• 瀏覽: 40,833
  • 回覆: 237
+4
在台灣,藝名「雞排妹」的藝人鄭采勻(鄭家純)去年7月被當地傳媒報道一位駕保時捷的男子出入酒店,有網民在就事件社交群組留言「台灣第一必娶女」、「鮑鮑換包包」,又以影射方式作出侮辱。鄭擷取留言後一連控告十多人,台北士林地檢署偵結案件,並以「妨害名譽罪」起訴其中的姓施男子及姓高女子。

案情指,38歲的施男在社交平台公開留言「台灣第一必娶女果然不是浪得虛名」;36歲的高女留言「鮑鮑換包包」,雞排妹瀏覽網頁時,看到許多負面的評價,立即截圖收集證據向高雄地檢署舉報,其中居住在南港的施男、汐止的高女,經士林地檢署調查,兩人均坦承留言。

起訴書指,「必娶」諧音影射「bitch(婊子)」,而「鮑鮑換包包」則是以女性貞節為代價交換財物,都屬於抽象謾罵,涉犯公然侮辱罪嫌,依法起訴。

係台灣, 講真話會俾人告

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1875919/即時-中國-遭留言-必娶女-等諷刺-雞排妹-怒告十餘人兩人遭起訴

必娶」諧音影射「bitch(婊子)

好有才

呢條女好似係黐風偶像喎, 
冇啦冇啦!!!

説好的言論自由呢?

上網吹下水都唔得, 台灣的人權和言論自由問題, 黎怕到等統一後才能改善了

引用:
原帖由 gakoduck 於 2022-9-29 08:23 發表
説好的言論自由呢?
得個講字囉

必娶女 如果上庭証明無講錯就不是「妨害名譽罪」, 被告應該要反告她「違反商品說明條例」賣飛機杯仲要裝純情.

呢D言詞,連登好多。。。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-29 08:17 發表
必娶」諧音影射「bitch(婊子)

好有才
佢唔解釋真心唔知咩意思🤣🤣

引用:
原帖由 thepublic 於 2022-9-29 08:35 發表
呢D言詞,連登好多。。。
言論自由呢?

@hfceddie
@阿柒回歸
@習總囊囊
@.愛心大使

言論自由呢

條八婆雞扒妹 已經係綠營打手
曾去過佢面書post 張
中華民國係內地省舊身份證
比佢班1450 洗到傻
無知到核爆,又話假又唔知邊度
條女本人亦無歷史知識
呢兩條友講真話死硬

從來唔覺得佢靚,一直都唔鍾意佢,完!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-29 08:16 發表
在台灣,藝名「雞排妹」的藝人鄭采勻(鄭家純)去年7月被當地傳媒報道一位駕保時捷的男子出入酒店,有網民在就事件社交群組留言「台灣第一必娶女」、「鮑鮑換包包」,又以影射方式作出侮辱。鄭擷取留言後一連控告十多人,台北士林地檢署偵結案件,並以「妨害名譽罪」起訴其中的姓施男子及姓高女子。

案情指,38歲的施男在社交平台公開留言「台灣第一必娶女果然不是浪得虛名」;36歲的高女留言「鮑鮑換包包」,雞排妹瀏覽網 ...
原來台仔無言論自由架?

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-9-29 09:13 發表
從來唔覺得佢靚,一直都唔鍾意佢,完!
AGREE

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]