• 瀏覽: 48,106
  • 回覆: 121
+3
引用:
原帖由 wingaman 於 2022-10-1 23:21 發表

笑死,我都話你係幻想出黎架啦,全部防感染喎,咁都講得出真係面皮成尺厚,感冒疫苗已有差唔多成個世紀,從來都唔係防感染,亦唔係打一支就免疫,世衛嘅標準係50%或以上效力就有機獲批准 

其他香港硬性規定要接種嘅疫苗,亦唔係所謂完全免疫,好似麻疹疫苗,接種一針及兩針嘅預防效果都只係93% & 97%,全部疫苗都無絕對呢回事

所以我成日話呢度啲反疫苗傻仔唔係蠢就係賤,專登ignore ...
去到呢一刻,應該所有國家都取消咗打針要求。只有香港在8,9成人打左針嘅情況,仍然死lur,咬住唔放。而家嘅結果係打嘅都打咗,唔打嘅亦唔打算打。咁再繼續落去重有咩意思?

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-10-2 01:34 發表

我想問你打針後幾耐先發濕疹?如果14日後,係咪唔計疫苗副作用?睇左幾多錢醫生?其實應該要政府比返。
傻拉,政府點會認數呀
同埋個個人唔同時間發,我係10日左右開始發,係大髀內側位置,睇西醫食藥查藥膏都唔見效,最後睇中醫飲藥就開始慢慢退返

濕疹(Eczema)是「引發皮膚紅腫、發炎的皮膚病」總稱,它包含的範圍相當廣泛,依照不同的症狀,大概能分成以下8種類型:

手部濕疹:手部濕疹的症狀多樣,最常見的就是在手掌上長水泡、破裂容易流膿的「汗皰疹」以及由於接觸刺激性物質或過敏原,而導致手掌龜裂脫皮、紅腫疼痛的「富貴手」。
錢幣狀濕疹:又稱錢幣狀濕疹性皮炎,患部會生出如硬幣狀的圓形紅斑,甚至起疹子、水泡、流膿,通常因對特定細菌或其他物質(如金屬)過敏,或因蚊蟲叮咬搔抓而引發此症。
異位性皮膚炎:又稱異位性濕疹,好發於兒童,患者手肘、膝窩、腕部等關節處以及胸口會出現乾癢、紅腫症狀,若是搔抓則會導致破皮、滲出液、結痂等慢性濕疹性病狀,大部份病童會在10~12歲前慢慢痊癒,只有少數人會持續至長大成年。
接觸性皮膚炎:可能因皮膚接觸過敏原或刺激性物質而引發,紅腫和發癢是此類皮膚炎的典型症狀,若患者不停搔抓或持續與過敏原和刺激物接觸,也可能形成水泡、引發脫皮、起疹等症狀。(延伸閱讀:什麼狀況該刺破水泡?6步驟安全搞定)
神經性皮膚炎:又稱慢性單純苔癬,好發於過敏性體質或因心理壓力而引發,但不具傳染力。病患會因搔癢而不斷反覆搔抓,導致患部出現如皮革或鱗片般的腫塊,可能呈紅色或是比膚色更深的顏色。
鬱滯性皮膚炎:因為腿部靜脈血栓以及外傷導致靜脈功能不全所引起,會使得小腿下方出現紅腫、濕疹,嚴重的話會導致鬱滯性潰瘍或是靜脈潰瘍。
汗皰疹:多發生於患者手指、腳趾的側邊,急性期會出現散佈型的小水泡,使患者奇癢難耐,不慎抓破會流液,並增加細菌感染風險;而若是反覆發作,則容易轉為慢性,水泡也可能變得比較不明顯,轉為出現乾燥、發紅、脫皮、疼痛等症狀。
脂漏性皮膚炎:患者的患部會出現明顯發紅與脫屑現象,好發於頭皮、鼻側、眉毛、胸部與頸部等區域,引發原因可能與皮屑芽孢菌(Malassezia,或稱馬拉色

叻仔~
總之打完出事, 得 2 個答覆:
1. 屬個別個案, 系你黑仔...一蚊都吾會陪比你~
2. 打完針冇 lala 死左, 然後話你有隱疾...吾關佢事, 一蚊都吾會陪比你~

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-10-2 01:42 發表

去到呢一刻,應該所有國家都取消咗打針要求。只有香港在8,9成人打左針嘅情況,仍然死lur,咬住唔放。而家嘅結果係打嘅都打咗,唔打嘅亦唔打算打。咁再繼續落去重有咩意思?
係咩?打齊針既未到八成,另外早排七個西醫濫發兩萬張免針紙果度都唔少野,我肯定仲有大把應打針但用唔同方法避左支針既人,而且幼童打針先剛起步,兼且老人家接種率仍然唔理想。不過都係果句,谷針與否我無興趣傾

不過一講到打針,呢度D人就變得鍾意西方果套個人自由主義多過社會主義,我都幾驚訝,可能人都係自私自利

引用:
原帖由 wingaman 於 2022-10-2 02:02 發表

係咩?打齊針既未到八成,另外早排七個西醫濫發兩萬張免針紙果度都唔少野,我肯定仲有大把應打針但用唔同方法避左支針既人,而且幼童打針先剛起步,兼且老人家接種率仍然唔理想。不過都係果句,谷針與否我無興趣傾

不過一講到打針,呢度D人就變得鍾意西方果套個人自由主義多過社會主義,我都幾驚訝,可能人都係自私自利
防疫目標是大比例人數打咗針就已經足夠有免疫屏障。8,9成人打咗針,就大大減低了醫療負擔,其他少數人冇打唔會有重大影響,如果有,主要是長者,因為他們佔醫療負擔是7,8成,但疫苗通行証今本,冇法令長者打,所以其實再落去,今本冇意思。應該用其他方法令長打針。

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-10-2 02:17 發表

防疫目標是大比例人數打咗針就已經足夠有免疫屏障。8,9成人打咗針,就大大減低了醫療負擔,其他少數人冇打唔會有重大影響,如果有,主要是長者,因為他們佔醫療負擔是7,8成,但疫苗通行証今本,冇法令長者打,所以其實再落去,今本冇意思。應該用其他方法令長打針。
我話我對而家果個谷針政策無乜意見,就係因為我見到政策主要影響群體大部份人都打左針,而對於剩低未打針長者,政策效果較低係不爭事實,所以我同意要搵其他方法。

但是否要取消疫苗通行證我有保留,如果你話要打就打左,唔打就繼續唔打,咁保留政策又有乜影響?如取消,對之前為想堂食而打針既人是否公平?如取消,之後想再推行難度超大,當有二代疫苗推出,想盡快推高接種率,維持現有政策基本必不可少

提示: 違規內容已被屏蔽
驚就米打最多唔去處所

最搞笑當初香討藍笑復必泰面癱,成日出文宣但後來打科興面癱個案愈來愈多,加埋落去副作用之一
之後佢地就唔再出聲。。。

而打得仲多的大陸就當無野。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-2 07:14 發表

你為咗sell疫苗真係賤到出汁
仲蠢到加零一
連人格都唔要喇
扭曲全部默認防感染呢句
仲好意思講93、97%
新冠有呢個防感染率
俾錢都大把人排隊去打喇
洗鬼逼針!

仲衰到完全唔提新冠疫苗嘅高風險同高副作用
就攞傳統嘅其他疫苗高防感染率去轉移視線
又貪又衰又蠢又賤
你肯定就係畀幾千銀買張廢紙果二萬條on9仔之一啦,等警察上門啦傻仔!

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-1 12:34 發表

點定義得先?
由防感染,降去防重症,再降去防死亡,再降去防長新冠
哥仔,籠門唔重咩?
不停咁搬嚟搬去唔辛苦咩?
一開始就講緊打疫苗系提高係防重症,防死亡㗎,系啲反疫苗嘅人唔想打針亂噏話打又會中所以唔打。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]