• 瀏覽: 39,762
  • 回覆: 305
  • 追帖: 1
+7
租霸?唔係話星加坡向佢招手咩?

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-9-28 10:42 發表

D員工, 為咗數據, 咩都會講.

得3年約, 3年後唔知, 我唔信會有人投資1000萬, 去開.

係香港做實業, 真係等死.
按常理,雙方承諾6年既話,點解合約要寫3年呀? 寫6年唔係雙方都有保障咩?? 好明顯就係單方面9up啦!

引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-9-28 11:51 發表

no no no
普通法係承認口頭承諾的,如果有的話。
點解唔寫埋落份約度???
租約可以加備註架

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:54 發表

點解唔寫埋落份約度???
環保,慳紙

引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-9-28 11:55 發表

環保,慳紙
點解唔寫埋落份約度???租約可以加備註架
環保,慳紙??<===咪頂多加1-2行.....

唔識沖出黎柒

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-28 11:53 發表

按常理,雙方承諾6年既話,點解合約要寫3年呀? 寫6年唔係雙方都有保障咩?? 好明顯就係單方面9up啦!
普遍大地產商係簽三年的,

有冇profit交租先

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:56 發表

點解唔寫埋落份約度???租約可以加備註架
環保,慳紙??<===咪頂多加1-2行.....

唔識沖出黎柒
加半行都係唔環保!

引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-9-28 11:58 發表

加半行都係唔環保!
柒左唔順???
唔知可以加備註......吊, 口頭

投資得一千萬既人, 竟然唔識睇租約上寫既日其,有無咁渣呀?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-9-28 11:16 發表

有無証據先 ?
尋日睇新聞火到黎, 科技園高層有晒理據講埋晒時序講左點解唔續租.
反之個回收商一句話咩"以佢理解"覺得科技園會同佢續租, 講到自己點慘點慘, 班記者完全冇以科技園既回應去質問個葉生.

引用:
原帖由 chun4321 於 2022-9-28 11:57 發表

普遍大地產商係簽三年的,
咁你講既大地產商有冇話你答應左租6年,唔準你3年完約就退租?

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:59 發表

柒左唔順???
唔知可以加備註......吊, 口頭
睇你咪知囉

明明有職員作出口頭承諾,一定有,唔會無。

引用:
原帖由 eb1815 於 2022-9-28 11:59 發表

尋日睇聞新火到黎, 科技園高層有晒理據講埋晒時序解左點解唔續租.
反之個回收商一句話咩"以佢理解"覺得科技園會同佢續租, 講到自己點慘點慘, 班記者完全冇以科技園既回應去質問個葉生.
而家霉體係講自己立場既之嘛

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-28 09:50 發表
全港唯一一間紙包飲品盒回收廠「喵坊Mil Mill」位於元朗創新園的廠房租約年底屆滿,作為業主的科技園公司昨終親身回應,指廠房原來的3年期租約去年底屆滿後,已寬限至今年底,稱現只可酌情寬限多數個月,兩、三年則「無可能」。「喵坊」創辦人葉文琪則重申2018年有科技園人員確定租用期可達6年,直言若當時得知僅3年租期,就不會

...
呢件事有啲搞笑,一個可以用成千萬設廠嘅人,佢話有人口頭承諾你乜乜乜,咁你就信曬,文件合同乜都無,你話搞唔搞笑

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]