• 瀏覽: 66,275
  • 回覆: 386
+3
西醫工會同意涉濫發免針紙作廢 病人組織憂寒蟬效應7名西醫先後因涉嫌濫發「免針紙」被捕,政府表明下月12日起,不接納相關西醫發出的

香港病人政策連線主席林志釉表示,7名醫生發出的接種豁免證明數量驚人,指部份「免針紙」每張索價數千元,但仍然有市場,反映市民無論是否刻意瞞騙,都難以找醫生簽發證明。 林志釉在電台節目指,以往有私家醫生未了解病人的身體狀況,就已經婉拒簽發「免針紙」,亦有公立醫院醫生表明,即使確認病人不宜接種,都不會發出豁免證明,預料今次事件會造成寒蟬效應,有需要的市民日後將更難找醫生簽發證明。他又說,組織鼓勵病人在合適的情況下接種疫苗,但質疑目前全球正逐步放寬防疫措施之際,港府是否仍要收緊疫苗通行證的要求。

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2458507
真係好難理解:濫發免針紙會造成寒蟬效應?
醫院、醫生唔發真免針紙唔去問吓醫委會點解?

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news2/local/2458507/西醫工會同意涉濫發免針紙作廢-病人組織憂寒蟬效應

真係好難理解:濫發免針紙會造成寒蟬效應 x 2 

寒蟬效應,黑箱作業,大笨象工程,仲有咩幾年為聽過呢d詞?

引用:
原帖由 lttsang888 於 2022-9-28 11:13 發表
仲有一國兩制已死,但又好似香港樂壇咁死左好多次 

以後都幾難搵到醫生簽..

開免針紙通常都係相熟醫生,何來寒蟬效應??

引用:
原帖由 dtw 於 2022-9-28 11:07 發表
西醫工會同意涉濫發免針紙作廢 病人組織憂寒蟬效應7名西醫先後因涉嫌濫發「免針紙」被捕,政府表明下月12日起,不接納相關西醫發出的

香港病人政策連線主席林志釉表示,7名醫生發出的 ...
講出嚟嗰個都傻,如果醫生確認不適應,但不肯發,就已經專業失當!有冇醫生會咁做?

害你老味

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-28 11:18 發表

講出嚟嗰個都傻,如果醫生確認不適應,但不肯發,就已經專業失當!有冇醫生會咁做?
個病人權益,真係有問題!濫發醫生紙醫生,只佔專業醫生極少部分,絕大部分醫生都係公正專業,碰上見到一個唔肯發,未轉一個,兩個都唔肯發,病人就應該自己想想係唔係真係不適合,定自己想多咗。

'病人組織'咪又係啲黃畜團伙.

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:10 發表
又係d黃畜誇大其詞無病呻吟, 正正經經有曬病歷實事求是行得正企得正去簽使L怕人拉呀? check下病歷做個有良心專業判斷照收番一次門診錢上帝都屈你唔到啦. 貪錢黑醫就只想不勞而獲暴利.
仆街黃畜最鍾意歪曲事實, 叫你唔好做妓女不等於迫你做修女, 做個安份守己嘅良家婦女就硬係唔得嘅?

引用:
原帖由 lttsang888 於 2022-9-28 11:13 發表
垃9圾黃畜嗌埋d垃9圾口號未呃白痴仔

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:10 發表
睇下呢單野先啦,幫你政府打枝針,跟住瞓十幾日醫院!

我經營食肆,有一個我以前嘅員工,近年因為年紀漸大已退休,不過一直都係我嘅好朋友

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科,喺疫苗通行症初期,佢喺覆診時要求免針紙,當時醫生立即簽發一張為期3個月嘅免針紙俾佢

到3個月近屆滿時,佢到醫院要求續免針期,但護士長話佢下次覆診期係2022年12月(當時係2022年4月),必須喺到覆診日,醫生先至會按情況而簽續期,並建議佢暫時去揾私家醫生續期,並話私家醫生睇過佢嘅病歷記錄會簽續期俾佢

於是佢揾私家䣽生,私家䣽生再續多3個月免針紙俾佢

到接近7月,佢再揾嗰個私家䣽生,但嗰個私家䣽生同佢講,而家情況唔同,我唔會再簽免針紙,我朋友不斷苦苦哀求,但呢個私家䣽生點都拒絕再簽發免針紙

於是我朋友再揾其他私家䣽生,但揾過多個私家䣽生都係拒簽

於是我朋友再揾佢到12月先至覆診嘅醫院、以及其他多間公立、私家醫院,但都係拒簽發免針紙

到7月初,我朋友唯有去打針,打完後,當日佢心臟越嚟越痛,至深夜佢老婆call白車送去急診室,急症室醫生檢查到佢心臟跳得好快,需要留醫,結果佢留醫11日,喺留院期間,佢問醫生係咪因打疫苗而導至,醫生答可能係亦可能唔係,我朋友再問適唔適宜之後再打第2、第3針,醫生答你自己決定

而政府近日宣佈,日後全球各地旅客來港,可以以定期核酸檢測若都係陰性,就可以毋須針咭,亦可以喺食肆、酒吧堂食堂飲,但不適用於香港市民,咁大細超、咁荒謬

其實隔日甚至每日核酸檢測若都係陰性,根本比打咗針更安全

仲有,由於各種疫苗都係蒼茁下推出,到現今已發覺,各種疫苗嘅防疫功效及防重症功效,都不如預期

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:35 發表

睇下呢單野先啦,幫你政府打枝針,跟住瞓十幾日醫院!

我經營食肆,有一個我以前嘅員工,近年因為年紀漸大已退休,不過一直都係我嘅好朋友

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科,喺疫苗通行症初期,佢喺覆診時要求免針紙,當時醫生立即簽發一張為期3個月嘅免針紙俾佢

到3個月近屆滿時,佢到醫院要求續免針期,但護士長話佢下次覆診期係2022年12月(當時係2022年4月), ...
佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科<===唔打針就唔會訓醫院???

有真係醫生驗過唔打得, 同濫發醫生紙, 有咩7關係???
咪沖出黎柒啦.......濫發佔50%......

印假銀紙又寒蟬效應,賣毒品又寒蟬效應

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]