• 瀏覽: 8,443
  • 回覆: 36
其實呢啲已退休嘅害群之馬,日後罪成可否取消每月長俸!

引用:
原帖由 紅蓮不死鳥 於 2022-9-30 11:49 發表

你小心啲講嘢~
"只有d讀書唔成書讀毅進、在學校蝦蝦霸霸的人去考"
你呢句已經抹黑唱衰左警察呢個行業
可能唔記得食藥

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2022-9-29 18:29 發表
我好希望祖國派d廣東大學生落黎做警察,由大學一年級開始定時培訓,到畢業就落黎香港入學堂正式受訓,出黎當差,質素先有保証,人工兩三皮,仲有宿舍,吸引力實夠。

攪到個個月都有case,全因俾黃絲抹黑唱衰左警察呢個行業,結果只有d讀書唔成書讀毅進、在學校蝦蝦霸霸的人去考,咁樣點會唔出事?而家個個月都有警察犯事,就算愛國港人,都會同呢d低質警打交道,到時被騙、被玩,就是倒國家米,希望國家要正視呢個問 ...
搞咁多做咩!索性拆左邊境鐵絲網行一國法,人工所有野同大陸睇齊,你唔係介意直接回歸祖國懷抱呀!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-30 10:18 發表
樹大有枯枝
更加證明警察要由大陸人做
國安公署應該自己接返手執法,不應該假手香港警察

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-29 16:43 發表
2名警員及1名退休人士涉嫌串謀詐騙,訛稱為香港警務處國家安全處人員及收到內地部門消息,向一名男子指稱他涉嫌詐騙及將被調查

警察冒充國安處人員其實算唔算犯法?都 ...
有兩個冒警罪不成立?!

經常收到詐騙電話

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-30 10:18 發表

一年平均有幾多警察被捕?
你搵個實數出,多過 1% 300單 (一年52周,每周5單喎,有?)?定以為三萬人團隊天然會全部肉潔冰清咁天真!?

反而係每一單半單你地就好似發現新大陸黃L群出,好興舊有材料拉黑全警隊係咪?!

根本就係八婆搬弄是非所為係人都睇到,難得你哋仲衝出來7似為好醒

所以話咩人諗乜嘢係冇L有錯

黃L只會因為立場包庇自己人,就認為藍一樣

其實藍既核心係守法而唔係立場!乜人都好,警察又好,犯法就拉,冇乜好包庇開脫,曱甴永遠理解唔到正常人思維,只會又又又又乜乜小粉紅,只會用立場去分別他人而唔係事非

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2022-9-29 18:29 發表
我好希望祖國派d廣東大學生落黎做警察,由大學一年級開始定時培訓,到畢業就落黎香港入學堂正式受訓,出黎當差,質素先有保証,人工兩三皮,仲有宿舍,吸引力實夠。

攪到個個月都有case,全因俾黃絲抹黑唱衰左警察呢個行業,結果只有d讀書唔成書讀毅進、在學校蝦蝦霸霸的人去考,咁樣點會唔出事?而家個個月都有警察犯事,就算愛國港人,都會同呢d低質警打交道,到時被騙、被玩,就是倒國家米,希望國家要正視呢個問 ...
睇下大6D公安質素就知乜料啦,仲揾大6人黎陪訓。

引用:
原帖由 jj138 於 2022-9-30 12:07 發表
其實呢啲已退休嘅害群之馬,日後罪成可否取消每月長俸!
當然啦。

引用:
原帖由 歪樂煲乎 於 2022-10-1 10:07 發表

你搵個實數出,多過 1% 300單 (一年52周,每周5單喎,有?)?定以為三萬人團隊天然會全部肉潔冰清咁天真!?

反而係每一單半單你地就好似發現新大陸黃L群出,好興舊有材料拉黑全警隊係咪?!

根本就係八婆搬弄是非所為係人都睇到,難得你哋仲衝出來7似為好醒
去年整體罪案微升1.9% 37名警務人員涉刑事罪行被捕
蕭澤頤指,去年共有37名警務人員,因違反刑事罪行被捕,較前年減少8人。

原文網址: 警隊年結|去年整體罪案微升1.9% 37名警務人員涉刑事罪行被捕 | 香港01 https://www.hk01.com/article/729 ... utm_medium=referral

原來平均只係一個月3宗左右。

引用:
原帖由 歪樂煲乎 於 2022-10-1 10:15 發表
所以話咩人諗乜嘢係冇L有錯

黃L只會因為立場包庇自己人,就認為藍一樣

其實藍既核心係守法而唔係立場!乜人都好,警察又好,犯法就拉,冇乜好包庇開脫,曱甴永遠理解唔到正常人思維,只會又又又又乜乜小粉紅,只會用立場去分別他人而唔係事非
咁呢度藍L咪又係一樣 有乜嘢都會話黃L嘅錯 你同佢地又有乜嘢分別
好簡單例子 裁判官羅德泉批准俾陳朗昇去英國 啲人就係唔係都屌羅德泉係黃官 都唔知係乜嘢思維

知法犯法,又贏

引用:
原帖由 lmao 於 2022-10-1 12:45 發表
知法犯法,又贏
professional

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-29 16:43 發表
2名警員及1名退休人士涉嫌串謀詐騙,訛稱為香港警務處國家安全處人員及收到內地部門消息,向一名男子指稱他涉嫌詐騙及將被調查

警察冒充國安處人員其實算唔算犯法?都 ...
師兄,此言差異,部門不同職責不同,權力也不同,何謂國安?是國家安全啊,有濫用權力及越權之嫌疑,試問普通PC可否冒充飛虎及處長?這兩名警員居心叵測,有不軌嫌疑,試問何謂紀律部隊?毫無紀律的話就如陀鐵爛仔,是社會的計時炸彈,希望政策好好檢視警員的品德及操守,否則何以面對香港人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]