• 瀏覽: 39,309
  • 回覆: 237
+4
o甘話人地係「沙灘之子」咪又俾人告?

其實如果必娶女都可以告得入 同文字獄有什麼分別

已經無言論自由到呢個地步

引用:
原帖由 gakoduck 於 29-9-2022 08:23 AM 發表
説好的言論自由呢?
香港言論太自由,比不上台灣

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-29 08:16 發表
在台灣,藝名「雞排妹」的藝人鄭采勻(鄭家純)去年7月被當地傳媒報道一位駕保時捷的男子出入酒店,有網民在就事件社交群組留言「台灣第一必娶女」、「鮑鮑換包包」,又以影射方式作出侮辱。鄭擷取留言後一連控告十多人,台北士林地檢署偵結案件,並以「妨害名譽罪」起訴其中的姓施男子及姓高女子。

案情指,38歲的施男在社交平台公開留言「台灣第一必娶女果然不是浪得虛名」;36歲的高女留言「鮑鮑換包包」,雞排妹瀏覽網 ...
所以台灣都唔係言論自由嘅地方😏 說好的民主自由呢?

台共都只係源於一流

條女咁唔襟寸,就唔好做名人啦~

必娶有錯嗎?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-29 08:16 發表
在台灣,藝名「雞排妹」的藝人鄭采勻(鄭家純)去年7月被當地傳媒報道一位駕保時捷的男子出入酒店,有網民在就事件社交群組留言「台灣第一必娶女」、「鮑鮑換包包」,又以影射方式作出侮辱。鄭擷取留言後一連控告十多人,台北士林地檢署偵結案件,並以「妨害名譽罪」起訴其中的姓施男子及姓高女子。

案情指,38歲的施男在社交平台公開留言「台灣第一必娶女果然不是浪得虛名」;36歲的高女留言「鮑鮑換包包」,雞排妹瀏覽網 ...
典型台灣臭雞,影衰曬台妹

做雞都怕比人唱

真正以言入罪,臺灣沒有言論自由。
連同音字詞法庭可以幻想成另一意思的詞,而去定罪?!臺灣真是很言論自由地入罪的地區。

引用:
原帖由 KenWstr 於 2022-9-29 09:38 發表
o甘話人地係「沙灘之子」咪又俾人告?
Bitch 同beach 有明顯讀音分別 不要自己感覺良好啦

引用:
原帖由 touya08 於 2022-9-29 08:33 AM 發表
必娶女 如果上庭証明無講錯就不是「妨害名譽罪」, 被告應該要反告她「違反商品說明條例」賣飛機杯仲要裝純情.

搵食姐 犯法呀

引用:

"諧音"都唔比講?咁講臭西,乃西,蝦條,含L,大檸樂呢d使唔使踎監㗎?

引用:
原帖由 Sukidachikan 於 2022-9-29 09:48 發表

Bitch 同beach 有明顯讀音分別 不要自己感覺良好啦
你唔係真係以為「必娶」同 bitch 同音呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]