• 瀏覽: 6,351
  • 回覆: 36
+2
《彭博》報道,惠理集團(0806)聯席主席謝清海表示,惠理目前正將部分香港投資組合經理、投資分析師及其家人遷到新加坡,並計劃將新加坡的員工人

同意謝清海所講。
金融機構當然跟着資金走。
所以唔係人才流失,而是機會在新加坡,人才自然跟住走,留係香港都無機會。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/819706/曾傳裁減港員工-擬增新加坡員工一倍-惠理謝清海-跟著資金走

疫N又建功 我們唔要失業

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-28 14:11 發表
疫N又建功 我們唔要失業
未必和疫情有關。
設立家庭辦公室係長遠的,不是一兩年決定的。

咁新加坡股市叫咩名??? 成交量???? 市值???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 14:15 發表
咁新加坡股市叫咩名??? 成交量???? 市值???
所以嘢都係假的,謝清海係講假話,okay?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-28 14:24 發表

所以嘢都係假的,謝清海係講假話,okay?
up跟d資金去新加坡呀ma
咪問下當地股市叫咩名+成交量+市值lor

咁問令你好9難堪???
跟佢投資都要了解下掛.....唔通KK園區唔方便講???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 14:28 發表

up跟d資金去新加坡呀ma
咪問下當地股市叫咩名+成交量+市值lor

咁問令你好9難堪???
跟佢投資都要了解下掛.....唔通KK園區唔方便講???
你唔問下外滙?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-28 15:05 發表

你唔問下外滙?
外匯???
炒波紙ar ????

錢銀進出+外匯儲備 佢一定冇HK咁強lor
咁港幣又掛家下最強既美金

看來要取長補短了,取新加坡之長,補香港之短哦~~

做唔住
敗走

引用:
原帖由 andysan4 於 2022-9-28 16:02 發表
做唔住
敗走
好市就大把股神
跌市就大把死狗

睇內文先知現有新加披員工不足10人,增一倍即喺幾個人?

反正香港已經有人才流失,所以公司轉去新加坡,問題不大。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 15:07 發表

外匯???
炒波紙ar ????

錢銀進出+外匯儲備 佢一定冇HK咁強lor
咁港幣又掛家下最強既美金
外國資金停留香港,大多是為了中國的賺錢機會,是為了方便進入內地。
現在香港決定放棄跟隨內地抗疫政策,意即只要內地政策不變,香港就無法跟內地通關。
那資金還停留香港有何意義? 新加坡好歹有東南亞的生意可做。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-9-28 16:23 發表

外國資金停留香港,大多是為了中國的賺錢機會,是為了方便進入內地。
現在香港決定放棄跟隨內地抗疫政策,意即只要內地政策不變,香港就無法跟內地通關。
那資金還停留香港有何意義? 新加坡好歹有東南亞的生意可做。
東南亞??? 蝕匯率你都死啦.........美金家下咁強
美金重有得加息lor

沽空日元(0息) 炒美金賺死你啦.......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]