• 瀏覽: 63,936
  • 回覆: 386
+3
引用:
原帖由 朋友號04 於 2022-9-28 11:34 發表

垃9圾黃畜嗌埋d垃9圾口號未呃白痴仔
仲有白色恐怖

即係話醫生無判斷力

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:35 發表

睇下呢單野先啦,幫你政府打枝針,跟住瞓十幾日醫院!

我經營食肆,有一個我以前嘅員工,近年因為年紀漸大已退休,不過一直都係我嘅好朋友

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科,喺疫苗通行症初期,佢喺覆診時要求免針紙,當時醫生立即簽發一張為期3個月嘅免針紙俾佢

到3個月近屆滿時,佢到醫院要求續免針期,但護士長話佢下次覆診期係2022年12月(當時係2022年4月), ...
我舊老細都有心臟病, 仲要裝咗機仔
佢打齊3針都無事
有心臟病同唔打得針/打完會唔舒服無直接關係

反而你朋友似係個人原因引致不適
有心臟病嘅都知情緒會影響病情
你朋友對打針一事太多憂慮
幾個月嚟嘅擔憂+撲嚟撲去搵醫生簽免針紙
就算唔打針都有機會出事

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:37 發表

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科<===唔打針就唔會訓醫院???

有真係醫生驗過唔打得, 同濫發醫生紙, 有咩7關係???
咪沖出黎柒啦.......濫發佔50%......
都知你想講咩,打完針,跟住個心痛到入醫院,然後話唔關枝針事。放心一定唔關枝針事,除非關!🤣🤣🤣

唔想打針既智將,又攬炒左真係有病唔適合打針既人

作廢係最溫和做法,揸正可以告佢地欺詐

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:54 發表

都知你想講咩,打完針,跟住個心痛到入醫院,然後話唔關枝針事。放心一定唔關枝針事,除非關!🤣🤣🤣
濫發.......係睇都冇睇lor
柒左重死撐

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2022-9-28 11:52 發表

我舊老細都有心臟病, 仲要裝咗機仔
佢打齊3針都無事
有心臟病同唔打得針/打完會唔舒服無直接關係

反而你朋友似係個人原因引致不適
有心臟病嘅都知情緒會影響病情
你朋友對打針一事太多憂慮
幾個月嚟嘅擔憂+撲嚟撲去搵醫生簽免針紙
就算唔打針都有機會出事
其實打完冇事,有事嘅人都有。你冇事,唔等如人地都會冇事。之前有報告,30歲以下男女,或成年男性,容易啲有心肌炎。咁成年女性打就冇事,就以為其他人同佢一樣,其實根本係兩個情況。

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2022-9-28 11:43 發表
印假銀紙又寒蟬效應,賣毒品又寒蟬效應
你講果兩樣我只見到越做越大單

香港病人政策連線主席

究竟咁嘅組織,馮乜代表病人?

引用:
原帖由 lttsang888 於 2022-9-28 11:13 發表
寒蟬效應,黑箱作業,大笨象工程,仲有咩幾年為聽過呢d詞?
班黃友成日笑我國外交部次次都係果幾個字,咩負責在X方

你地黃友咪一樣成日果堆字!寒蟬效應,XX已死!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-28 11:18 發表

講出嚟嗰個都傻,如果醫生確認不適應,但不肯發,就已經專業失當!有冇醫生會咁做?
的確係事實,年頭我都有提及我例子,2021年12月9日到公院覆診,醫生解釋新政策為配合2022年2月24日之疫苗通行證,大部份不宜接種疫苗病例視作無效,不過醫生係絕不會要你接種,只係停發免針紙

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:58 發表

其實打完冇事,有事嘅人都有。你冇事,唔等如人地都會冇事。之前有報告,30歲以下男女,或成年男性,容易啲有心肌炎。咁成年女性打就冇事,就以為其他人同佢一樣,其實根本係兩個情況。
我無話所有人打針都無事
就算流感針都一樣有人會出事
只係多與少嘅問題
何況只係臨急推出嘅疫苗
我只係想指出你朋友有不適唔一定係因為打針
心臟病人喺日常生活有好多嘢要注意
尤其係情緒/壓力嘅管理

賊仔當然反對捉賊

既然不適合打針
記住中左重症唔好去醫係屋企等死好啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]