• 瀏覽: 39,751
  • 回覆: 305
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 eb1815 於 2022-9-28 11:59 發表

尋日睇聞新火到黎, 科技園高層有晒理據講埋晒時序解左點解唔續租.
反之個回收商一句話咩"以佢理解"覺得科技園會同佢續租, 講到自己點慘點慘, 班記者完全冇以科技園既回應去質問個葉生.
黑記只會質問政府,唔會質問插政府果邊。

正常,起碼問一句:有無人同佢講過可以續租,係邊個?

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-28 11:59 發表

咁你講既大地產商有冇話你答應左租6年,唔準你3年完約就退租?
除左當事人無人知誰真誰假!
我只是指出地產商簽3年約係不成文規定,

引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-9-28 11:44 發表

當日政府某官員拍心口保護可以永久續租,不交租亦可;

不過現在係羅生門,公道自在人心啦。
投資成千萬嘅人,你會唔會信人哋口頭講嘅野???無搞笑啦

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-28 09:50 發表
全港唯一一間紙包飲品盒回收廠「喵坊Mil Mill」位於元朗創新園的廠房租約年底屆滿,作為業主的科技園公司昨終親身回應,指廠房原來的3年期租約去年底屆滿後,已寬限至今年底,稱現只可酌情寬限多數個月,兩、三年則「無可能」。「喵坊」創辦人葉文琪則重申2018年有科技園人員確定租用期可達6年,直言若當時得知僅3年租期,就不會

...
間回收廠咁大規模得 3 年約 ? ......... 傻嘅都唔會去投資啦

支持環保, 廢紙回收, 續租, 甚至免租俾 Mil Mil。

講到自己投資咁大,竟然唔白紙黑字寫合約,而玩口頭承諾咁傻仔?我就唔信喇
如果係咁,不如一早直接簽6年租約

科學園不嬲on9, 做過幾年租戶,官僚到不得了,隨便一個改動最少都半年前要講定,否則人地既行政時間不足就係你錯   

香港攪科技項目最終全部變晒地產項目。  不信因果學咩都假。

張開西望

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-28 09:50 發表
全港唯一一間紙包飲品盒回收廠「喵坊Mil Mill」位於元朗創新園的廠房租約年底屆滿,作為業主的科技園公司昨終親身回應,指廠房原來的3年期租約去年底屆滿後,已寬限至今年底,稱現只可酌情寬限多數個月,兩、三年則「無可能」。「喵坊」創辦人葉文琪則重申2018年有科技園人員確定租用期可達6年,直言若當時得知僅3年租期,就不會

...
會不會太天真呢..... 做生意根本只可以信合約, 信政府官員??? 多多都吾夠死....

引用:
原帖由 lokeunglok 於 2022-9-28 12:11 發表

間回收廠咁大規模得 3 年約 ? ......... 傻嘅都唔會去投資啦
知唔知人地利潤有幾大,唔少回收廠都係短期租約

引用:

...
無可能租約都搞到唔湯唔水就投資咁大舊落去,
可能當初計錯數,睇唔到因為症情而影響業績。

引用:

...
政府又話推動環保,咁都唔做嘢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]