• 瀏覽: 14,676
  • 回覆: 74
+6
引用:
原帖由 一家團聚 於 2022-9-29 17:12 發表

可以,台灣而家除咗你是確診者要隔離外,其他人士都可以在餐廳內用。
咁個 +7 代表咩野? 有咩限制??

台灣咁鄉下,冇興趣

訂咗11月初機票

引用:
原帖由 一家團聚 於 29/9/2022 17:15 發表

歡迎來臨台灣旅遊觀光
呢十零年嚟, 我年年都要去兩三次 ,我當鄉下㗎, 希望佢進一步放寬喇, 一放寬我即刻嚟。😀

台灣做次核酸要成3500台幣。

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-29 13:08 發表
台灣當局宣布,下月13日起放寬入境人員免居家檢疫,改為0+7自主防疫,期間如要外出需有兩日內快測陰性結果。 另外,衛生部門表示,邊境管制措施第一階段調整今日開始,提升入境總量並恢復互惠免簽證,同時取消入境核酸檢測,改以發放4劑快速測試劑,「一人一室」居家檢疫改為三天檢疫及四天自主防疫,並於入境日及第...

米放流料啦...13日係沒開放比香港人旅遊..除非你係奔喪, 商業, 團聚..

手足可以去台灣叫平雞

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-29 13:08 發表
台灣當局宣布,下月13日起放寬入境人員免居家檢疫,改為0+7自主防疫,期間如要外出需有兩日內快測陰性結果。 另外,衛生部門表示,邊境管制措施第一階段調整今日開始,提升入境總量並恢復互惠免簽證,同時取消入境核酸檢測,改以發放4劑快速測試劑,「一人一室」居家檢疫改為三天檢疫及四天自主防疫,並於入境日及第...

0+7?香港0+3啦
仲慢過香港👅👅🤪🤪

引用:
原帖由 kk5032019 於 2022-9-29 14:46 發表

新聞話去日本的機票太貴,坐底要成萬蚊,
去台灣旅行,平好多,玩三日,最多咪5000-6000蚊/一位,
台灣就真係值得一去的旅行
5-6千元我就唔去啦,買package 去大阪連埋乜稅物稅加埋保險都係七千幾元,仲要JPY抵到咁唔去日本都唔知去邊,依家仲話扣返簽証費又唔駛核酸檢測,六千幾成交

引用:
原帖由 bigcoffee 於 2022-9-29 18:04 發表

呢十零年嚟, 我年年都要去兩三次 ,我當鄉下㗎, 希望佢進一步放寬喇, 一放寬我即刻嚟。😀
十幾年嚟年年都嚟台灣玩,果然真係當呢度係你鄉下啦。

分分鐘你比我仲要熟悉台灣嘅觀光景點,我係呢兩三年先叫做有時間環島遊,以前只識踎係新北使野。

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-9-29 17:22 發表

可能受兩岸關係拖累吧!擔心我們以觀光為名,刺探軍情為實。
唉!民進黨政府都唔知搞乜,對於投資移民過嚟嘅香港人審批好似嚴謹左,我有一、兩個朋友上年年頭過嚟開公司移民,本來今個月可以審批,但都未得住,要等覆審。

雖然我討厭大陸,但我一樣都唔鍾意民進黨,11月六都投票,我都會投柯p嘅民眾黨或藍營。

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-9-29 17:22 發表

咁個 +7 代表咩野? 有咩限制??
+7係個7日你需要自主防疫,做快篩同唔可以到大型聚會如演唱會、展覽會等,類似香港而家嘅+3

引用:
原帖由 DOT 於 2022-9-29 18:35 發表
台灣做次核酸要成3500台幣。
台幣3500元係一般考試,即係今天下午做PCR,明天下午取回報告,如果想今天早上做PCR ,下午取回報告,就要4500元台幣。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2022-9-29 20:15 發表

台幣3500元係一般考試,即係今天下午做PCR,明天下午取回報告,如果想今天早上做PCR ,下午取回報告,就要4500元台幣。
好貴喎

台灣繼續佢內循環經濟吧!居民去KK園區打工

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]