• 瀏覽: 63,938
  • 回覆: 9
+3
引用:
原帖由 dtw 於 2022-9-28 11:07 發表
西醫工會同意涉濫發免針紙作廢 病人組織憂寒蟬效應7名西醫先後因涉嫌濫發「免針紙」被捕,政府表明下月12日起,不接納相關西醫發出的

香港病人政策連線主席林志釉表示,7名醫生發出的 ...
講出嚟嗰個都傻,如果醫生確認不適應,但不肯發,就已經專業失當!有冇醫生會咁做?

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-28 11:18 發表

講出嚟嗰個都傻,如果醫生確認不適應,但不肯發,就已經專業失當!有冇醫生會咁做?
個病人權益,真係有問題!濫發醫生紙醫生,只佔專業醫生極少部分,絕大部分醫生都係公正專業,碰上見到一個唔肯發,未轉一個,兩個都唔肯發,病人就應該自己想想係唔係真係不適合,定自己想多咗。

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-28 12:57 發表

但醫生話,我地聲務所冇呢個服務,冇能力判斷病人是否免針能力,唔知又算唔算專業失當呢?
小朋友,咁都問得出?
有無睇過私家醫生,有需要私家醫生會轉介政府醫院。你病咗睇醫生,由係醫生跟據你病情,病歷去決定。唔適合打針的,肯定有長期病患或遺傳病,唔會一個正常健康既人忽然不適合,對了對?一個只睇開風感冒嘅屋村醫生,對長期病患不太熟悉,有幾奇,佢唔發咪叫佢轉介囉。

引用:
原帖由 蛙蛙蛙蛙蛙 於 2022-9-28 15:37 發表

就係點都唔肯開俾我
醫生可以開嗎啡,你叫就開俾你?

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-9-28 15:50 發表

都話只有簽免針紙,唔肯簽安全確認紙,個制度本身就同其他專業相反。
如果工程師唔肯簽紙確認架電梯安全,反過來話架電梯有危險先簽紙停梯,叫個乘客自己衡量要唔要搭電梯,可唔可以?電梯工程師簽咗紙確認安全但如果出咗事係要負法律責任架,咁而家醫生要點先會因為簽名負法律責任?無。
唔肯簽代表過唔到,不是嗎?
審計師,都可以唔簽審計報告啦,你衹能換審計師。

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-28 16:58 發表

👉一個只睇開風感冒嘅屋村醫生,對長期病患不太熟悉,有幾奇?👈

你冇錯喎,呢個正正就係我既point,嗱,因為你唔認真聽書,所以誤會左我,不過我大量,唔怪你。
我既point係,一個普通醫生根本冇可能憑片言隻語就可診斷出客人是否可打針,是否有忍性長期病,比如心臟病,糖尿病等,除非睇專科,仲要用複雜儀器才可診斷,冇錯,你可以話轉介專科,咁就切合我所講既本醫務所冇簽免針紙呢個講法,不過係有D醫生 ...
你完全錯了,如果你長期病患,正常係打唔到針,你個主診醫生唔肯簽,你直情可以去投訴佢。
你去一個普通屋村醫生,你又沒長期病患紀錄,你覺得有需要,醫生覺得冇,點簽俾你?醫生這樣貼出來,明顯係避開一啲入嚟淨係要求簽紙嘅人。

引用:
原帖由 CSC06 於 2022-9-29 07:57 發表

你可能無聽過 
我身邊有人想打科興
但呀醫生認為佢唔合適 叫佢搵第2個醫生打

總之 推比第2個有咩事唔好上身就係
咁你覺得寫免針紙,所謂ge 相熟醫生會唔會彩你
每個人,包括醫生,都有佢自己不同經驗同決定,有人避得就避,能怪誰?

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-9-29 10:22 發表
依家咁捉法d醫生 就算覺得病人有需要免針紙 醫生都唔會比啦
醫生唔濫發,怕什麽?
唔好將D極端例子,變成普通!7個二萬張,講到係正常!
醫生除咗醫生紙,仲有葯物有限制,精神科葯物同醫生紙一樣道理,受管制,有個別醫生濫發精神科葯物被控,就所有精神病病人會無葯?

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-9-29 10:49 發表

我覺得有無濫發唔應該用數量去決定 要睇返每一單情況
對不起,呢個係好錯誤想法!到達一定程度,必然濫發。
一個醫生,有可工作時長,有多少長期病患者病歷記錄,全有憑證。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-9-29 11:32 發表

如果有紀錄咪逐單記錄睇有無濫發 我唔信有病人既口供會話自己完全無病 純粹為欺騙政府去拎針紙 就算警察放蛇 最多咪唔出聲問醫生拎免針紙 醫生就算望左兩眼就發免針紙 你都唔可以話佢欺騙政府 可能佢視診就診斷到 我地唔係醫生又點知?
數量咪代表一切!
你做醫生,能有幾個長期病患病人睇開?一個第一次去睇嘅病人,話自己係長期病患,咁就係?真係的話會有一大堆病歷記錄帶埋去,睇都要時間,咁個醫生有幾多時間可以發到幾多張?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]