• 瀏覽: 33,012
  • 回覆: 293
  • 追帖: 1
+8
前民主黨立法會議員許智峯前年宣布流亡海外,早前被裁定4項藐視法庭罪成,陳慶偉法官今早在高等法院判處其監禁3年6個月,須付懲罰性訟費。身在海外的許智峯於社交平台表示,對於判刑「嗤之以鼻」。
許智峯批評,法庭針對異見進行「政治審訊、判刑」,並稱法官在判詞中指他不回港審訊的行為損害公眾對司法公義的信心,惟真正徹底毀掉司法公義的是法官,批評他「為政權背書」,更嘲諷法庭「對著空氣判刑」。
許智峯前年獲法庭批准在保釋期間赴丹麥外訪,惟他抵達後宣布流亡,律政司控告許4項刑事藐視法庭罪,涉提供錯誤訊息誤導警方相信其外訪後會回港受審,亦沒有按原定保釋條件出庭應訊,今年6月裁定他4罪成立。陳慶偉法官今早判處其監禁3年6個月,並斥許智峯毫無悔意,精心安排騙局嚴重打擊大眾對司法的信心,行為不僅戲弄刑事司法制度,更構成妨礙司法公正。

「嗤之以鼻」?  預左你咁講啦,唔通話自己好驚咩,梗係要頂住啦,不過點頂點撐都無用,你雙眼無神,都係衰足一世啦!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1876037/即時-港聞-4項藐視法庭罪成囚3年6個月-許智峯-嗤之以鼻

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
快d出3萬龜龜去海外捉人

搞唔到佢本人咪搞佢啲 親戚朋友, 迫佢現身,民主國家最鐘意呢套

依一世都翻唔到嚟香港已經足夠

poor guy 老豆老母生埋啲 s fxck 鬼,跟住亦生埋兩粒s fxck 孫。
該煨咯。

“手足”你哋繼續捐錢同坐監喇

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-29 13:19 發表

那個民主國家會這樣做?
CIA

光宗耀祖

引用:
原帖由 賀天生大佬88 於 2022-9-29 13:22 發表
poor guy 老豆老母生埋啲 s fxck 鬼,跟住亦生埋兩粒s fxck 孫。
該煨咯。
佢老豆都唔係好人嚟

世事無絕對, 如果歐豬醒覺唔再被老尾割韮菜, 改跟中國大佬, 咁就有可能引渡返唻坐啦, 刑期都幫你判好咗

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-29 13:27 發表
光宗耀祖
虎父無犬子

引用:
原帖由 touya08 於 2022-9-29 13:29 發表
世界無絕對, 如果歐豬醒覺唔再被老尾割韮菜, 改跟中國大佬, 咁就有可能引渡返唻坐啦, 刑期都幫你判好咗
呢個冬天歐豬會變天……到時呢班漢奸走狗隨時做貢品奉獻比中國交換利益

引用:
原帖由 owen11223344 於 2022-9-29 13:17 發表
依一世都翻唔到嚟香港已經足夠
去中國邦交國玩,隨時被移交比香港

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]