• 瀏覽: 66,443
  • 回覆: 25
+3
引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-29 01:35 發表

睇黎你晤知乜叫寒蟬效應喎。
因為有班害群之馬,令到好多正當既醫生為免惹麻煩而選擇一刀切不簽,而令到真係有病,有需要既病人求助無門,呢個咪寒蟬效應囉。
終於有人,講清楚件事。係衛生署先同啲醫生講,最好盡量少發免針紙。只係呢句說話,已經會令真正有需要攞免針紙嘅人,被迫要打針。

引用:
原帖由 KenWstr 於 2022-9-28 15:34 發表

「亦有公立醫院醫生表明,即使確認病人不宜接種,都不會發出豁免證明」

真係好難相信現實中有個o甘o既醫生
即係"濫不發豁免証明"?呢啲使唔使拉?

咁迫小朋友打針嗰啲係咪黑醫?又有兩個小朋友心肌炎,另外兩個兩歲面癱,但話面部肌肉冇力。睇來都應該唔會收手,除非出現死小朋友,先肯罷休。
https://gbcode.rthk.hk/TuniS/news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1668816-20220928.htm

引用:
原帖由 KenWstr 於 2022-9-29 09:31 發表

用常理諗下:
就算真係有公立醫院醫生濫不發豁免証明,
有無醫生會「表明,即使確認病人不宜接種,都不會發出豁免證明」?

我唔信有做得醫生o既, 會白痴到o甘樣表明囉,
所以我深深懷疑, 呢個又係作出黎o既
呢幾個月我入左個fb迫打針群組,大把野睇,比你知嘅資訊多10倍以上。肯定有人講過,有醫生講明唔開免針紙。

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2022-9-29 09:28 發表

學生人人資質不同, 人類或病人體質就人人一樣?

我都係個句, 每項專業都有佢既規定.
如果要醫生簽安全聲明, 而不是病人簽風險接受聲明, 我諗全世界冇醫生肯做手術.

如果係弱能人仕, 學校咪可以簽拒入學通知書, 再去簽一張轉介信俾佢, 去入讀適合佢既學校.
醫生都一樣, 如果係不適合打針人士, 可以簽一張免針紙.
咁工程師又可簽安全準許?其實只係想唔孭鑊,或孭唔起。

一個市民擔心自己健康問題,唔適合打,要求開豁免針紙,醫生尊重病人的擔心,發出豁免針紙。件事就係咁簡單。其實政府都要証明市民染新冠後會有重症先可不準通行,咁如果之後冇重症,可唔可以告政府?

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-9-29 12:48 發表

打針後發生事唔係因果關係,係時序關係,香港有~700萬人打過針,打左~1500萬針,如你將所有發生係呢700萬人身上事都關打針事,有好多!如癌症復發,生病,死,……亦有中6合彩,升職,被炒,交通意外,生仔,……
明未?700萬人針後可發生好多事情!但唔係因為打左針!
打完針個針口痛,關唔關打針事?

引用:
原帖由 poponotebook 於 2022-9-29 20:20 發表
政府為免產生"寒蟬效應", 呢幾個醫生係咪唔應該拉, 應該頒發勳章歌頌佢地呢 ? 
仁醫難求。

引用:
原帖由 flopman 於 2022-9-29 23:16 發表
點解會發生尼 D 事?~
你吾迫人打針, 就吾會有...醫生濫發簽紙一事發生~
根本樣樣野, 都系你一手做成~
其中一個原因係,因為政府呢條條例違反基本法,所以先會有呢啲亂像發生。基本法保障市民的基本人權和自由,令政策不至於會以要脅或甚至勒索的方式,即以剝奪人權與自由的方式來實施。

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2022-9-30 10:21 發表

其實你知唔知
過去兩年幾大部份國家都推行過類似嘅政策
如果照你嘅邏輯
全世界大部份國家都違反人權自由

再講一次
人權自由唔係絕對嘅
亦唔係由你一個人去決定/判斷人權自由嘅定義
抗疫都唔係絕對,而打針不能抗疫,只係防重症,更加冇條件,違反基本法。而近來數據睇,打針死人,多過冇打針死人,更加顯示枝針,冇需要打。

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2022-9-30 10:44 發表

抗疫唔係絕對, 所以政府無立法強制打針
唔想打針嘅人當然覺得自己有自由唔打針四圍去
咁打咗針嘅人又有無自由唔想同無打針嘅人處身較高風險處所?
唔打針嘅人嘅自由可以高過打咗針嘅人嘅自由?

至於病逝人士嘅數據, 你自己睇
你嘅數據已經落後。
近呢8日(18-25/9)打針死亡率是99%,冇打針只有1%。打針死亡比例已高過打針比例,即打針更容易死。中大港大出左報告打針阻唔到ba.5,應該係真。

近8日總死亡數是95,94個有打針,只有1個冇打針。
以下是近8日死亡數據:

9月
25日
10死 5個3針,3個2針,1個1針,1個0針
24日
7死 3個3針 4個1至2針
23日
12死 8個3針 4個1至2針
22日
17死 5個3針 12個1至2針
21日
9死 2個3針 7個1至2針