• 瀏覽: 850
  • 回覆: 10
烏克蘭4個由親俄武裝份子控制嘅地區舉行入俄公投,俄羅斯選舉委員會表示,4區全數支持拼入俄羅斯。烏克蘭總統澤連斯基批評係鬧劇,西方多國亦表明唔承認結果,中國亦稱不能代表真正民意,公投唔合法。 四個地區分別係南赫爾松、盧甘斯克、扎羅波熱及頓涅茨克,澤連斯基表示,呢場公投係鬧劇,永遠唔會被視為合法,美國表示,決唔會承認俄羅斯兼併烏克蘭領土,而歐盟就指,涉及非法公投嘅人都要面臨後果。 中國常駐聯合國代表張軍亦話,所謂入俄公投唔能夠真正表達民意,試圖以武力獲取另一國嘅領土,同時聲稱代表人民意願,唔能夠被視為合法。

中國都直接話唔反映民意同不合法
布甸狗會唔會發神經射核彈去北京?

新聞來源連結:
https://www.google.com/amp/s/hk.news.yahoo.com/amphtml/烏克蘭4地區公投入俄-澤連斯基批鬧劇-中國稱不合法-043400216.html

連北京都唔幫布甸狗
玩完喇

說好的民主?自由?人民已經公投咁快今天的我打倒昨日的我?唔承認人民的民主同自由,人權,全部無晒?

引用:
原帖由 lostlostlost 於 2022-9-28 14:12 發表
烏克蘭4個由親俄武裝份子控制嘅地區舉行入俄公投,俄羅斯選舉委員會表示,4區全數支持拼入俄羅斯。烏克蘭總統澤連斯基批評係鬧劇,西方多國亦表明唔承認結果,中國亦稱不能代表真正民意,公投唔合法。 四個地區分別係南赫爾松、盧甘斯克、扎羅波熱及頓涅茨克,澤連斯基表示,呢場公投係鬧劇,永遠唔會被視為合法,美國表示,決唔會承認俄羅斯兼併烏克蘭領土,而歐盟就指,涉及非法公投嘅人都要面臨後果。 中國常駐聯合國代表張 ...
烏仔係強推國民教育 禁俄語 又打壓全民公投爭取獨立人仕~~

依家俄羅斯咪就係身體力行係烏仔做顏色活動囉~~

2019香港都有班想要美大兵, 可惜人地唔敢光明正大咁黎~~
   俄仔身體力行的確堅得多~~

中國不贊成係正常~~
西方不支持才奇怪~~

歐美立刻歸還南聯盟國土吧!

引用:
原帖由 lostlostlost 於 2022-9-28 14:12 發表
烏克蘭4個由親俄武裝份子控制嘅地區舉行入俄公投,俄羅斯選舉委員會表示,4區全數支持拼入俄羅斯。烏克蘭總統澤連斯基批評係鬧劇,西方多國亦表明唔承認結果,中國亦稱不能代表真正民意,公投唔合法。 四個地區分別係南赫爾松、盧甘斯克、扎羅波熱及頓涅茨克,澤連斯基表示,呢場公投係鬧劇,永遠唔會被視為合法,美國表示,決唔會承認俄羅斯兼併烏克蘭領土,而歐盟就指,涉及非法公投嘅人都要面臨後果。 中國常駐聯合國代表張 ...
又係假新聞!!!
我找了很久都冇張軍講既下面的說話,實際上是聯合國主管政治和建設和平事務的副秘書長迪卡洛講。

看見廣東口語就覺得有鬼啦,中國發言人唔會用囉。(嘅)

---
以下係張軍講話內容,同假新聞相差太遠了,重點根本不同。
中國都冇講該4土地誰屬,亦冇評論公投,只講了談判與和平,亦即是看談判內容來決定何去何從。

他說:“近來發生的事態再次提醒我們,和平需要各方共同爭取和維護,集團對抗、政治孤立、制裁施壓只會讓問題解決走向死胡同。當務之急是要推動當事方儘快打開政治解決的大門,把各自合理關切都納入談判,把所有可行選項都擺上桌面。黑海糧食倡議的簽署啟發我們,即使在衝突局勢下,外交努力一樣可以取得成果、帶來希望。”

他表示,“堅持以國際法為基礎的國際秩序,恪守以聯合國憲章宗旨原則為基礎的國際關係基本準則,不能停留在政治口號上。安理會作為國際集體安全機制的核心,應當充分用好憲章賦予的斡旋調解工具,遵循止戰促談的正確方向,尤其要採取建設性、負責任的行動,為政治解決積累條件、開闢空間。中方將同所有愛好和平的國家一道,繼續為緩和局勢、解決危機作出不懈努力。”

--
假新聞內容:
中國常駐聯合國代表張軍亦話,所謂入俄公投唔能夠真正表達民意,試圖以武力獲取另一國嘅領土,同時聲稱代表人民意願,唔能夠被視為合法。

中國幾時有話過係不合法?

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-9-28 15:33 發表

烏仔係強推國民教育 禁俄語 又打壓全民公投爭取獨立人仕~~

依家俄羅斯咪就係身體力行係烏仔做顏色活動囉~~

2019香港都有班想要美大兵, 可惜人地唔敢光明正大咁黎~~
   俄仔身體力行的確堅得多~~

中國不贊成係正常~~
西方不支持才奇怪~~
這是假新聞,中國根本沒有表態支持還是反對公投。
張軍講既係談判與和平,俄烏戰爭看法如舊。

新聞將聯合國主管政治和建設和平事務的副秘書長迪卡洛講既,代入話係張軍講囉。

引用:
台灣1450網軍,搵幾個賬號狂洗「假新聞」,真係賤格!!!

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-9-28 18:38 發表

這是假新聞,中國根本沒有表態支持還是反對公投。
張軍講既係談判與和平,俄烏戰爭看法如舊。

新聞將聯合國主管政治和建設和平事務的副秘書長迪卡洛講既,代入話係張軍講囉。
同意. 中國係唔會公然反對, 但亦唔會公然支持. 大家再諗深一層. 如果支持呢種公投.
咁台灣有樣學樣搞公投, 中國反對就係雙重標準, 歐美國家肯定會支持. 到時就麻Q煩了!

引用:
“中國常駐聯合國代表張軍亦話,所謂入俄公投唔能夠真正表達民意,試圖以武力獲取另一國嘅領土,同時聲稱代表人民意願,唔能夠被視為合法。”

普京又係太飛禽大咬吧!直頭離x晒罩, 中國都忍不住出兩聲。👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]