• 瀏覽: 37,850
  • 回覆: 310
+7
引用:
原帖由 ChatLaw 於 2022-9-29 13:58 發表
其實逆隔離既目的就係有一個地方隔離之後先返大陸
理論上, 全香港中哂covid都冇關係, 因為係一個隔離地左

個討論唔應該係香港點防疫
免針紙 可以 俾錢買!

香港信用已經破產!!

香港疫情嚴重大陸檢疫過嚴咪搞成咁咯...

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-9-29 11:42 發表
感覺班港官要逼中央投降 
拉9晒佢

而家旅遊業開始解凍,做番本地外游和國際線,機會回復一半生機都好過死哂!
機場和旅遊能恢復一半,短期內巳能為香港帶來幾萬份新增職位,失業率下降至3%左右
政府亦無需再貼錢保就業了!

引用:
原帖由 oxygenshing 於 2022-9-29 13:54 發表
李家超果然香港公墓員出身, 成嘴語言偽術~
你通得國際關, 就必然通唔到大陸關, 成L日開口埋口話無沖突, 當人ON9
"逆隔離"咪又係要隔離足10日, 個個有咁多大假,唔駛做去隔離, 駛L叫你通關咩
李家超本土香港仔點會關心跟大陸通關.三年都通不了關,已不足向外人道香港跟大陸同屬一個國家.

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-9-29 11:42 發表
感覺班港官要逼中央投降 
大陸澳門有侵你香港玩咩?人哋連名都冇叫你,叫香港做"某啲地區"

現在世界上誰人能通大陸?
香港通唔到實在不需介懷。

引用:
原帖由 曲明 於 2022-9-29 13:40 發表
次次都係咁,到埋門果腳就話你犯技規,所以對外通關容易掌握,跟本就不能兩邊都要
習慣左啦。次次入波又用VAR話你越位吾計。真係明顯玩9香港。所以咪比外國先係正常。

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-29 11:15 發表
從外地抵港人士已經實行「0+3」檢疫政策,社會關注與內地通關能否踏出新一步,然而「逆向隔離」措施暫僅聞樓梯響。全國人大常委譚耀宗認為,以現時

仲有譚先生,你地唔係同大陸方面溝通做說明既咩?不解既咪解到人地明囉……

依句好正,咪係,宜家叫你去解決,唔係將個問題拋來拋去,你攪唔掂就叫其他人做啦譚先生

引用:
原帖由 LWCW 於 2022-9-29 14:15 發表

習慣左啦。次次入波又用VAR話你越位吾計。真係明顯玩9香港。所以咪比外國先係正常。
睇報紙周顯都有講,唔係唔想通內地關,兩邊都通就最好,通內地關港府唔可以話事,但通外國關港府一句就OK,通咗外國先都係權宜之計

引用:
原帖由 kuochung 於 2022-9-29 14:18 發表

仲有譚先生,你地唔係同大陸方面溝通做說明既咩?不解既咪解到人地明囉……

依句好正,咪係,宜家叫你去解決,唔係將個問題拋來拋去,你攪唔掂就叫其他人做啦譚先生
譚生一直以來究竟有何建樹?

引用:
原帖由 samsunlg 於 2022-9-29 11:46 發表
逆隔離原來是一廂情願
根本都唔知邊個白痴諗得出逆隔離呢個政策。香港人上內地隔離, 就算真係萬一果個係帶菌者, 隔離完入左內地社區, 都係內地隔離措施嘅問題, 同香港無關, 但係如果果個人係香港隔離完, 帶菌入左內地社區, 香港呢面分分鐘難辭其咎, 邊有人咁蠢會攞呢的鑊嚟揹㗎? 正常人都諗到啦。

中國應該永遠封關,所有人入境中國要持48小時核酸及隔離21日,避免境外輸入個案。

香港應跟隨中國動態清零政策,不要輸入大量個案令香港防疫系統崩潰

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]