• 瀏覽: 66,388
  • 回覆: 6
+3
真係好難理解:濫發免針紙會造成寒蟬效應 x 2 

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:35 發表

睇下呢單野先啦,幫你政府打枝針,跟住瞓十幾日醫院!

我經營食肆,有一個我以前嘅員工,近年因為年紀漸大已退休,不過一直都係我嘅好朋友

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科,喺疫苗通行症初期,佢喺覆診時要求免針紙,當時醫生立即簽發一張為期3個月嘅免針紙俾佢

到3個月近屆滿時,佢到醫院要求續免針期,但護士長話佢下次覆診期係2022年12月(當時係2022年4月), ...
佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科<===唔打針就唔會訓醫院???

有真係醫生驗過唔打得, 同濫發醫生紙, 有咩7關係???
咪沖出黎柒啦.......濫發佔50%......

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:54 發表

都知你想講咩,打完針,跟住個心痛到入醫院,然後話唔關枝針事。放心一定唔關枝針事,除非關!🤣🤣🤣
濫發.......係睇都冇睇lor
柒左重死撐

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2022-9-28 12:14 發表

是否因為電子打針紙,有監察市民一舉一動的行為?
去日本要打針先

引用:
原帖由 WakeUp77 於 2022-9-28 13:59 發表

係呢類妖魔言論對官員產生寒蟬效應。令官員怕被攻擊唔敢做野
但黑醫錢又識收貴d

普通睇症出醫生紙....$400-$500
開張免針就識加錢收9你$5,000......

引用:
原帖由 hwho 於 2022-9-28 14:07 發表

緊係寒蟬效應啦.
本來好多PK西醫發免針紙當印銀紙. 要幾多印幾多. 心情本來好high, 好興奮, 好熱.
依家印銀紙無得想印就. 個心仲唔寒就怪
普通睇症出醫生紙....$400-$500
開張免針就識加錢收9你$5,000......

引用:
原帖由 WakeUp77 於 2022-9-28 14:12 發表

宏觀睇。呢個係社會管治一個結構性問題。政府弱雞。縱容一班所謂專業自主奸人長期囉著數。搵黑錢。搞政治
從來香港都係行小政府大市場.......

重點係HK法律好柒多......到用(告9)果陣冇條有用lor

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]