• 瀏覽: 66,274
  • 回覆: 6
+3
引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:35 發表

睇下呢單野先啦,幫你政府打枝針,跟住瞓十幾日醫院!

我經營食肆,有一個我以前嘅員工,近年因為年紀漸大已退休,不過一直都係我嘅好朋友

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科,喺疫苗通行症初期,佢喺覆診時要求免針紙,當時醫生立即簽發一張為期3個月嘅免針紙俾佢

到3個月近屆滿時,佢到醫院要求續免針期,但護士長話佢下次覆診期係2022年12月(當時係2022年4月), ...
我舊老細都有心臟病, 仲要裝咗機仔
佢打齊3針都無事
有心臟病同唔打得針/打完會唔舒服無直接關係

反而你朋友似係個人原因引致不適
有心臟病嘅都知情緒會影響病情
你朋友對打針一事太多憂慮
幾個月嚟嘅擔憂+撲嚟撲去搵醫生簽免針紙
就算唔打針都有機會出事

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:58 發表

其實打完冇事,有事嘅人都有。你冇事,唔等如人地都會冇事。之前有報告,30歲以下男女,或成年男性,容易啲有心肌炎。咁成年女性打就冇事,就以為其他人同佢一樣,其實根本係兩個情況。
我無話所有人打針都無事
就算流感針都一樣有人會出事
只係多與少嘅問題
何況只係臨急推出嘅疫苗
我只係想指出你朋友有不適唔一定係因為打針
心臟病人喺日常生活有好多嘢要注意
尤其係情緒/壓力嘅管理

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 15:42 發表
政府用剝奪市民基本人權與自由的方式迫針。市民主要目的是重獲自由,現在要用錢買返來,還要被人拉?
香港人權法案
8.香港人權法案
香港人權法案如下所列。
第一條
享受權利不分區別
(一)人人得享受人權法案所確認之權利,無分種族、膚色、性別、語言、宗教、政見或其他主張、民族本源或社會階級、財產、出生或其他身分等等。

依第一條所講,人人得享有人權法案所確認之權利。留意最7字,"或其他身 ...
唔好偷換概念
如果你用錢做足檢查後證實唔適合打針
咁你攞到免針紙係無問題
但現時嗰2萬幾張係無做檢查而買返嚟
個醫生係發出虛假文書
買嗰個如果用咗就係行使虛假文書

另外, 人權自由並非絕對
如果個個都話人權自由就無視法律/規則
咁整個社會就會大亂

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-30 06:20 發表

其中一個原因係,因為政府呢條條例違反基本法,所以先會有呢啲亂像發生。基本法保障市民的基本人權和自由,令政策不至於會以要脅或甚至勒索的方式,即以剝奪人權與自由的方式來實施。
其實你知唔知
過去兩年幾大部份國家都推行過類似嘅政策
如果照你嘅邏輯
全世界大部份國家都違反人權自由

再講一次
人權自由唔係絕對嘅
亦唔係由你一個人去決定/判斷人權自由嘅定義

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-30 10:26 發表

抗疫都唔係絕對,而打針不能抗疫,只係防重症,更加冇條件,違反基本法。而近來數據睇,打針死人,多過冇打針死人,更加顯示枝針,冇需要打。
抗疫唔係絕對, 所以政府無立法強制打針
唔想打針嘅人當然覺得自己有自由唔打針四圍去
咁打咗針嘅人又有無自由唔想同無打針嘅人處身較高風險處所?
唔打針嘅人嘅自由可以高過打咗針嘅人嘅自由?

至於病逝人士嘅數據, 你自己睇

附件

統計.jpg(193.96 KB)

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-9-30 10:27 發表

醫生都有人權自由
有權不開病假紙,豁免證明書
只要醫生有跟指引, 有做足夠嘅檢查
如果符合條件
開免針紙係無問題

當然佢怕麻煩係可以唔接
係佢嘅自由

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-30 11:17 發表

你嘅數據已經落後。
近呢8日(18-25/9)打針死亡率是99%,冇打針只有1%。打針死亡比例已高過打針比例,即打針更容易死。中大港大出左報告打針阻唔到ba.5,應該係真。

近8日總死亡數是95,94個有打針,只有1個冇打針。
以下是近8日死亡數據:

9月
25日
10死 5個3針,3個2針,1個1針,1個0針
24日
7死 3個3針 4個1 ...
本港今日(28日)新增3911宗確診個案,較昨日(27日)略增二百多宗,新增個案中有208宗為輸入,多14人死亡。學校呈報388宗個案,7間學校有班級要停課,而匡智松嶺第二校全校共8班,有6班出現確診個案,需要全校停課7天的學校。本港累計確診個案達1,757,112宗,累計10148宗死亡。原文網址: 疫情|增3911宗確診 多14人死亡 匡智松嶺第二校爆疫全校停課 | 香港01 https://www.hk01.com/article/819656?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

過去一日新呈報14名確診病人在公立醫院離世,分別為7男7女,年齡介乎57歲至97歲,其中三人來自院舍。其中4人打3針、2人打2針、8人無打針資料,最年輕的57歲個案是威院男病人,沒有打針資料。原文網址: 疫情|增3911宗確診 多14人死亡 匡智松嶺第二校爆疫全校停課 | 香港01 https://www.hk01.com/article/819656?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]