• 瀏覽: 20,551
  • 回覆: 79
+6
潮流興網購,近年亦有不少人喜歡於網上放售或購入二手物品,環保之餘也有機會「執平貨」。近日有網民於討論區發文,指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家,購入1部原價逾3萬元的65吋4K電視,條件是要答應接載對方到機場。樓主對於以1程車及僅500元換來貴價電視感到非常興奮,更大讚電視畫面非常鮮艷,可是僅過了1晚,外傭卻意外「屈爛」了電視,令她崩潰大嘆:「一夜之間,來回天堂又折返地獄……」

有網民於討論區發文,指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家,售入1部原價逾3萬元的65吋4K電視,條件是要答應接載對方到機場。(親子王國討論區圖片)

該名女網民於親子王國討論區以「買咗部超平原價4萬幾大電視」為題發文,指日前在二手交易平台以超低價500元,購入了1部原價逾3萬元、僅使用約半年的65吋4K大電視。由於外籍賣家翌日早上9時便要上機返回加拿大,他提出交易的其中1個條件是要接載他到機場,樓主爽快答應,雙方相約半夜2時交收,「係有一個買家臨時放飛機,因為太遠所以佢先揾我,半夜三更我飛車過去攞」。

帖文一出引來網民嘩然,紛紛表示樓主大賺,「$500唔怪之得,半夜你都肯去拎啦」、「咁嘅價錢,真係好平」。她事後指,賣家非常親切,完成交收按協議接載對方到機場後,賣家再主動給她200元作為答謝。她亦大讚該電視畫面清晰又鮮艷,「4K畫面超靚」。

由於外籍賣家翌日早上9時便要上機返回加拿大,他提出交易的其中1個條件是要接載他到機場,樓主爽快答應,雙方相約半夜2時交收。(親子王國討論區圖片)

正當一眾網民也羨慕樓主執到平貨之際,她翌日突然更新並公布壞消息,指家中外傭竟意外弄壞使用了僅1天的4K電視,「俾個工人屈爛咗,『啪』一聲,咁就鎅咗個角出來,開着畫面閃咗幾閃,之後自動關機」。發現崩潰現實的她不禁大嘆「一夜之間,來回天堂又折返地獄」,直言不明白外傭弄壞電視的原因,「真係要問姐姐點解咁,一上佢手就咁」。

樓主似乎對花了時間心力卻只能享用電視1天耿耿於懷,並問能否向外傭追究責任,「唔知可不可係佢人工扣,佢唔知$500買返來」。她指購入電視後曾向外傭展示商店的建議零售價,姐姐得知電視價值後大感擔心,「頭先工人喊咁口話賠返一個月人工畀我,佢知道架電視機好貴」,惟樓主未有交代最終如何處理。

樓主突然更新並公布壞消息,指家中外傭竟意外弄壞使用了僅1天的4K電視。(親子王國討論區圖片)

有網民則估計事件未必全為外傭責任,「工人咁容易可以整爛,件產品質量都有問題,500元當豪畀佢,賠來都沒意思」,又認為她應向姐姐講述購入電視的實際價錢,「何必咁嚇佢,你$500買返嚟咋嘛」、「你唔係諗住要工人賠3萬呀?自己都係500蚊買返來」。另有人建議樓主可找保養公司檢查再作決定,「有單call維修睇下先囉,話唔定整到呢。工人我就唔會扣錢喇,法例只准扣$300,佢之後唔順唔續約仲貴呀」。

自購$500嘅電視被工人不小心整爛,都係損失$500,同電視質量無關!!
意外就係意料之外...雖然損失好少$,但失去執平貨炫耀既心靈創傷極大!!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/819302/65吋4k電視賣-500-移民賣家列1條件-港女執平貨一夜後結局崩潰

因500元崩潰?

電視買咗半年
應該有保養免費維修

唯有自己春囉,有乜好講

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-9-29 12:34 發表
電視買咗半年
應該有保養免費維修
應該不包括人為破壞嘅情況

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-9-29 12:31 發表
潮流興網購,近年亦有不少人喜歡於網上放售或購入二手物品,環保之餘也有機會「執平貨」。近日有網民於討論區發文,指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家,購入1部原價逾3萬元的65吋4K電視,條件是要答應接載對方到機場。樓主對於以1程車及僅500元換來貴價電視感到非常興奮,更大讚電視畫面非常鮮艷,可是僅過了1晚,外傭卻意外「屈爛」了電視,令她崩潰大嘆:「一夜之間,來回天堂又折返地獄……」
...
要姐姐賠的后果是她以後用正常速度十分之一的慢動作幫你打掃以妨碰壞你滿屋的精品。真係咁嬌貴,解決方法是買保險啦!

紙紮?咁易爛

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-9-29 12:31 發表
...
.....指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家.....

明明係外籍人士返祖家, 移乜九野民?  9唔搭8

咁應該叫外傭姐姐買返同款電視作為賠償。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-9-29 12:49 發表

.....指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家.....

明明係外籍人士返祖家, 移乜九野民?  9唔搭8
擺明趕住番老美。

0+3之後姐姐唔可以再惡,叫佢賠返部電視啦

唔係錢問題, 係心靈創傷

咁都是新聞

引用:
...
500蚊買最多就賠500算啦
唔係叫人賠3萬蚊咁多錢咁無陰公啊
而且應該有條文寫,如果整爛野點計
否則你有古董係屋企,人地咪要賠幾百萬比你?咪on9

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-9-29 12:34 發表
電視買咗半年
應該有保養免費維修
自己整爛邊有保養架

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]