• 瀏覽: 48,150
  • 回覆: 121
+3
引用:
原帖由 Teemo1991 於 2022-10-1 20:19 發表

係呀,你講埋啲廢話,行出街正正常常點會比人車度,而加係無得揀,要你去打針,有冇數據支持冇副作用?比喻又錯,就係你依類人不停批鬥別人搞分化,有冇打針係個人選擇,同你有乜關係?你認為好好咁你咪打到夠,嘅然打針係就冇事點解唔打夠5,60針?,我諗你都唔知疫苗係乜野,淨係識無理取鬧,同埋唔該你冷靜小小同有啲修養,唔合你意就咒我出街比車撞?!
戇居,我幾時有講過無副作用?不學無術,咁不如取消哂所有疫苗唔好打啦,所有人由出世到小學都硬性規定打一堆疫苗架,大大話話十零支針架,全部都有機會有副作用架,疫苗好似你講咁毒,肯定每年都有一堆小朋友死於疫苗架,咁講啱唔啱聽呀?

你自己選擇唔打,又要噏啲無根據嘅野去嚇人唔好打,周圍唱疫苗有問題,然後你都咒打針嘅人離開架,我講撞車係例子,你自己對號入座關我咩事?

引用:
原帖由 wingaman 於 2022-10-1 15:13 發表

哦,你咁好記性,唔會講唔出邊個話可以防感染吧?三姑定六婆?我從頭到尾都只信醫學文獻,我完全無聽過話疫苗係防感染架喎!但打左疫苗可抑制病毒同加速痊癒,從而降低傳染畀下一位既機會就理論上成立

「疫苗本來就係防感染架啦」你自己幻想出黎架?

原來打左針就一定唔會重症死亡?咁弱智既邏輯都講得出?戴左安全帶都可以撞車殘廢死亡架,係咪唔戴?咁搞楂26可以唔戴頭盔添架!點解唔反對政府限制必定要戴頭 ...
好一句醫學文獻
疫苗喺新冠出現之前,係全體預設防感染,否則不合格
醫學文獻

你點R,新冠疫苗唔得就係唔得
唔好為咗少少錢去唱好
報應好重架

睇完啲post, 話疫苗冇用,又話打左都中……
根本係無料扮代表,又唔識!
打疫苗要羣體高接種率先可令病毒逐漸係社區消,好似天花、肺勞、傷寒、小兒痲痺……,因為人人打針,D傳染病消失,貧窮國家傳染病就繼續存在!
如你就算打齊針去嗰D貧窮國家,你一樣有風險染到傳染病,因為疫苗唔係100%防感染,但絕對可減低病徵!

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-9-29 13:22 發表
公務員事務局局長楊何蓓茵早上到荔枝角公園社區疫苗接種站視察,有關接種站明天起投入運作。被問疫苗通行證明起涵蓋5歲或以上兒童,楊何蓓茵...

...
個別事件?疫苗副作用如何說成個別事件?如果有一宗個別事件,家長都決定唔打。現在是兩宗,所以更加唔打。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-1 23:04 發表

好一句醫學文獻
疫苗喺新冠出現之前,係全體預設防感染,否則不合格
醫學文獻
: ...
笑死,我都話你係幻想出黎架啦,全部防感染喎,咁都講得出真係面皮成尺厚,感冒疫苗已有差唔多成個世紀,從來都唔係防感染,亦唔係打一支就免疫,世衛嘅標準係50%或以上效力就有機獲批准 

其他香港硬性規定要接種嘅疫苗,亦唔係所謂完全免疫,好似麻疹疫苗,接種一針及兩針嘅預防效果都只係93% & 97%,全部疫苗都無絕對呢回事

所以我成日話呢度啲反疫苗傻仔唔係蠢就係賤,專登ignore機率,然後將作為少數嘅副作用同重症死亡案例無限放大,作為多數嘅疫苗防禦效果就隻字不提,好似你咁仲自己作一啲標準出黎,唔知當人傻仔定你自己係傻仔

引用:
原帖由 wingaman 於 2022-9-30 10:57 發表

打針出副作用機率低過covid死亡及重症率,面癱過陣就無事,covid重症幾長手尾,甚至死鬼左就喊都無謂,咁簡單條數都唔識計,你可以唔帶仔女去打,但唔好發表呢啲咁嘅偉論
疫苗有未可知的長期副作用,不是一,兩個月可以看得到,有人之後濕疹發作,有人中風,有人生癌,這些是家長要衡量的風險。

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-10-1 23:22 發表

疫苗有未可知的長期副作用,不是一,兩個月可以看得到,有人之後濕疹發作,有人中風,有人生癌,這些是家長要衡量的風險。
嘩,你要將過左唔知幾年後既中風生癌都入落疫苗數?咁可能而家每年幾萬新增癌症數都係因為佢地出生到小學期間打果廿幾支針出左問題?咁不如全面取消疫苗好唔好?

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-10-1 23:12 發表
睇完啲post, 話疫苗冇用,又話打左都中……
根本係無料扮代表,又唔識!
打疫苗要羣體高接種率先可令病毒逐漸係社區消,好似天花、肺勞、傷寒、小兒痲痺……,因為人人打針,D傳染病消失,貧窮國家傳染病就繼續存在!
如你就算打齊針去嗰D貧窮國家,你一樣有風險染到傳染病,因為疫苗唔係100%防感染,但絕對可減低病徵!
佢地一係明扮唔明,一係就文盲,呢D咁顯淺既道理都可以反對,其實我真係唔會理佢地自己打唔打針,反正重症定死亡都唔關我事。

但佢地咁樣老作唱衰疫苗,一陣真係有D唔識既老人家聽佢地講而唔打針,我就真係睇唔過眼

引用:
原帖由 wingaman 於 2022-10-1 23:28 發表

嘩,你要將過左唔知幾年後既中風生癌都入落疫苗數?咁可能而家每年幾萬新增癌症數都係因為佢地出生到小學期間打果廿幾支針出左問題?咁不如全面取消疫苗好唔好?
疫苗未註冊,臨床數據未有。一般數據出左市民會比較放心。

曱甴黑護換撚咗啲死白皮豬毒針去害啲細路,喪心病狂屌你老帽呀 !

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-10-1 23:34 發表

疫苗未註冊,臨床數據未有。一般數據出左市民會比較放心。
我都唔信mRNA,但仍有滅活疫苗可選,而且covid已大流行左幾年,響保護效果數據已有,初步睇副作用比例亦正常既情況下,你仍然要選擇唔打針,理由係佢未註冊,咁即係認為打疫苗仲衰過任由covid響無疫苗保護下傳播?究竟係乜邏輯?

引用:
原帖由 wingaman 於 2022-10-1 23:42 發表

我都唔信mRNA,但仍有滅活疫苗可選,而且covid已大流行左幾年,響保護效果數據已有,初步睇副作用比例亦正常既情況下,你仍然要選擇唔打針,理由係佢未註冊,咁即係認為打疫苗仲衰過任由covid響無疫苗保護下傳播?究竟係乜邏輯?
其實好多人都唔需要打疫苗,重症死亡,8,9成係60歲以上。其他人要疫苗通行,根本不合理。

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-10-2 00:37 發表

其實好多人都唔需要打疫苗,重症死亡,8,9成係60歲以上。其他人要疫苗通行,根本不合理。
呢個角度唔正確,不論邊個年齡層,疫苗接種後重症死亡率都有降低,你話後生身體正常果D重症死亡率低,一黎係接種率已高,二黎打唔齊針出事比率會以倍數上升,當然唔會比老年同長期病患高,但既有用,點解唔打?

至於是否谷針,我唔想討論,因為接種率高對整個社會有好處,但有人認為同個人自由有衝突,呢個係社會同個人之間平衡問題,各有各道理,各自有自己諗法,不必說服人

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-10-1 23:22 發表

濕疹真係都算係常見副作用,我都有幾個fd 包括我都有濕疹,係以前冇,身體突然出現同埋睇醫生都搞好耐都搞唔好

引用:
原帖由 虎影俠 於 2022-10-2 01:18 發表

濕疹真係都算係常見副作用,我都有幾個fd 包括我都有濕疹,係以前冇,身體突然出現同埋睇醫生都搞好耐都搞唔好
我想問你打針後幾耐先發濕疹?如果14日後,係咪唔計疫苗副作用?睇左幾多錢醫生?其實應該要政府比返。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]