• 瀏覽: 12,238
  • 回覆: 62
原定於上月發射升空、進行「阿提米絲一號」無人繞月飛行測試任務(Artemis I)的美國太空總署新一代登月火箭「太空發射系統」(SLS),發射日期一拖再拖,到現在仍無法成事。由於三級颶風「伊恩」正逼近佛州,工作人員周二趕緊把它移離發射場,搬回倉庫,預計在今年11月中之前都不可能發射升空。

工作人員把那枚長達98米(約322呎)的超級火箭移離甘迺迪太空中心發射場,搬回六點四公里外的倉庫。搬運過程需要花整個晚上進行。

唔評論啦, 因為阿美利堅都碎了好多次班美9的玻璃心囉

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1875752/即時-國際-NASA登月火箭再遇颶風拖後腿-11月中前不可能發射

拖拖下又過骨 

個風9月尾打到11月中

NASA已成功擊中小行星

他日有隕石撞地球, 只有老尾可以救全世界

所以佢收割全世界也無可厚非

無論早國支咀炮幾強大

都無人能否認老尾是太空科技的一哥

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-29 08:09 發表
無論早國支咀炮幾強大

計射唔出, 美國真係一哥
個風都未到

荷里活埸景未搭好,所以要推遲

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-29 08:03 發表
原定於上月發射升空、進行「阿提米絲一號」無人繞月飛行測試任務(Artemis I)的美國太空總署新一代登月火箭「太空發射系統」(SLS),發射日期一拖再拖,到現在仍無法成事。由於三級颶風「伊恩」正逼近佛州,工作人員周二趕緊把它移離發射場,搬回倉庫,預計在今年11月中之前都不可能發射升空。

工作人員把那枚長達98米(約322呎)的超級火箭移離甘迺迪太空中心發射場,搬回六點四公里外的倉庫。搬運過程需 ...
美國技術落後,又柴多次

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-29 08:06 發表
拖拖下又過骨 

個風9月尾打到11月中
拖到班駭客成功偷到中國航天資料為止

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-9-29 08:45 發表

拖到班駭客成功偷到中國航天資料為止
拖10年......糧照出
本身個計劃都delay 5年+.........預算又大左好多

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-29 08:09 發表
無論早國支咀炮幾強大

整個新太空站先吹啦!

犀利過諸葛亮,算到11月中之前都會刮大風、行雷閃電、十月飛霜。

我估佢哋會用第二支壓倉貨頂替。
漏氣問題解決唔到,再加上幾次灌入高壓冷凝氣,再排氣,對架構好傷。

使唔使咁耐呀,學下中國速度啦

引用:
原帖由 6674 於 2022-9-29 08:48 發表
犀利過諸葛亮,算到11月中之前都會刮大風、行雷閃電、十月飛霜。
曱甴 : 肯定係大陸搵諸葛亮後人, 借東風影響nasa發射la...........1定係, 除非唔係

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]