• 瀏覽: 36,635
  • 回覆: 310
+8
呢幾年成日講果啲空頭支票,都習慣左

其實取消上機前核酸
對疫情嘅影響有限
但係象徵意義好大

因為如果用回港易/來港易
係需要72小時核酸
即係話而家對外國人仲寬過對香港/內地居民
其實好簡單
取消埋回港易/來港易72小時核酸就得
國內需要出境前24小時核酸
並唔係香港呢邊嘅責任
但香港特區政府唔可以大細超
對內地人/香港人嚴格過外國人

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-9-29 13:15 發表

比卡超暗黃?
仲有咩紅黃藍白黑?今年赤字過千億,明年點?
庫房美元淨流出,再受大鱷狙擊,立即玩完

大陸認為閉關自守係國策!
香港實在是無能為力!!
想上大陸的自己預時間隔離吧,有投訴去大陸投訴,唔好再煩香港了!

引用:
原帖由 wsp 於 2022-9-29 13:21 發表
其實取消上機前核酸
對疫情嘅影響有限
但係象徵意義好大

因為如果用回港易返香港
係需要72小時核酸
即係話而家對外國人仲寬過對自己香港居民
其實好簡單
取消埋回港易72小時核酸就得
並唔係香港呢邊嘅責任
對香港人嚴格過外國人
而家冇左回港易嘅喇。
之前坐飛機嚟香港嘅人有百分之七最終會確診。
都咪話意義唔大。
如果唔使上機前核酸檢測到時個比例可能去到百分之二十甚至三十。
因為有毒者會喺飛機上面強勁傳播。

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-29 11:15 發表
從外地抵港人士已經實行「0+3」檢疫政策,社會關注與內地通關能否踏出新一步,然而「逆向隔離」措施暫僅聞樓梯響。全國人大常委譚耀宗認為,以現時

大6吾想通咪直接講。吾洗搞甘多嘢。講左咪一了百了。大家都吾洗煩。

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-29 11:50 發表

即係有外國通關,就無大陸通關?有大陸通關,就無外國通關?
習主上心諗。你班卜街想食兩家茶禮無甘易

日講夜講佢悶唔悶㗎

引用:
原帖由 bigasss 於 2022-9-29 13:26 發表

仲有咩紅黃藍白黑?今年赤字過千億,明年點?
庫房美元淨流出,再受大鱷狙擊,立即玩完
玩完必然,大6封関,政府無能趕客,人才資金外流,捱到一年算好嘢,大家睇路

走狗

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-29 13:05 發表

過埋20大習大坐穩就知大陸會唔會放寛……
習大過埋22-23大都仲得

引用:
原帖由 wsp 於 2022-9-29 13:21 發表
其實取消上機前核酸
對疫情嘅影響有限
但係象徵意義好大

因為如果用回港易/來港易
係需要72小時核酸
即係話而家對外國人仲寬過對香港/內地居民
其實好簡單
取消埋回港易/來港易72小時核酸就得
並唔係香港呢邊嘅責任
對內地人/香港人嚴格過外國人
https://www.info.gov.hk/gia/general/202209/23/P2022092300744.htm?fontSize=1
政府會同步理順從內地或澳門抵港,並在抵港前七天內沒有海外地區或台灣外遊紀錄的人士的抵港安排。為此,「回港易」及「來港易」計劃將會擴展至適用於內地所有地區及澳門,同時不設限額,無須事先申請,亦無須於抵港前進行核酸檢測。換言之,內地及澳門人士將無須在抵港後進行居家檢疫,但仍須在抵港第二天接受核酸檢測,並在抵港三天內作自行監察。早前已抵港並正進行居家檢疫的相關人士由九月二十六日起將無須繼續居家檢疫,並可移除電子手環。

次次都係咁,到埋門果腳就話你犯技規,所以對外通關容易掌握,跟本就不能兩邊都要

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-29 12:43 發表

而家香港班大帝,喺機場未出結果已經要放入社區。
另外飛機上傳染會加劇囉。
可以共存

澳門跟大陸自己通咪幾好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]