• 瀏覽: 6,979
  • 回覆: 7
佢自己話咁嚴重,正常梗會睇開一兩個私家或政府醫生,要免針紙應該唔難,何解要幫襯黑醫

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-9-29 13:10 發表
佢自己話咁嚴重,正常梗會睇開一兩個私家或政府醫生,要免針紙應該唔難,何解要幫襯黑醫
好多怕事都唔開
我有一個朋友想由第二針傳科興,班醫生死都唔比

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-9-29 16:22 發表

好多怕事都唔開
我有一個朋友想由第二針傳科興,班醫生死都唔比
你 fd 點解要轉 ?

佢搵咗幾個醫生,個個都唔肯開,係咪有啲野呢

仲有,佢好強調有經過診斷,其實咩係診咩係斷呢又? 就咁由病人口述癥狀,醫生就可以斷症 (指呢啲咁"嚴重"的疾病 ),呢位醫生直情係神醫啦

引用:
原帖由 亞米巴變形蟲 於 2022-9-29 17:10 發表
佢搵咗幾個醫生,個個都唔肯開,係咪有啲野呢

仲有,佢好強調有經過診斷,其實咩係診咩係斷呢又? 就咁由病人口述癥狀,醫生就可以斷症 (指呢啲咁"嚴重"的疾病 ),呢位醫生直情係神醫啦
人在做天在看

真的假不了

心悸即係精神病, 成日疑神疑鬼精神緊張搞到心臟亂跳, 佢驚打針支針未拮到肉佢已經嚇死咗, 呢類人乜嘢針都唔會打.

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-9-29 17:02 發表

你 fd 點解要轉 ?
因為副作用大,但醫生話 除非休克到要入醫院啦,咁先叫"大副作用"
我朋友發燒咗幾日,佢話只係小事

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-9-29 13:10 發表
據我所知,西醫得到的指引,沒有任何一樣長期病患被列明可以得到免針紙,市民要在病到死死下的情況下才可取得免針紙,一般醫生害怕被釘牌,唔會隨便發出免針紙。
對於一眾長期病患者,只要當時未出現大病發,係難以取得免針紙,咁多人願出高價買免針紙,就顯示出西醫集團如何操控谷針政策。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]