本身就充滿科學潛質。所以西人一直當我地係不信者。
佢地好鍾意向我地傳教。

而仲有個封建迷信殘餘。係古代就已經明確。 朝堂講孔聖人。讀聖賢書。
孔子都講:子不語怪力亂神。

呢種思維我地本應發揚。

神鬼論本身就唔適合我地。
呢個世界上,係主流社會思想上邊嫌棄鬼 惡魔 只有兩種文化。
中華
同伊斯蘭教。
不信鬼。其實係相當先進個文化體現。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-10-21 08:55 發表

你說的【世界基本上繁榮】,其實只是局限於西方國家及亞洲四小龍而已!!!
而呢個亦是你們黃絲們經常說的【國際社會】。

地球上還有亞拉非架,所謂六十年來【世界基本繁榮】,其實基本上是靠掠奪非洲資源,及中國的血汗工廠得來的。
而六十年來,非洲基本上仍是落後,飢荒,戰亂不斷的!!!
你講左真相出來。 班黃絲就係咁。 口口聲聲講個d野 我難聽講句叫做肉麻……
佢地都無去其他地方因為業務同當地有溝通過。

如果有,其實就會問一句架啦。 點解佢地會無左錢

而係老蘭都知道架。 港男溝女溝唔過一個失業流浪背囊鬼仔?

呢種就係由呢d宣傳意識做成。
做成等白人世界容易獲利。

鬼佬去東南亞搞女啊。 d女都知道要收錢啦。

而用所謂民主。 無業遊民都可以係香港免費夜夜笙歌。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-21 07:14 發表

中國人呢種“功利”先危險,專惹神棍
所以我好支持共產黨搞無神論
華人“信到十足”被神棍呃錢嘅唔在少數
有啲連命都無埋
神棍就係用利益滿足啲信徒
例如賜錢財、神通、戀愛、學業事業上助力
我所提嘅鬼力人通過儀式引入鬼力後,係有鬼力去推動法術,雖然微弱,但都夠呃人、害人

我曾經被鬼力人搞過(對方想要錢)
搵法科師傅啦
點知條友都係鬼力人
喺道場第一件事,就用所謂他心通摸我底有幾多身家,然後講到我單嘢 ...
其實神棍好多係利用心理暗示做到呢d野。
真系要平靜對待呢個社會架。

我有時都可以講得出人地大體係點樣架。
有人都問我,哇,你識睇相?
我係會答佢:
我細個出來打工係做sales出身。
企店門口咯。
其實做得耐,會訓練到好快就從打扮。行為。幾句野交流。就知道對方係咩人啦。會唔會買野。

呢d香港做鋪個d師兄深有感受啦。
呢種係人生閱歷嗻。
唔係咩神力。
做到今日 見唔少風水大師架。好多係幫大有錢人做投資判斷個種所謂猛料添。

我都有收過佢地符架。 因為今日我係從事科學工作啦。

我都習慣將佢地符 放係輻射線測量儀器度。

大多數都係流野。 但個d所謂真有料個大師符。
我可以老實話你聽個結果。 輻射都係超標。

其實佢地個靈力,好多係因為符接觸到磁力儀器。俾磁鐵線圈影響過。
甚至好多,佢個材料本身係有輻射物質。
而微量輻射係可以刺激人精神,身體循環改善個感受。
呢d就係佢地個靈力咯。

而佢地個輻射物質 因為佢地唔係學科學。所以 並唔係全部大師符都系 對人體有益個輻射線。

佢地有人用核子輻射材料做符……因為我check到數據。

不過,其實佢地自己都唔知。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-21 10:26 發表

鬼力人係通過儀式獲得力(-ve)
所以佢地一定知
而呢種力與呢個世界原有嘅力係相衝
一但現身,就會被整個世界嘅靈力(+ve)消耗
所以只有靠咁嘅模式運入呢個世界

我嘅理解,呢個衝突只係+ve力與-ve力嘅較量
算係遭遇戰
-ve嘅力過咗,或消耗曬,咁就甩身
即此世短期內無邪術,因為無-ve嘅力去推動
下一次再有遭遇戰,估就唔知幾多千百年後

不過我無諗過同輻射有關
只肯定係wave
但鬼力無 ...
因為我打科學工……科學家好早都有去研究你講個所謂靈力。
不過我地係本住對現象研究態度去做。
咁你都講得出靈力係能量,係有穿透力,無影無形。
我地自然就會去用物理知識去穩類同情況,先做測試咯。睇下估計正唔正確
咁好自然就發現係輻射現象咯。用儀器測得到數據啊嘛。
至於你講5米 穿鋼板,係我地個觀察。
有呢種射線啊。 例如伽馬射線,就係呢種效果咯

然後我地都會去查來源啊。 咁發現好多法師個儀式度有法器, 然後我地有試過檢測。
我同你講, 我試過拆過茅山道士俾我一個符袋,裏邊有硃砂符文個靈石。
然後我地一測。
哦……係含有 釷 thorium 呢種元素個礦石。
強效輻射礦石。

唔怪得有人話帶左有好強靈感。 其實係輻射感受……

至於你講鬼力無穿透性,好簡單嗻。我地對日本個d能量手環。話咩有能量治療效果d產品檢測。
發現佢地使用個係紅外頻率輻射。
呢種咪無穿透性咯。

有時用科學一檢測。我地真心係無咁多困惑架。
就係自然現象嗻。
而我覺得有神論個危險係。
呢d用靈力解析個方法,係一種未深入實驗個方式,即系測試唔夠架。

例如我講釷呢種元素,佢個輻射如果係微量,對人身體循環係有好處。
但大量會造成輻射病同癌變。
呢d茅山道士就唔係呢科咯喔。
因為佢地個天書無記載呢樣野同咁樣思考問題架。

我唔反對世界有好多今日未瞭解個現象。但我堅持應該去科學研究。 唔識唔緊要。最緊要唔好隨便解釋,要實驗。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-21 13:17 發表

但點樣用鬼力推動術,去向人發動攻擊呢?
我肯定術發動係消耗微量元素至急性發病,例如暈噁心等
只要補充微量元素即刻無事
(唔洗打針,飲食已夠,液體較快)
暫時發現有消耗嘅:鉀
其實仲有更多,但我無實驗室設備,連起碼嘅抽血驗血都做唔到,好難搵到某一特定元素
另外被施術時個人係明顯乾咗,所以水應算一個
而呢啲微量元素嘅失衡,我認為影嚮受害人體內菌群嘅興衰,引致身體較長期嘅不適

因為施術(特指鬼力施術 ...
聽落你有研究更深入個現象問題。咁我先sorry。咁我分享多少我地深入個研究情況。大家參考下。以上個d係大部分神棍手法嗻。

你講個情況,我地都有去留意。但我地無做。我接觸係大陸有做。
佢地有人體微量元素研究所。
我聽過佢地一位博士講個,人體自發性誘導(自我催眠等方式)。係可以產生微量元素消耗個情況。
而你發現鉀流失。 咁係醫學角度。
人體係有自身輻射情況。產生就係鉀同位素放射。
所以如果鉀同位素大量消耗,係會有人體輻射增強個可能。
所以你好可能猜測係正確。

至於講鬼力同靈力 因素好多 我舉例都系佢地使用個物品。
而如果你講人體自身個輻射有唔同感受。
我地研究有個方向你可以參考。

就係輻射赫茲波段唔同個人體反應效果。
你講兩者輻射不可抵消係正確。而你估計係輻射產生人體激勵情況改變。導致身體接受兩種輻射情況下。作用唔同。自身產生修正抵消。有咁個可能。

而且我講你聽,有儀器可以測到。但我無辦法使用。 因為大陸有相關論文出左。係關於生物電信號受輻射及電磁信號影響下個信號傳導改變。
其中一位論文個神經學博士我接觸過,美國華人 顧博士。

佢展示用唔同頻率個輻射波段對白鼠同 實驗用猩猩照射。
然後佢個透射儀器圖。

我地睇到電信號神經應答個反應變化。

你知道我當時非常震撼。因為佢個信號傳導路徑,同經絡位置幾乎一樣!
我地都開始猜測,唔通中國人講個氣功,經絡 係可以開始用現代理論慢慢研究到出來?

但呢種儀器,我地唔知係咩。佢地大陸無公佈。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-21 14:10 發表

好羨慕你有嘅資源,可以讀到咁多研究
經脈係肯定存在

以下嘅玄幻講法,我無本事攞更多料去科學解釋:
毛教主2017年9月用術抽咗“神”嘅靈力去用,佢以為嘅搶奪神力
結果“神”嘅靈力同毛教主嘅鬼力,喺毛教主試用靈力時喺經脈內相遇,發生抵消,導致毛教主經脈盡斷
當時係慘叫倒地,爬起,再慘叫倒地
有資深嘅鬼力人同佢把脈,講咗句:無囉無囉
毛教主自始一直不停流失鬼力
破損嘅嘢留唔住力
我定義所謂破損,即 ...
其實大陸唔係叫做對鬼力 神力來研究。係另一種思維。
佢地開展呢d研究係因為一個巨大個文化 國家 民族 經濟有關個關鍵科研項目。

個項目就係: 中國傳統醫學 究竟係科學定系迷信。究竟可否作為醫學來對待。

咁涉及太多關聯。因為如果能夠證明中醫係科學。咁今日醫療領域。全球就可以俾中醫進入。
而且係行業領袖國家。 改變中國文化地位,國家尊嚴 民族自信提升。仲有未來發展。 係一個無可限量個估計。

而如果用中醫觀念同西人理論,係無法證明。所以大陸用科學解決一樣關鍵野。

即系中醫治療個核心 底層第一個起源。

如果呢個起源係科學可以論證。咁即系全部中醫都可以根據中醫理論進行實驗。
所謂一樣通,百樣行。

而個根源係:人體氣論。經絡論。

即系你有無辦法用實驗,用電信號 ,用化學 用藥物 用其他各種可以觀察個手段 儀器。
證明咩叫做 氣 咩叫做經絡。

用科學能夠明白個方法,即系,麻煩你穩佢出來,俾人睇到! 測算到!

所以係呢種巨大個文化證明壓力之下。
大陸開展左好多人體神經學同中醫理論個結合研究。

咁就有你思考個部分個相關聯啦。

因為你係從神論去進入呢個領域。
而大陸係從氣功 經絡 中醫理論進入呢個領域。佢地唔認為咁叫鬼神。
佢地係要證明 氣虛係點回事,有無數據,有無透視圖。 氣係咩野。

因為呢d記載係中醫學古書度。
咁唔係 神,唔係鬼。 係一種中國人個醫學。不過要用實驗證明佢。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-21 23:23 發表

原來係咁
真希望咁大嘅工程最終會成功

其實喺對抗鬼力時我有參考過中醫
但只限食療
因為中醫太深喇
我呢個門外漢要入手太難喇
連經絡都未識分
係,因為如果你研究,神力鬼力 我換個詞 你都會覺得好適合。
正氣 邪氣。係嘛?
咁霍香正氣丸 理順你條氣,等人體氣血正常個過程。係唔係算神力一種?

好,咁人可唔可以用氣幫另一個人調理佢個氣環境?

你發覺,如果證明度,西醫真系會顛覆曬佢地思維

因為如果氣證明係一種今日科學未研究到個人體正常發射個輻射 或者其他某種能量波。或者係涉及量子力學領域個野。
咁你如果用儀器可以觀察度。
你發覺人唔用藥物,但刺激到相關輻射,可能真系幫到其他人自愈疾病。
可以開發人類其他潛在能力。
因為只要你真系觀察度經絡 氣
你會發覺 你研究個神力 同鬼力。
其實可以再換個香港漫畫經常有個詞啦

玄門正派內功 魔教邪功

係唔係更容易理解?
正派內功靠自身修練,內修。
咁你話個咩q教主 吸鬼力?
你問佢啦,係唔係睇黃玉郎個天子傳奇睇多左啊。
天妖屠神法第一式:吸陰式?
睇漫畫咩……

私人建議,按傳統中醫學,你有勞神氣虛跡象,而且伴隨陽不入陰情況,希望你進行中醫調理。 做下昇陽針灸。
如果你對氣功有興趣。 建議從太極入手。
多係風和日麗個天氣環境,有太陽個情況,打下太極。
如果有正確氣功師傅指點。希望你練下正宗氣功。

我大膽估計,你係人地講個氣感好強個人。 而且因為思維方式,你鐘意在意氣感陰寒個問題。
但你應該無練習過氣功,印度瑜伽。

有幫助架。

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2022-11-8 00:24 發表

乜啲人咁奇怪?
咁會唔會係人生存既環境出現咩問題,導致人類思想出現奇怪偏差?
例如飲食、用品或空氣?

以前一樣有討論,又可以越討論,越有進步?
問題唔在於討論,在於邊方面出現問題,導致以前既人在自由及可討論交流下令大家進步,現在反而會退步。

唔係自由本身出問題,係人既思想教育出問題,又或者係生存有吸收的事從生理影響心理,再影響思想。
唔同,以前個討論,叫做有理性。

以前就算公眾討論。大家都會讓步於證據同數據。係有科學底線。討論係有理據。
今日,今日個自由同民主概念係偏向於感性。即系,只要你有唔民主個做法。佢地係連理性都無埋。

因為理性係唔講自由同民主。
科學最是無情。 科學唔會因為你大部分人唔開心而改。
所以今日討論有個特點。就係科學家係俾人擺埋一邊。
只要班人話,我就唔信啦。咁就叫自由。
即系科學,今日居然要讓步於所謂個自由。
呢樣就係倒退。
咁如果全地球人一齊投票,相信太陽會由西邊出來。太陽會遵守投票嘛?

等於美國人登月。以前幾十年,該懷疑同質疑都已經完結。今日居然好多人攞所謂高清相問題同所謂燈光位問題來挑戰科學原理。

你話應該點做? 俾佢地討論,你認為係自由民主,定系鼓勵反智?

係以前,專家一早就已經會批佢地錯。扣曬分。
係唔會登報。 今日佢地可以出post。可以係facebook搞高人氣。仲勁過華盛頓郵報頭條。
你可以點做?

自由民主 違反科學個陣。居然係要科學讓步?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]