• 瀏覽: 9,879
  • 回覆: 68
  • 追帖: 1
樂善堂梁銶琚書院有教師的學校電郵被盜用,向部分師生發出題為「the last warning」的郵件,要求學校讓學生自由下載或卸載「MDM」(行動裝置管理),否則會破解學校所有系統。校方回覆本報指,昨(26日)已報警處理及加強網絡系統的維護及登入權限,以確保學校的保密資料系統不受干擾。

善堂梁銶琚書院有教師的學校電郵被盜用,向部分師生發出題為「the last warning」的郵件,要求學校讓學生自由下載或卸載「MDM」(行動裝置管理),否則會破解學校所有系統。校方回覆本報指,昨(26日)已報警處理及加強網絡系統的維護及登入權限,以確保學校的保密資料系統不受干擾。

電郵由自稱「ShadowLST」的中一學生發出,指組織有7名成員,包括2名黑客及1名「智商達136的指揮官」。電郵提及,他早前已入侵學校早會宣布系統,發現服務器有2個錯誤,批評MDM系統每年收費70元,卻輕易破解,所以要求學校讓學生自由下載或卸載系統,否則會破解學校所有系統

他又批評學校有很嚴重政治立場,包括舉行有關中國的英語周,令他十分反感,「好像將中國放入大腦……我們不是機器,不需要在我的大腦編寫程序和洗腦」。

學校回覆指,經調查後,發現寄件人盜用一位教師的學校電郵賬戶發出郵件,表達對學校措施及活動的意見。校方指,向來持開放的態度,歡迎不同持分者對學校政策提供意見,事件讓全體師生正視網絡安全的重要性,及要不時更換高強度的賬戶密碼,學校會尋求更專業技術支援,進一步提升學校的網絡系統安全,加強全體師生及教職員工的資訊科技素養。

未捉到之前, 佢話自己係K1都得啦! 唔知如果真係中一[~12歲]黑客捉到又會點?
假髮人會話佢係憂獸嘅細路仔同天才? 罰抄[我以後唔用人地個賬戶]10次?
正一仆街死曱甴

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20220927/s00001/1664270477308/自稱中一生盜教師帳戶發電郵稱成功入侵系統-批評學校事事提中國

「智商達136」。。。咁都好意思講出嚟。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-28 09:53 發表
樂善堂梁銶琚書院有教師的學校電郵被盜用,向部分師生發出題為「the last warning」的郵件,要求學校讓學生自由下載或卸載「MDM」(行動裝置管理),否則會破解學校所有系統。校方回覆本報指,昨(26日)已報警處理及加強網絡系統的維護及登入權限,以確保學校的保密資料系統不受干擾。

...
呢條傻仔玩錯左啦!
想出名唔係咁既,應該學之後留長髮條友,去平機會投訴,或CF67,搞大件事,下一個痴鋒就係你啦!

而家走去玩犯法野?

引用:
原帖由 turtle 於 2022-9-28 09:59 發表
「智商達136」。。。咁都好意思講出嚟。
智商140以上者接近極高才能(天才)。
>120~140者為很高才能。
>110~120為高才能。

1名「智商達136的指揮官」
其餘是白痴 

智商136的人 郤找了個智商under80的人做拍擋 好叻呀!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-28 10:06 發表

智商140以上者接近極高才能(天才)。
>120~140者為很高才能。
>110~120為高才能。
我都120-140,但我好多朋友肯定高過140,入硬Mensa。但其實都只係數理方面好啲,有精算師、律師兼核數師 (同一人),有啲反應快、有啲反應正常,其餘方面,普通人一個。
牛頓17x,先可以算天才。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-28 09:53 發表

...
外國,會重點培育這等天才.

智商136未到天才級但做老師嘅就好少超過120

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-28 10:13 發表
智商136未到天才級但做老師嘅就好少超過120
呢樣都係我睇第一帖嘅時候即刻諗到嘅嘢,唔係136特別叻,只係老師一般都唔高。

引用:
原帖由 turtle 於 2022-9-28 10:13 發表

我都120-140,但我好多朋友肯定高過140,入硬Mensa。但其實都只係數理方面好啲,有精算師、律師兼核數師 (同一人),有啲反應快、有啲反應正常,其餘方面,普通人一個。
牛頓17x,先可以算天才。
據科學家研究人類個腦係越來越細! 因為越來越多工具幫佢地思考, 真正嘅思考能力係退化緊
牛頓同愛恩斯坦能夠在無電腦甚至計算機幫忙下創造出突破才算係真天才

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-28 10:21 發表

據科學家研究人類個腦係越來越細! 因為越來越多工具幫佢地思考, 真正嘅思考能力係退化緊
牛頓同愛恩斯坦能夠在無電腦甚至計算機幫忙下創造出突破才算係真天才
我自己當然係上世紀出世,但我剛才講嗰啲高智商朋友,全部都係上世紀出世,出世嘅時候未有iPhone。

引用:
原帖由 turtle 於 2022-9-28 10:23 發表

我自己當然係上世紀出世,但我剛才講嗰啲高智商朋友,全部都係上世紀出世,出世嘅時候未有iPhone。
E+好多人靠部電話諗嘢
部電話取代咗佢個腦

我以前個老師,話佢智商160喎,問佢點知自己有咁高,佢話攞學生d智力測驗去做測試囉!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-9-28 10:00 發表

呢條傻仔玩錯左啦!
想出名唔係咁既,應該學之後留長髮條友,去平機會投訴,或CF67,搞大件事,下一個痴鋒就係你啦!

而家走去玩犯法野?
咪係,唔識玩學人玩,準備响差館見

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]