• 瀏覽: 64,649
  • 回覆: 25
+3
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:10 發表
真係好難理解:濫發免針紙會造成寒蟬效應 x 2 
睇下呢單野先啦,幫你政府打枝針,跟住瞓十幾日醫院!

我經營食肆,有一個我以前嘅員工,近年因為年紀漸大已退休,不過一直都係我嘅好朋友

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科,喺疫苗通行症初期,佢喺覆診時要求免針紙,當時醫生立即簽發一張為期3個月嘅免針紙俾佢

到3個月近屆滿時,佢到醫院要求續免針期,但護士長話佢下次覆診期係2022年12月(當時係2022年4月),必須喺到覆診日,醫生先至會按情況而簽續期,並建議佢暫時去揾私家醫生續期,並話私家醫生睇過佢嘅病歷記錄會簽續期俾佢

於是佢揾私家䣽生,私家䣽生再續多3個月免針紙俾佢

到接近7月,佢再揾嗰個私家䣽生,但嗰個私家䣽生同佢講,而家情況唔同,我唔會再簽免針紙,我朋友不斷苦苦哀求,但呢個私家䣽生點都拒絕再簽發免針紙

於是我朋友再揾其他私家䣽生,但揾過多個私家䣽生都係拒簽

於是我朋友再揾佢到12月先至覆診嘅醫院、以及其他多間公立、私家醫院,但都係拒簽發免針紙

到7月初,我朋友唯有去打針,打完後,當日佢心臟越嚟越痛,至深夜佢老婆call白車送去急診室,急症室醫生檢查到佢心臟跳得好快,需要留醫,結果佢留醫11日,喺留院期間,佢問醫生係咪因打疫苗而導至,醫生答可能係亦可能唔係,我朋友再問適唔適宜之後再打第2、第3針,醫生答你自己決定

而政府近日宣佈,日後全球各地旅客來港,可以以定期核酸檢測若都係陰性,就可以毋須針咭,亦可以喺食肆、酒吧堂食堂飲,但不適用於香港市民,咁大細超、咁荒謬

其實隔日甚至每日核酸檢測若都係陰性,根本比打咗針更安全

仲有,由於各種疫苗都係蒼茁下推出,到現今已發覺,各種疫苗嘅防疫功效及防重症功效,都不如預期

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:37 發表

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科<===唔打針就唔會訓醫院???

有真係醫生驗過唔打得, 同濫發醫生紙, 有咩7關係???
咪沖出黎柒啦.......濫發佔50%......
都知你想講咩,打完針,跟住個心痛到入醫院,然後話唔關枝針事。放心一定唔關枝針事,除非關!🤣🤣🤣

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2022-9-28 11:52 發表

我舊老細都有心臟病, 仲要裝咗機仔
佢打齊3針都無事
有心臟病同唔打得針/打完會唔舒服無直接關係

反而你朋友似係個人原因引致不適
有心臟病嘅都知情緒會影響病情
你朋友對打針一事太多憂慮
幾個月嚟嘅擔憂+撲嚟撲去搵醫生簽免針紙
就算唔打針都有機會出事
其實打完冇事,有事嘅人都有。你冇事,唔等如人地都會冇事。之前有報告,30歲以下男女,或成年男性,容易啲有心肌炎。咁成年女性打就冇事,就以為其他人同佢一樣,其實根本係兩個情況。

引用:
原帖由 seven3137 於 2022-9-28 12:08 發表
既然不適合打針
記住中左重症唔好去醫係屋企等死好啦
你真你以為好多人有重症?流兩日鼻水,好返重唔重呀?你估個個都係老人家咩?🤣🤣🤣

部分人冇打針,唔會對疫情有大影響,打針,唔打針都會中,長者唔打先係問題,因為佢地容易死,不過近來打針死多過冇打針死。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-28 11:24 發表

個病人權益,真係有問題!濫發醫生紙醫生,只佔專業醫生極少部分,絕大部分醫生都係公正專業,碰上見到一個唔肯發,未轉一個,兩個都唔肯發,病人就應該自己想想係唔係真係不適合,定自己想多咗。
實際上係可豁免嘅情況太窄,所以醫生會話你適合打。之後有事都係病人自己食,而打枝針,佢自己防唔防重症,定係怕疫苗副作用係由佢自己決定,並唔係醫生,亦唔係疫苗通行証。啲人真正目的是拿回基本人權自由。

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2022-9-28 13:08 發表

我家四大長老都年過七十, 個個都做過通波仔 (其中一個係2020年做, 三條血管塞咗兩條), 亦係長期病患 (糖尿病, 高血壓, 痛風...各有不同組合).

佢哋四個都打哂三針.

過去九個月, 佢哋不定時結伴遊中國.

不過, 都有一個未夠四十歲嘅拎到免針紙, 因為佢體質易過敏, 政府醫院醫生認為佢打針風險高, 所以發咗免針紙比佢 (佢想打, 但醫生唔建議).
我呀爸呀媽都有打3針伏,冇乜事,不過呀嬸就溝針,兩科一伏,三個月前驗到乳癌,做咗手術,而家化療緊,當然冇証據話關枝針事,不過枝針未註冊,又冇臨床數據,要之後統計過先知。

引用:
原帖由 風中捉刀 於 2022-9-28 13:21 發表

你有事 一定發俾你 你無事要醫生發就係濫發 明未  當中有無利益輸送就問佢地當事人。傻仔唔好沖出黎作故仔 詆毀執法者
個例子係其他人在留言講。其實呢啲情況聽到好多,只係你冇留意。而免針情況今本就太窄,呢枝針未註冊,所以其實免針情況應該寬鬆啲先岩。
https://m.discuss.com.hk/index.p ... age=22#pid552355362
免針情況婷婷有講
https://youtu.be/Z-VEYEjVJ4I

引用:
原帖由 andyyyy 於 2022-9-28 13:34 發表
呢個係咪精神病人組織?
其實全世界冇地方用呢種方式迫人打針,中國都冇,澳門更加話唔會用。所謂知情自願原則完全冇。咁究竟係你講啲人有精神病,定係香港政府有精神病?真係以為眾人皆醉我獨醒?

如果要評論一個議題,就應該要知道多啲其他人嘅情況。只係知自己嘅情況,唔足夠去評論一個議題。睇多啲野新聞,市民留言,youtube等等。個社會好大,唔係只有你一個。

引用:
原帖由 7218318964 於 2022-9-28 14:41 發表

身邊好多朋友打完針癌症復發
咁大家就係要講多啲,唔講個情況出來,有啲人會仍然以為枝針好掂好安全。啲臨床數據,隨時要睇3,5年,只係睇14日,會睇到啲咩?,係方便14後發生嘅野卸責。

引用:
原帖由 miumiujorden 於 2022-9-28 14:46 發表
我信有小部份真係因為心臟等問題而唔適合打針, 
真係甘的話, 醫生會叫佢地去做個詳細檢查, 睇了報告再出免針紙.

但估計呢兩萬人中, 有萬九個都只係想唔打針, 唔係唔適合打針.
呢啲人絕對係為左自己身體健康,要比3,5000千蚊,都要唔打。冇打針嘅人,出去堂食染疫原因係咩?咪就係打咗針出去堂食啲人傳比佢,咁你話邊個唔岩喇?不過正常身體嘅人都係輕症,幾日好返。

引用:
原帖由 黃老邪 於 2022-9-28 14:48 發表

你信唔信講大話死全家的傳說!?
你係咪唔想面對事實?仍然活在井底中?向上望個天,堅信世界只有一個小圓天,人地話世界有花有樹有草,你笑人地講大話?

政府用剝奪市民基本人權與自由的方式迫針。市民主要目的是重獲自由,現在要用錢買返來,還要被人拉?
香港人權法案
8.香港人權法案
香港人權法案如下所列。
第一條
享受權利不分區別
(一)人人得享受人權法案所確認之權利,無分種族、膚色、性別、語言、宗教、政見或其他主張、民族本源或社會階級、財產、出生或其他身分等等。

依第一條所講,人人得享有人權法案所確認之權利。留意最7字,"或其他身份等等"。即表示包括各種可能出現的身份識別,而打疫苗與沒有打疫苗,就是以一種身份識別的方式,剝削沒有打疫苗市民基本人權與自由。自身是否打疫苗是,在疫苗副作用與防重症之間的個人取捨與選擇,政府無權迫市民作出個人自身利益的選擇。疫苗通行證條例已違反人權法。
關於沒有打疫苗的人會增加醫療負擔的問題,政府已放寬入境防疫措施,這起不是會增加醫療負擔,政府自己也沒有將醫療負擔放在政策目標,那是經濟行先,那謂何不也放寬疫苗通行證刺激經濟呢?
以上兩點已可反駁疫苗通行證的合法性與其是否有理據繼續實施。

引用:
原帖由 dtw 於 2022-9-28 16:42 發表

你又嗱人權法做尚方寶劍呀
除咗人權法仲有好多法例㗎喎!
1、預防及控制疾病條例。
2、刑事罪行條例。
疾病?傳染病同疾病意思差好遠喎?個條例名自己作?有冇條文?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]