• 瀏覽: 66,396
  • 回覆: 386
+3
濫發免針紙會造成寒蟬效應?

係乜野邏輯 ?
「賊喊捉賊」嗎 ?    

叫埋啲乜乜連綫怪名,名頭加香港就去扮代表,成個谷又可能得幾條友。曱甴死過又改下一個名?有冇註冊?有乜quali?乜病都入得谷?

寒乜效應?犯咗法唔比拉嗎?定拉咗人唔得比人知?

食外賣啦 , 冇乜所謂或者學下返去自己煮 👍

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2022-9-28 12:14 發表

是否因為電子打針紙,有監察市民一舉一動的行為?
去日本要打針先

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2022-9-28 12:00 發表
香港病人政策連線主席

究竟咁嘅組織,馮乜代表病人?
我都唔明係乜嘢組織,係唔係由一班久病成醫嘅長期病患者組成??

引用:
原帖由 dtw 於 2022-9-28 11:07 發表
西醫工會同意涉濫發免針紙作廢 病人組織憂寒蟬效應7名西醫先後因涉嫌濫發「免針紙」被捕,政府表明下月12日起,不接納相關西醫發出的

香港病人政策連線主席林志釉表示,7名醫生發出的 ...
寒蟬效應既意思係,經過今次事件,令到所有正當醫生,為求自保,有理無理一律不簽免針紙,反正又冇錢袋落袋(講緊正當醫生,寫張免針紙等同寫張病假紙,不會額外收費),費事第時有故講,咁有需要既病人就更難拎到免針紙。

促到呢7個e生,全是年紀大,即係有年資,一係臨老揾一大筆,一係在衛生署識人以為可以唔會俾人篤出來,就算篤都可以事先收風夠時間走佬

有乜需要免針?
聽埋啲流言

引用:
原帖由 lttsang888 於 2022-9-28 11:13 發表
寒蟬效應,黑箱作業,大笨象工程,仲有咩幾年為聽過呢d詞?
仲有“最黑暗的一天”。
不過佢地最常用嘅都係“憂”同“憂慮”,但係事實証明佢地嘅憂慮全部都只係“幻想”。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-28 11:17 發表
開免針紙通常都係相熟醫生,何來寒蟬效應??
你係醫生,你仲夠膽為相熟既人開免針紙嗎?唔係話佢會出賣你,係佢要拎張免針紙去用,唔知幾時,可能有執法人員上門揾你傾計,問你係咪同阿邊個邊個簽過張咁既野,我地覺得張野有問題,請你番去協助調,你即時驚到瀨屎啦。
係咁既情形下,我諗你為求自保,都係晤好搞咁多,相唔相熟都好,有理冇理,有冇病都好,一律唔開,咁,呢D咪叫寒蟬效應囉。

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-28 12:44 發表

寒蟬效應既意思係,經過今次事件,令到所有正當醫生,為求自保,有理無理一律不簽免針紙,反正又冇錢袋落袋(講緊正當醫生,寫張免針紙等同寫張病假紙,不會額外收費),費事第時有故講,咁有需要既病人就更難拎到免針紙。
就算出現咁嘅情況都係怪呢7個貪錢醫生造成,所以呢7條友真係應該要重罰。

多L魚
寒你老味

專業
應吾應開都分吾到?
吔屎吧

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-28 11:18 發表

講出嚟嗰個都傻,如果醫生確認不適應,但不肯發,就已經專業失當!有冇醫生會咁做?
但醫生話,我地聲務所冇呢個服務,冇能力判斷病人是否免針能力,唔知又算唔算專業失當呢?

西醫工會會員全部有濫發?唔係有乜好驚?

寒蟬效應?!其實西醫仲有幾多濫批?病假?白咭?傷殘?⋯驚都唔出奇!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]